Image
Πέμπτη 02 Φεβρουαρίου 2023 16:09 Κρητική διατροφή

Βελουτέ σούπα αρακά με ζαμπόν

Υλικά

1 κ. σ. ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το γαρνίρισμα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κοτσάνι σέλινο, ψιλοκομμένο
1 φρέσκο φύλλο δάφνης
1/4 μάτσο θυμάρι
800 γρ. καπνιστό ζαμπόν
4 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
1 κιλό κατεψυγμένο αρακά
1/2 μάτσο φύλλα δυόσμου
Μέντα για το σερβίρισμα
Αρακά για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1

Ζεστάνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο, το σέλινο, το φύλλο δάφνης και το θυμάρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 2
Προσθέστε το ζαμπόν, το ζωμό και αρκετό νερό για να καλύψει το χοιρομέρι (περίπου 1,5 λίτρο). Αφήστε το να σιγοβράσει και, στη συνέχεια, μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή.
Βήμα 3
Σκεπάστε και μαγειρέψτε για 90 λεπτά ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να ξεκολλάει από το κόκαλο. Αφαιρέστε από τη φωτιά και κρυώστε ελαφρώς, στη συνέχεια σουρώστε το κρέας από λεπτό κόσκινο, ξεχωρίζοντάς το από τα λαχανικά.
Βήμα 4
Επιστρέψτε 2 λίτρα ζωμού στην κατσαρόλα (ο υπόλοιπος ζωμός θα διατηρηθεί, στο ψυγείο, για έως και 5 ημέρες ή κατεψυγμένος για έως και 6 μήνες) και τοποθετήστε τον σε μέτρια φωτιά. Αφήστε να σιγοβράσει, προσθέστε τον αρακά και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 6 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρετε από τη φωτιά.
Βήμα 5
Προσθέστε το δυόσμο και αφήστε τον στην άκρη για 10 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς. Σε δόσεις, χτυπήστε στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσει λεία υφή. Επιστρέψτε στην κατσαρόλα και ανακατέψτε σε μέτρια φωτιά για να ζεσταθεί.
Βήμα 6
Μοιράστε σε μπολ και τεμαχίστε το ζαμπόν πάνω από τη σούπα. Περιχύστε με ελαιόλαδο και σερβίρετε με φύλλα δυόσμου και αρακά.

newsbeast.gr
Post
Κρητική διατροφή Κυριακή 14.09.2025

Το κρητικό ελαιόλαδο αποκτά το ισχυρότερο “διαβατήριο ποιότητας” – Καταχωρίστηκε ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη από την Ε.Ε.

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταχώριση του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου “Κρήτη / Kriti” ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης είναι μια κατάκτηση στρατηγικής σημασί

Post
Κρητική διατροφή Παρασκευή 22.08.2025

Πρόσκληση στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας "Taste Kilkis"

Το Φεστιβάλ έχει ως στόχο την ανάδειξη των εκλεκτών προϊόντων της ευλογημένης Κιλκισιώτικης γης και του μόχθου των ανθρώπων της αλλά και της γαστρονομίας, ως εναλλακτικής μορφής τουρισμού και αναπόσπα

Post
Κρητική διατροφή Παρασκευή 18.07.2025

Κάτι ψήνεται στο Κιλκίς και μυρίζει υπέροχα! Έρχεται το πιο νόστιμο Φεστιβάλ

Το Κιλκίς ετοιμάζεται να υποδεχθεί για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Γαστρονομίας “Taste Kilkis”, μια ξεχωριστή γιορτή αφιερωμένη στις τοπικές, αυθεντικές γεύσεις και την τοπική οικονομία και υπό