Image
Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 21:14 Βλέπω/Ακούω

Τέμπη: Τι προκάλεσε την έκρηξη και την φωτιά μετά τη φονική σύγκρουση;

Η ανάφλεξη δευτερόλεπτα μετά τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη είναι ένα από τα πιο βασανιστικά ερωτήματα της εθνικής τραγωδίας, που παραμένει αναπάντητο. Τι προκάλεσε αυτό το «πύρινο» μανιτάρι και πιθανότατα αύξησε τον αριθμό των θυμάτων τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου;

Το Live News του Mega είχε ανοίξει και είχε επιμείνει στο συγκεκριμένο θέμα από τις πρώτες μέρες του μήνα. Ο μηχανολόγος, αεροναυπηγός μηχανικός Κώστας Λακαφώσης, είχε αποκλείσει μια σειρά από αρχικές θεωρίες, σενάρια και εκτιμήσεις και είχε μιλήσει για ανάφλεξη που προήλθε από καύσιμη ύλη…

Οι πληροφορίες του ΑΝΤ1 για εγκαύματα στα σώματα πυροσβεστών που πήραν μέρος στην επιχείρηση διάσωσης επιβατών εκείνα τα πρώτα λεπτά, παρά τις ειδικές στολές που φορούσαν, κάνουν πιο επιτακτική την επίλυση του μυστηρίου. Εάν επιβεβαιωθούν ίσως δώσουν νέα τροπή στην όλη υπόθεση, με απρόβλεπετες διαστάσεις.

Έρευνες για να διαπιστωθεί τι προκάλεσε την ισχυρότατη έκρηξη ζήτησε και ο Αλέξης Κούγιας που εκπροσωπεί τραυματίες και οικογένειες θυμάτων της εθνικής τραγωδίας.

Τα βλέμματα στρέφονται και στην εμπορική αμαξοστοιχία, καθώς σε δύο πλατφόρμες που υπήρχαν πίσω από τις μηχανές το φορτίο δεν έχει εντοπιστεί, με τον Αλέξη Κούγια να ζητάει από την εταιρεία να ξεκαθαρίσει τι μετέφεραν αυτά τα βαγόνια.

Από το μοιραίο Intercity 62 που είχε 8 βαγόνια διασώθηκαν τα 5. Τα δύο πρώτα βαγόνια εξαυλώθηκαν εντελώς, ενώ από το τρίτο βαγόνι έμεινε μόνο το μισό. Οι λαμαρίνες τους έλιωσαν σε θερμοκρασίες 1.300 βαθμών Κελσίου και παρέσυραν στον θάνατο ακαριαία δεκάδες επιβάτες.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η φωτιά μετά την έκρηξη περιορίστηκε σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο και δεν επεκτάθηκε προς τα πίσω.

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και οι απαντήσεις που αναμένεται να τροφοδοτήσουν μια σειρά από συζητήσεις και εξελίξεις, όλα δείχνουν πως βρίσκονται προ των πυλών.

Κούγιας: «Δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με το τι μετέφερε το εμπορικό τρένο»

 Ο Αλέξης Κούγιας μιλάει στο «LIVE NEWS» για την τραγωδία στα Τέμπη με τη σύγκρουση των τρένων και για την δήλωση που έκανε αναφορικά με τα αίτια που μπορεί να προκάλεσαν την έκρηξη .

Μία εβδομάδα μετά την τραγωδία στα Τέμπη, οι ευθύνες αλλά και τα αίτια για το δυστύχημα εξακολουθούν να αναζητούνται.

Για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη μίλησε στο «LIVE NEWS» και στον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος είναι συνήγορος υπεράσπισης σε έντεκα οικογένειες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Έχω πλέον τη δικογραφία στα χέρια μου από χθες. Από την πρώτη στιγμή, είπα πως πρέπει να ερευνήσουμε σε ποιο συχνότητα σε μετωπικές συγκρούσεις τρένων, έχει προκριθεί έκρηξη και πυρκαγιά. Διαπιστώσαμε και εμείς ό,τι και εσείς. Δεν έχει συμβεί ποτέ σε καμία πυρκαγιά κάτι τέτοιο. Έχουμε μία πρωτοφανή πυρκαγιά μήκους 80 μέτρων όπου πριν από αυτό είχε δημιουργηθεί έκρηξη. Το επιβατικό τρένο δεν μετέφερε τίποτα, όπως διαπιστώθηκε και μένει να δούμε για το εμπορικό τρένο. Δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με το πώς και το που φόρτωσε το εμπορικό τρένο και με τι; Ποιοι ήταν οι ιδιοκτήτες των προϊόντων;», είπε αρχικά.

«Έχοντας τη εμπειρία των Τεμπών που για πρώτη φορά μέχρι τον Άρειο Πάγο εφαρμόστηκε η διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών. Εκεί καταδικάστηκαν όλοι οι υπεύθυνοι. Βεβαίως υπάρχει, η πράξη των σταθμαρχών αλλά πρέπει να δούμε και γιατί συνέβη η έκρηξη. Ζητάμε να διερευνηθεί. Οι δυο εφέτες ανακριτές μπορούν ορίσουν πραγματογνώμονες για το γιατί έγινε η έκρηξη. Τα περισσότερα θύματα έχουν εξαϋλωθεί. Το θέμα αυτό θέλει επιστημονική διερεύνηση», πρόσθεσε.

Mega.com

 

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 23.03.2023

Σταύρος Αρναουτάκης: Το ζητούμενο σήμερα είναι η κοινωνική συνοχή και η κοινωνική συνοχή υπηρετείται από την αιρετή περιφέρεια

Τον απολογισμό της Περιφέρειας Κρήτης για το έτος 2022 παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Σε δήλωσή του στο πρακτορείο ειδήσεων & γραφείων τύπου po

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 23.03.2023

Ανακοίνωση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρωτότυπου διαγωνισμού σύνθεσης «Θόδωρος Αντωνίου» 2022-2023 για δυο πιάνα.

Στα πλαίσια του Διαγωνισμού σύνθεσης με την επωνυμία «Θόδωρος Αντωνίου» 2022 - 2023, για δυο πιάνα που συνδιοργανώνει για πρώτη φορά η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 23.03.2023

Συνάντηση με το Προεδρείο του Σωματείου χειριστών μηχανημάτων έργου και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου

Με την παράδοση δύο αντιγράφων μηχανημάτων έργων στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την καλή συνεργασία