Image
Τρίτη 23 Μαΐου 2023 17:29 Παράδοση

Συναυλία αφιέρωμα στον Cesar Franck στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Κυριακή 28 Μαΐου, στις 21:00, στην Αίθουσα Συναυλιών

Τρεις νέοι, καταξιωμένοι μουσικοί με καταγωγή από την Κρήτη, ο Δημήτρης Μιμίδης, ο Γιάννης Πετράκης και ο Κωστής Σπυριδάκης, μοιράζονται την αγάπη τους για το έργο του Γάλλου συνθέτη Σεζάρ Φρανκ με το κοινό του Ηρακλείου, σε μια συναυλία – αφιέρωμα που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την γέννησή του, τον περασμένο Δεκέμβριο και αποτελείται από δύο μνημειώδη έργα του: Το Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε Φα δίεση ελάσσονα και τη Σονάτα για βιολί και πιάνο σε Λα μείζονα.

Συντελεστές
Δημήτρης Μιμίδης | πιάνο
Γιάννης Πετράκης | βιολί
Κωστής Σπυριδάκης | βιολοντσέλο

Ο βελγικής καταγωγής Γάλλος συνθέτης, οργανίστας, πιανίστας και μουσικοπαιδαγωγός Σεζάρ Φρανκ (1822-1890) είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γαλλικής Ρομαντικής μουσικής. Το έργο του συνολικά χαρακτηρίζεται από ζεστή και γλυκιά μελωδικότητα, συνδυασμένη με έναν ισχυρό αρμονικό πλούτο και τον κατατάσσει μεταξύ των σημαντικότερων συνθετών του 19ου αιώνα.
Το Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε Φα δίεση ελάσσονα είναι η πρώτη σύνθεση του Φρανκ, που ξεκίνησε να γράφεται όταν εκείνος ακόμα σπούδαζε στο Κονσερβατόριο του Παρισιού. Ολοκληρώθηκε το 1841. Αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο, σχετικά αργό μέρος, διακρίνεται βήμα - βήμα το χτίσιμο μιας στιβαρής μουσικής φόρμας που τελικά παρασύρει τον ακροατή σε μια συναισθηματική έκρηξη. Το δεύτερο μέρος είναι ένα εύθυμο σκέρτσο, δυναμικό, αλλά και ανάλαφρο. Στο θριαμβευτικό τρίτο μέρος, ο Φρανκ μέσα από ισχυρές συγχορδίες, πλατιές, δραματικές μελωδίες και διαρκείς αυξομειώσεις της έντασης κατορθώνει να χρησιμοποιήσει τα τρία όργανα με τρόπο που δίνει σχεδόν ορχηστρικό αποτέλεσμα, αποκαλύπτοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν συνολικά το συνθετικό ύφος του.
Η εξαιρετικής τεχνικής δυσκολίας, ιδίως για τον πιανίστα, Σονάτα για βιολί και πιάνο σε Λα μείζονα, γράφηκε τέσσερα μόλις χρόνια πριν από τον θάνατο του Φρανκ και θεωρείται μία από τις καλύτερες σονάτες για τα δύο αυτά όργανα στην ιστορία της μουσικής. Πρόκειται για έργο που συνέβαλε στην καταξίωση του Φρανκ ως παγκοσμίως μεγάλου συνθέτη, χάρις την κλασσική αρμονική του γλώσσα, τις λεπτές, σχεδόν θρησκευτικής έκστασης μελωδίες και την υπερβατική δεξιοτεχνία, χαρακτηριστική του κινήματος του Ρομαντισμού. Με θεματικό υλικό που επιστρέφει στα τέσσερα μέρη της, η Σονάτα διατηρεί την ενότητά της, περνώντας όμως μέσα από ποικιλία συναισθηματικών εναλλαγών. Τη μελοδραματική αγωνία του πρώτου μέρους διαδέχεται ένας ταραγμένος διάλογος μεταξύ των δύο μουσικών θεμάτων του δεύτερου. Αντίθετα, το τρίτο μέρος αποτελεί έναν νοσταλγικό διαλογισμό σε ελεύθερη φόρμα που οδηγεί στο ροντό του τέταρτου μέρους, όπου κάθε ένταση εκτονώνεται. Η κυκλική φόρμα του έργου κλείνει με την επιστροφή στο θέμα του πρώτου μέρους, δίνοντας στο έργο φυσικότητα και αφήνοντας τον ακροατή στον απόηχο της ευτυχίας.

Διαβάστε περισσότερα, εδώ: https://bit.ly/3WgbTUg

Προπώληση Εισιτηρίων
Η προπώληση των εισιτηρίων, αξίας 12 και 10€ (γενική είσοδος) και 8€ (άνεργοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών) ξεκίνησε και το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από:
● Το Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 - 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00, τηλ. 2813409247)
● Την ticketservices.gr, από εδώ: https://bit.ly/3OpRA4P
● Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, πριν την έναρξη της εκδήλωσης

Παρέχεται η δυνατότητα χρήσης του ιδιωτικού χώρου στάθμευσης του ΠΣΚΗ κατά τη διάρκεια των παραστάσεων και μόνο, με την επίδειξη του εισιτηρίου.
Post
Παράδοση Δευτέρα 17.06.2024

Το συμπόσιο πολιτισμού και οι πανεπιστημιακές εκδόσεις σε εκδήλωση για την «Ιστορία και Πολιτική» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Μια βραδιά υψηλού επιστημονικού και κοινωνικο-πολιτικού λόγου θα έχουν την ευ-καιρία να απολαύσουν οι πολίτες του Ηρακλείου και της Κρήτης, την Τετάρτη 19 Ι-ουνίου και ώρα 8μ.μ. στην Αίθουσα «Κ

Post
Παράδοση Παρασκευή 07.06.2024

Φεστιβάλ πολιτισμού «Βενεράτο 2024» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βενεράτου η Περιφέρεια Κρήτης και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Ηράκλειο του Δήμου Ηρακλείου παρουσιάζουν ένα τριήμερο με γεύσεις αρώματα και ήχους παράδοσης. Ένα μοναδικό Φεστι

Post
Παράδοση Πέμπτη 06.06.2024

Ξεκίνησε το σεμινάριο «Cultural Heritage School 3» παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και του Περιφερειάρχη Κρήτης (vid)

Στην έναρξη του εργασιών του σεμιναρίου με τίτλο «Cultural Heritage School 3» που συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Πολιτισμού, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς