Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 23:27 Γνώμες

Εξαδάκτυλος: Οι διοικήσεις των νοσοκομείων πρέπει να είναι ανεξάρτητες από την κυβέρνηση


Μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες του ΕΣΥ είναι ο τρόπος που διοικείται, δηλώνει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm o πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Παράλληλα ο κ.Εξαδάκτυλος προτείνει οι διοικήσεις των νοσοκομείων να είναι ανεξάρτητες από την εκάστοτε κυβέρνηση, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη.

Για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού που μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως, λόγω έλλειψης γιατρών, ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρει ότι μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί 4,5 εκατομμύρια πολίτες. «Προσπάθεια πολύ καλύτερη από αυτή που έγινε το 2018, κατά την οποία είχαν εγγραφεί μόλις 1,5 εκατ., αλλά απέχει πολύ από τα 8,5 εκατ. που επιθυμούμε ως κάλυψη του πληθυσμού.

Θα πρέπει, εκτός από το οικονομικό κομμάτι, οι όροι των συμβάσεων να γίνουν ελκυστικότεροι για τους γιατρούς, γιατί αυτή τη στιγμή μιλάμε για μονομερείς συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, στις οποίες λίγο έως πολύ ο Οργανισμός έχει όλα τα δικαιώματα και ο εργαζόμενος ελάχιστα. Θα πρέπει να υπάρξει η βούληση και ό,τι γίνει να γίνει γρήγορα και πλήρως. Η τμηματική προσαρμογή δεν βοηθά κανέναν, διότι δεν εκλαμβάνεται ως βελτίωση».

Για τις Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στα νοσοκομεία ο πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέρει ότι όσα βήματα γίνονται είναι δειλά, ανεπαρκή και δεν πρόκειται να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας συνεργασίας.

«Η δυνατότητα να γίνονται χειρουργεία εκτός ωραρίου κανονικής λειτουργίας του νοσοκομείου επ’ αμοιβή, δεν νομίζω ότι θα προσφέρει κάτι συνταρακτικό, ούτε και θα αλλάξει τον χάρτη. Επίσης η δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ υπό όρους να έχουν ένα περιορισμένο ιδιωτικό έργο, κατά τη γνώμη μου δεν θα ενισχύει το ΕΣΥ, γιατί στο τέλος της ημέρας το ΕΣΥ θα βρεθεί με λιγότερους ανθρώπους να το υπηρετούν».

Πηγή: newsit.gr

Post
Γνώμες Παρασκευή 02.06.2023

Πώς να κάνεις το σπίτι σου να μυρίζει υπέροχα!

Το να ανοίγεις την πόρτα του σπιτιού σου και να μυρίζει υπέροχα είναι πραγματικά κάτι που σου φτιάχνει τη διάθεση, σε ξεκουράζει, σου προκαλεί ψυχική ανάταση. Το αντίθετο δεν είναι καθόλου ευχάριστο.

Post
Γνώμες Πέμπτη 01.06.2023

Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις οικονομία στη βενζίνη

Η βενζίνη ακριβαίνει. Οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο γίνονται ακόμα πιο αγχωτικές και οι βόλτες μειώνονται. Το σκέφτεσαι περισσότερο η αλήθεια είναι. Ειδικά όταν μόλις έφυγες από το βενζινάδικο και είδ

Post
Γνώμες Πέμπτη 01.06.2023

Το μείγμα που θα καθαρίσει απόλυτα τους θαμπούς καθρέφτες

Ο καθρέφτης είναι ένα βασικό στοιχείο του σπιτιού. Στο μπάνιο για πρακτικούς λόγους, στην κρεβατοκάμαρα ή στο χολ για πρακτικούς αλλά και διακοσμητικούς λόγους, σε οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού για να