Image
Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 23:57 Εκτός Ελλάδος

Πούτιν: Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψής του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης κλιμακώνεται.

Δεν  είναι η πρώτη φορά που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εκδίδει τέτοιου είδους ένταλμα σύλληψης. Το είχε κάνει ξανά για την ηγεσία της Σερβίας και των Σερβοβοσνίων, την δεκαετία του 1990, όταν ήταν σε εξέλιξη ο εμφύλιος πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας. Σήμερα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου, με την κατηγορία ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία. Το σημερινό ένταλμα θα δυσκολέψει αρκετά τον Ρώσο ηγέτη.

Συνάντηση Πούτιν – Σι Τζινπίνγκ

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της διέπραξαν φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της μονοετούς εισβολής της στη γείτονά της, αλλά οι εικόνες από την Ουκρανία την διαψεύδουν.

Το ένταλμα σύλληψης περιγράφει τον Πούτιν ως ύποπτο για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Τον κατηγορεί δηλαδή για «παιδομάζωμα» και για παράνομες εκτοπίσεις ενηλίκων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Reuters είχε μεταδώσει ότι το Δικαστήριο αναμενόταν να εκδώσει εντάλματα, τα πρώτα στην έρευνά του για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ξεχωριστά, το δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα για την Maria Alekseyevna Lvova-Belova, Επίτροπο της Ρωσίας για τα Δικαιώματα των Παιδιών, με τις ίδιες κατηγορίες.

Η προϊστορία του ΔΠΔ

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα εντάλματα που εξέδωσε το ΔΠΔ για τον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας, προσήχθησαν σε δίκες και καταδικάστηκαν σχεδόν όλοι οι Σέρβοι και Σερβοβόσνιοι ηγέτες. Μάλιστα ο πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πέθανε στη φυλακή, πριν ολοκληρωθεί η δίκη.

Στην πράξη το σημερινό ένταλμα είναι μόνον η αρχή. Όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατυπωθούν περισσότερες κατηγορίες εναντίον του προέδρου της Ρωσίας, αλλά και ενδεχομένως εναντίον άλλων Ρώσων αξιωματικών ή αξιωματούχων. Το σημερινό ένταλμα καθιστά δύσκολες και πολιτικά, αλλά και πρακτικά τις μετακινήσεις του προέδρου της Ρωσίας, γιατί θεωρητικά κινδυνεύει να συλληφθεί ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον φέρνει σε δύσκολη θέση τον ίδιον ο οποίος δεν θα μπορεί να αισθάνεται τόσο άνετα να συναντά άλλους ηγέτες. Το σίγουρο είναι ότι ο Πούτιν δεν θα μπορεί να μεταβεί στις χώρες που έχουν υπογράψει το καταστατικό του ΔΠΔ.

Η ίδια δυσκολία επαφής ενδεχομένως θα ισχύει και για κάποιους ηγέτες με τους οποίους συναλλάσσεται, ο Πούτιν. Δεν θα δυσκολέψει όμως τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γιατί η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το καταστατικό του ΔΠΔ.

πηγή: enikos.gr

 

Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 15.09.2025

Ένας στους έξι γονείς λέει «όχι» στα παιδικά εμβόλια – Φόβοι για νέα κύματα επιδημιών

Ανησυχητική στροφή καταγράφεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ένας στους έξι γονείς δηλώνει ότι αποφεύγει ή καθυστερεί τους παιδικούς εμβολιασμούς που συνιστώνται από τις υγειονομικές αρχές. Η δημοσκ

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 14.09.2025

Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Πογκρόμ απολύσεων και διώξεων σε επικριτές της αμερικανικής ακροδεξιάς

Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ, του 31χρονου επικεφαλής της ακροδεξιάς οργάνωσης Turning Point USA, φαίνεται να έχει πυροδοτήσει ένα κύμα απολύσεων και διώξεων σε όσους ασκούν δημόσια κριτική στον ίδιο ή

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 14.09.2025

Συναγερμός σε Πολωνία και Ρουμανία για ρωσικά drones — Ζελένσκι: Προφανής επέκταση του πολέμου

Νέος συναγερμός σε Πολωνία και Ρουμανία για παραβιάσεις εναέριου χώρου από ρωσικά drones. Σκληρή αντίδραση Ζελένσκι, δηλώσεις Τραμπ για κυρώσεις, αυξημένη στρατιωτική ετοιμότητα και εθελοντική εκπαίδε