Πέμπτη 09 Μαρτίου 2023 22:58 Είς Υγείαν

Τι μπορεί να συμβεί εάν τρώμε ένα αυγό κάθε μέρα;


Τι μπορεί να συμβεί εάν τρώμε ένα αυγό κάθε μέρα; Θα εκτοξευτεί η χοληστερίνη μας, είναι μία απάντηση εάν δεν έχουμε μάθει τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα. Ας δούμε, λοιπόν, τι ισχύει για τη συχνή κατανάλωση αυγών και πώς μπορεί να επιδράσει στην υγεία μας. 

Ας ξεκινήσουμε από το βασικό: Αυξάνουν τα αυγά τη χοληστερίνη;
Αν και η περιεκτικότητα του αυγού σε χοληστερίνη είναι υψηλή για το βάρος του, έχει πλέον αποδειχτεί από πολλές μελέτες ότι η κατανάλωσή του δεν ευθύνεται για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και την αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, επισημαίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρίνα Πόγκα. 

 Ποια είναι όμως τα πιθανά οφέλη υγείας εάν τρώμε κάθε μέρα ένα αυγό;

Μπορεί να μειωθούν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό: Τα αυγά είναι μια βασική πηγή διατροφικών φωσφολιπιδίων, βιοενεργών συστατικών που όπως έχουν δείξει μελέτες έχουν ευρεία επίδραση στη φλεγμονή. Πρόσφατη αναθεώρηση μελετών που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients  σύνδεσε τη διατροφική πρόσληψη φωσφολιπιδίων και χολίνης από τα αυγά με μείωση σε πολλούς βιοδείκτες φλεγμονής. Γιατί όμως αυτό είναι σημαντικό για την υγεία μας; Το πιο βασικό είναι ότι η αυξημένη φλεγμονή στον οργανισμό έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και ορισμένες μορφές καρκίνου. 

Μπορεί να μειωθούν οι πιθανότητες για μεταβολικό σύνδρομο: Η κατανάλωση αβγών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να αυξήσουμε τα επίπεδα της "καλής" HDL χοληστερόλης. Άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα HDL έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικό και άλλες σοβαρές παθήσεις. Σύμφωνα με μελέτη του 2008 στην επιθεώρηση Journal of Nutrition, η αύξηση της πρόσληψης διατροφικής χοληστερόλης από τα αυγά μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο, μία κατάσταση που συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2. 

Μπορεί να έχουμε πιο ισχυρό ανοσοποιητικό: Μόλις ένα μεγάλο αυγό περιέχει σχεδόν το ένα τέταρτο της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης σε σελήνιο, ένα θρεπτικό συστατικό που συμβάλει στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και ρυθμίζει τις ορμόνες του θυρεοειδούς. Το σελήνιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα παιδιά και τους εφήβους για την υγεία της καρδιάς, των οστών και των αρθρώσεων. 

Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του δέρματος, των μαλλιών, των ματιών και του ήπατος: Για όλα αυτά υπεύθυνες είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το αυγό, εκτός από τη βιταμίνη B2, είναι επίσης πλούσιο σε Β5 και Β12 και συμβάλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την μυών. 

shape.gr

 
Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 29.03.2023

Τροφές σύμμαχοι Στο Αδυνάτισμα: Ποιες να επιλέξεις για να χάσεις βάρος!

Είναι γεγονός ότι πιο εύκολα παίρνουμε κιλά παρά χάνουμε. Ωστόσο, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες εντείνει το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 28.03.2023

Πατατάκια: Είναι ασφαλές να καταναλώνουμε τρόφιμα από φουσκωμένες συσκευασίες;

Κανονικά, τα ευαλλοίωτα τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ που είναι συσκευασμένα σε πλαστικό, παρασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέψουν τη διαρροή υγρών, τα οποία μπορούν να υποθάλπουν βακτήρια πρ

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 28.03.2023

Οκτώ αποδεδειγμένοι τρόποι για απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, είναι δεδομένο ότι μια σωστή δίαιτα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε αυτά τα περιττά κιλά. Ωστόσο, αν και το να τρώτε λιγότερο μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε καλύ