Image
Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 10:53 Οικονομία

Tέλη κυκλοφορίας με τον μήνα από τον Απρίλιο

Νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές, πρόκειται να τεθεί φέτος σε εφαρμογή το μέτρο «τέλη κυκλοφορίας με το μήνα», προκειμένου να διευκολυνθούν περίπου 120.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ. που έθεσαν, αλλά και όσοι θέσουν έως το τέλος Φεβρουαρίου τα οχήματά τους σε ακινησία. Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2023 είναι εκλογικό έτος, επισπεύδουν την εφαρμογή του μέτρου, σχεδιάζοντας το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική νομοθετική διάταξη- που θα δίνει και φέτος την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των Ι.Χ. να πληρώσουν αναλογικά τέλη μόνο για το χρονικό διάστημα που αυτά βρίσκονται σε κυκλοφορία και όχι για το σύνολο της χρονιάς- βρίσκεται υπό κατάρτιση, προκειμένου να προωθηθεί εγκαίρως για ψήφιση.

Το μέτρο προβλέπει ότι αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το όχημά του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Για παράδειγμα:

– Ιδιοκτήτης με αυτοκίνητο 2.000 κυβικών εκατοστών που έχει ταξινομηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 το συνολικό κόστος των τελών κυκλοφορίας ανέρχεται στα 615 ευρώ. Εάν ο συγκεκριμένος προβεί σε άρση ακινησίας για 5 μήνες θα καταβάλει 256,25 ευρώ και για 7 μήνες θα πληρώσει 358,75 ευρώ.

– Ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ που επιθυμεί να άρει την ακινησία του οχήματος του για χρονικό διάστημα τριών μηνών θα πληρώσει τέλη που αντιστοιχούν σε 3/12 δηλαδή 75 ευρώ.

– Ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη 500 ευρώ που θέλει να το θέσει εκ νέου σε κυκλοφορία για διάστημα τριών μηνών θα πρέπει να καταβάλλει 41,6 ευρώ για κάθε μήνα και συνολικά 125 ευρώ.

Στην περίπτωση που για παράδειγμα ένας οδηγός πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για να κάνει άρση ακινησίας.

Όμως τμήμα μηνός, ακόμα και μία μέρα, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία.

Όσοι θέλουν να προβούν σε ψηφιακή άρση θα πρέπει να επισκεφθούν την πλατφόρμα MyCAR της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να πληρώσουν αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για το διάστημα που θέλουν να κινήσουν το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό τους.

Ειδικότερα θα πρέπει να μπει με τους κωδικούς Taxisnet, στην πλατφόρμα MyCAR της ΑΑΔΕ, να επιλέξει το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους. Ωστόσο πριν επανεκκινηθεί το όχημα θα προηγηθεί online έλεγχος εάν είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια να γίνει η υποβολή του αιτήματος.

Όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να απευθυνθούν στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. προκειμένου να υποβάλλουν το αίτημα άρσης και να παραλάβουν τις πινακίδες τους καθώς ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτης σε ένα όχημα για να αρθεί η ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες οι οποίοι ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.

Ertnews.gr


Post
Οικονομία Σάββατο 18.04.2026

Καταβολές άνω του 1,36 δισ. ευρώ από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ σε 2,6 εκατ. δικαιούχους έως τις 24 Απριλίου

Συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 1,36 δισ. ευρώ πρόκειται να καταβληθεί σε 2.666.941 δικαιούχους από τις 20 έως και τις 24 Απριλίου 2026, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων πληρωμών του e-ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ

Post
Οικονομία Σάββατο 18.04.2026

Έκρηξη προσφυγών στη ΔΕΔ το 2025 – Αύξηση 80%, αλλά λιγότερες δικαιώσεις λόγω τεκμαρτού εισοδήματος

Σημαντική αύξηση, που έφτασε το 80%, κατέγραψαν το 2025 σε σχέση με το 2024 οι προσφυγές φορολογουμένων προς τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ. Πρόκειται για την υπηρεσία που εξετάζει εκ ν

Post
Οικονομία Παρασκευή 17.04.2026

Στο μικροσκόπιο της εφορίας το 2026 με 194.000 ελέγχους και νέα ψηφιακά εργαλεία

Στην πρώτη γραμμή των φορολογικών ελέγχων για το 2026 τοποθετείται η νεοσύστατη ομάδα ΔΕΟΣ της εφορίας, σύμφωνα με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Το σχέδιο προβλέπε