Image
Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 10:40 Κρητική διατροφή

Ταϊλανδέζικη σούπα γλυκοπατάτας με καρότο

Υλικά

2 κ. σ. ανάλατο βούτυρο
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Τζίντζερ, καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες, ανάλογα με τη γεύση
2 κ. σ. κόκκινη πάστα κάρυ, ή περισσότερο, ανάλογα με τη γεύση
1/2 κιλό καρότα baby
2 γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
3 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
400 ml γάλα καρύδας
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/3 φλ. τσαγιού φρέσκα φύλλα κόλιανδρου
1/4 φλ. τσαγιού φύλλα φρέσκου βασιλικού
2 κ. σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ
2 κ. σ. θρυμματισμένα φιστίκια

Εκτέλεση

Βήμα 1

Λιώστε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και το κρεμμύδι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να γίνουν διάφανα, περίπου 3-4 λεπτά. Ανακατέψτε το τζίντζερ και την πάστα κάρυ μέχρι να αρωματιστούν, περίπου 1 λεπτό.
Βήμα 2
Ανακατέψτε τα καρότα, τις γλυκοπατάτες, το ζωμό και το γάλα καρύδας και προσθέστε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τη γεύση.
Βήμα 3
Φέρτε το φαγητό σε βρασμό, σκεπάστε, μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και οι γλυκοπατάτες, περίπου 20-25 λεπτά.
Βήμα 4
Αποσύρετε από τη φωτιά. Ανακατέψτε τον κόλιανδρο, το βασιλικό και το χυμό λάιμ, αλατοπιπερώστε.
Βήμα 5
Πολτοποιήστε με το μπλέντερ χειρός μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή συνοχή.
Βήμα 6
Σερβίρετε αμέσως, γαρνίροντας με φιστίκια, αν θέλετε.

newsbeast.gr
Post
Κρητική διατροφή Πέμπτη 23.03.2023

Αυγά στο φούρνο με σπανάκι και μανιτάρια

Υλικά 2 κ. σ. ανάλατο βούτυρο 220 γρ. μανιτάρια, σε λεπτές φέτες 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 2 κ. γλ. φρέσκα φύλλα θυμαριού 1 πρέζα κόκκινου πιπεριού, προαιρετικά Αλάτι και φρεσκοτριμμένο

Post
Κρητική διατροφή Τετάρτη 22.03.2023

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Υλικά 1 φιλέτο μπακαλιάρο υγράλατο σε κομμάτια (24- 36 ώρες στο νερό) 1 κουτάκι μπύρα Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 σκελίδες σκόρδο 2 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο) 2 κ.σ. λάδι Λίγα καρύδια Αλάτι,

Post
Κρητική διατροφή Τρίτη 21.03.2023

Στιφάδο με θαλασσινά

Υλικά 4 κ. σ. ανάλατο βούτυρο 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους 2 κ. σ. πελτέ ντομάτας 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 1/2 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη 1/4 κ. γλ. τριμμένο κόκκινο πιπέρι 3/4