Image
Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 10:30 Εκτός Ελλάδος

Γιατί άλλαξε ξαφνικά στάση ο Ερντογάν και επιχειρεί να συσφίξει τις σχέσεις με την Ελλάδα

Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτέλεσε την ιδανική αφορμή προκειμένου να επιβεβαιωθεί στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο η αλλαγή πολιτικής της Άγκυρας έναντι της χώρας μας. Πέραν της θερμής επιστολής του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια που διαβεβαίωνε πως «οι σχέσεις καλής γειτονίας που υφίστανται αυτή τη στιγμή μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου θα παγιωθούν», η κίνηση στην οποία προέβη ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέπληξε τις διπλωματικές υπηρεσίες μας.

Εκτός από τα τυπικά συγχαρητήρια προς την ομόλογό του Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έστειλε και προσωπική επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με ευχαριστίες για την αλληλεγγύη που έδειξε η ελληνική κυβέρνηση στα χιλιάδες θύματα των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου, υποσχόμενος βελτίωση των σχέσεων το προσεχές διάστημα. Κι όλα αυτά την ημέρα που γιορτάζουμε το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821 που οδήγησε στην αποτίναξη από τον οθωμανικό ζυγό.

Οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται μονάχα για κινήσεις εντυπωσιασμού ενόψει των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας στις 14 Μαΐου, αλλά για στροφή 180 μοιρών της Άγκυρας που θεωρεί ότι τη συμφέρει περισσότερο στην παρούσα φάση να έχει καλές σχέσεις με εμάς, παρά να βρίσκεται σε οξεία αντιπαράθεση εκτοξεύοντας απειλές πολέμου.

Στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας έχουν συνυπολογίσει τί έχουν να κερδίσουν και τί έχουν να χάσουν με κάθε επιλογή και προτίμησαν τον κατευνασμό, κάτι στο οποίο βέβαια διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ο καταστροφικός σεισμός του περασμένου μήνα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, το γεγονός ότι η Αθήνα εξοπλίζεται με όπλα τελευταίας τεχνολογίας ανατρέποντας τις ισορροπίες σε αέρα και θάλασσα, καθώς επίσης και η αμερικανική πίεση ώστε να πέσουν οι τόνοι. Σημαίνων ρόλο διαδραματίζει επίσης η εύθραυστη τουρκική οικονομία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παραδέχθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο με συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ότι «έχουν μεταβληθεί οι παράμετροι της τουρκικής συμπεριφοράς απέναντί μας. Δεν υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχει τοξική διατύπωση λόγου, δεν υπάρχει λεκτική επιθετικότητα, δεν υπάρχει απειλή χρήσης βίας. Έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια τουρκική συμπεριφορά».

Και μέσα σε όλα αυτά προσθέστε και το γεγονός ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει την Ελλάδα για μια θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι εμείς από την πλευρά μας θα στηρίξουμε τον υποψήφιο της γείτονος για τη θέση του γενικού γραμματέα στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό. Το πόσο θα διαρκέσει αυτή η νηνεμία στις σχέσεις των δύο χωρών, παραμένει άγνωστο.

madata.gr

Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 05.06.2023

ΗΠΑ: Ο Μάικ Πενς κατέθεσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς κατέθεσε σήμερα (5/6) την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024, σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 04.06.2023

H νέα κυβέρνηση της Τουρκίας – Εκτός Τσαβούσογλου, Ακάρ και Σοϊλού – Δείτε τους νέους υπουργούς

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου τα πρόσωπα που απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση της Τουρκίας. Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν τον Τούρκο πρόεδρο να αφήνε

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 03.06.2023

Τουρκία: Με φαραωνικές τελετές η ορκωμοσία Ερντογάν – Το νέο υπουργικό (live)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίζεται στην Άγκυρα, αυτή τη στιγμή, νέος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας μετά την επανεκλογή του, στις 28 Μαΐου, στο ύπατο αξίωμα της χώρας για άλλα πέντε χρόνια. Το πρ ...