Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 23:43 Εκτός Ελλάδος

Εκνευρισμός Τουρκίας για F-16, Μενέντεζ και Σουηδία: Αν οι ΗΠΑ μας βάλουν όρους, θα ψάξουμε αλλούΤον εκνευρισμό της Άγκυρας για το πρόγραμμα των F-16 εξέφρασε ο Ιμπραήμ Καλίν με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας να σημειώνει ότι η Τουρκία θέλει μεν να μείνει στο πρόγραμμα, ωστόσο δεν πρόκειται να αποδεχθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ.

Ο Καλίν αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο απόκτησης F-35 από την Ελλάδα δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ εφόσον προμηθεύσουν τη χώρα μας με τα συγκεκριμένου τύπου μαχητικά αεροσκάφη. 

«Aν στο Κογκρέσο κάποιοι γερουσιαστές όπως ο Μενέντεζ, φέρουν το θέμα αυτό (σ.σ. Σουηδίας Φινλανδίας) ως προϋπόθεση και αν ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ. Αν το θέσουν αυτό ως προϋπόθεση, αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχτούμε. Το λέω ξεκάθαρα. Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε οποιοδήποτε βήμα αν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εάν το πρόγραμμα των F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε αυτά τα θέματα είναι όλα ξεχωριστά».

Και συνεχίζει: «Το πρόγραμμα των F-16 το βλέπουμε ως μια αξιότιμη εναλλακτική για την ενδυνάμωση της Αεροπορίας μας, αλλά και την ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Aν η κυβέρνηση των ΗΠΑ η το Κογκρέσο θέσουν προϋποθέσεις ή πουν "αν δεν κάνετε αυτό δεν θα γίνει αυτό", εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας και δεν θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για τον εκσυγχρονισμό και τις ανάγκες του θα ψάξουν άλλες εναλλακτικές».

Eρώτηση: Αν υπάρχει τέτοια προυπόθεση μπορούμε να πούμε πως τελειώνει το πρόγραμμα των F-16;

Καλίν: «Εξαρτάται από τους όρους. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα αυτό. Ξέρουμε πως η επιθυμία και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτή. Αν όμως δεν μπορέσουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του Κογκρέσου και κολλήσει στο Κογκρέσο, τότε θα κάνουμε μια νέα εκτίμηση».

Eρώτηση:  Υπάρχουν πληροφορίες και ισχυρισμοί πως αν προκύψει κρίση στο θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας οι ΗΠΑ θα το προσθέσουν το ζήτημα ως όρο για το θέμα των F-16.

Καλίν: «Κι εμείς ακούμε τέτοιες πληροφορίες και φήμες πως το Κογκρέσο θα θέσει ως προυπόθεση κάτι τέτοιο. Υπάρχουν τέτοιες εκτιμήσεις. Μας μεταφέρθηκε πως η κυβέρνηση δεν έχει τέτοια απαίτηση ή επιθυμία».

madata.gr
Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 22.03.2023

DW: Οι λόγοι που ο Ερντογάν υποχωρεί, ακόμη και στα ελληνοτουρκικά

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί τα τελευταία χρόνια να ζητούσε υποστήριξη από τη Δύση και παράλληλα να μην εναρμονίζονταν με τις υποχρεώσεις του, εντούτος πλέον φέρεται να υποχωρεί, ακόμα και στο θέμα ...

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 22.03.2023

Πρίγκιπας Χάρι: Κινδυνεύει να απελαθεί από τις ΗΠΑ επειδή παραδέχθηκε ότι έκανε ναρκωτικά

Θεωρήθηκε ένδειξη θάρρους το ότι ο πρίγκιπας Χάρι παραδέχτηκε ότι κατά το παρελθόν έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών, αλλά μπορεί χωρίς να το έχει καταλάβει να μπήκε σε μπελάδες και να χάσει τη βίζα που ...

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 22.03.2023

NASA: Τεράστιος αστεροειδής θα πλησιάσει τη Γη το Σάββατο

Ένας αστεροειδής σχεδόν στο μέγεθος του «Big Ben» στο Λονδίνο, αναμένεται να περάσει πολύ κοντά από τη Γη και συγκεκριμένα δύο φορές πιο κοντά από ό,τι βρίσκεται το φεγγάρι. Θα φτάσει σε απόσταση 10 ...