Τετάρτη 01 Φεβρουαρίου 2023 23:24 Είς Υγείαν

Γιατί επιμένει τόσο πολύ ο βήχας – Τι λένε οι γιατροί



Υπομονή για λίγες ημέρες και εφόσον ο βήχας δεν υποχωρήσει, επίσκεψη στον γιατρό για αξιολόγηση. Αυτό συνιστούν οι ειδικοί πνευμονολόγοι στους πολλούς πολίτες που ταλαιπωρούνται αυτή την περίοδο από τον βήχα που επιμένει για ημέρες αφότου έχουν εκδηλώσει κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού από τις εποχικές ιώσεις και αφού έχουν υποχωρήσει όλα τα συμπτώματα.

Ο εμμένων βήχας έπειτα από λοίμωξη του αναπνευστικού είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, το οποίο εφέτος εμφανίζεται εξαιρετικά συχνά πιθανόν ως αποτέλεσμα και της μεγάλης έξαρσης των εποχικών λοιμώξεων. Ειδικά δε, στις μικρές ηλικίες, όπως σημειώνουν οι παιδίατροι, η μία λοίμωξη διαδέχεται την άλλη, με αποτέλεσμα στην ουσία τα συμπτώματα ποτέ να μην υποχωρούν.

«Πάντοτε στις ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος υπήρχε βήχας ως εμμένον σύμπτωμα» υποστήριξε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, γιατρός στο νοσοκομείο «Αττικόν» και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, στις περισσότερες περιπτώσεις ο βήχας οφείλεται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και στην οπισθορρινική καταρροή λόγω κρουολογήματος ή συναχιού, η οποία ερεθίζει τον λαιμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο βήχας είναι συνήθως πιο έντονος το βράδυ και υπάρχει η αίσθηση του γαργαλητού στον λαιμό.

Ο κ. Λουκίδης τονίζει ότι «αυτό που δυστυχώς βλέπουμε ιδιαίτερα φέτος είναι μια υπερκατανάλωση φαρμάκων από πλευράς ασθενών για την αντιμετώπιση του βήχα που επιμένει. Έρχονται ασθενείς στα επείγοντα του «Αττικόν» και έχουν ήδη λάβει πολλά φάρμακα εισπνεόμενα ή ακόμη και αντιβιοτικά. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο βήχας δεν είναι νόσος. Είναι σύμπτωμα. Αυτό που εμείς συνιστούμε, είναι τα άτομα με βήχα που επιμένει έπειτα από μία ίωση να κάνουν υπομονή και εφόσον περάσουν δύο εβδομάδες και το σύμπτωμα αυτό δεν έχει υποχωρήσει, να επισκεφθούν έναν γιατρό για αξιολόγηση της κατάστασής τους και διερεύνηση της αιτιολογίας του βήχα».

enikos.

 
Post
Είς Υγείαν Σάββατο 17.10.2026

Δωρεά έξι απινιδωτών στο Δήμο Ηρακλείου από το Μελισσίδειο Ίδρυμα που θα τοποθετηθούν σε σχολικές μονάδες

Ένα ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σχολεία της πόλης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16/10 με την παραλαβή από την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού του Δήμου Ηρακλείου έξι απινιδωτών οι οπ

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 16.10.2026

Εθελοντική αιμοδοσία στο αίθριο της Λότζια το Σάββατο 17-10-2026

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026 θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο αίθριο της Λότζια από τις 09:30 έως τις 14:00. Η εθελοντική αιμοδοσία πραγμ

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 15.10.2026

Το Παγκρήτιο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας ταξιδεύει στο Λασίθι στις 20 και 21 Οκτωβρίου

Βιωματικές και αθλητικές δράσεις Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα – Μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση στη λίμνη του Αγίου Νικολάου Το Παγκρήτιο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας 2026 συνεχίζει το ταξίδι του στην Κρήτη,