Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 23:46 Βλέπω/Ακούω

Ανταρκτική: Αποκολλήθηκε παγόβουνο δεκαπέντε φορές μεγαλύτερο από το Παρίσι


Παγόβουνο σε μέγεθος 15 φορές μεγαλύτερο από την έκταση του Παρισιού, αποκολλήθηκε την Κυριακή από την Ανταρκτική, ανέφεραν σήμερα Βρετανοί επιστήμονες.

Το φαινόμενο αυτό δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, μολονότι η περιοχή απειλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με την Βρετανική Επιθεώρηση Ανταρκτικής (BAS).

Το παγόβουνο, μεγέθους 1.550 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποκολλήθηκε την Κυριακή, γύρω στις 21.00-22.00 (ώρα Ελλάδας) όταν η παλίρροια διεύρυνε μια προϋπάρχουσα ρωγμή στον πάγο, την αποκαλούμενη Chasm-1, ανέφερε η BAS, ένας οργανισμός που ασχολείται με την έρευνα των πολικών περιοχών.

Πριν από δύο χρόνια, ένα παγόβουνο περίπου του ίδιου μεγέθους είχε σχηματιστεί στην ίδια ζώνη, την αποκαλούμενη Τράπεζα Πάγου Μπραντ, όπου βρίσκεται ο βρετανικός ερευνητικός σταθμός Χάλι Στ΄.

Οι παγετωνολόγοι, που βρίσκονται στην περιοχή από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, παρατηρούν εδώ και περίπου 10 χρόνια την εξέλιξη των ρωγμών στον πάγο. Το 2016 η BAS αποφάσισε να μετακινήσει κατά 20 χιλιόμετρα τον σταθμό Χάλι Στ΄, φοβούμενη ότι επειδή λιώνουν οι πάγοι μπορεί να βρεθεί να πλέει πάνω σε κάποιο παγόβουνο.

«Η αποκόλληση αυτή ήταν αναμενόμενη και συνιστά μια φυσιολογική συμπεριφορά της Τράπεζας Πάγου Μπραντ. Δεν συνδέεται με την κλιματική αλλαγή», εξήγησε ο επιστήμονας, ειδικός στους πάγους, Ντόμινικ Χότζον.

Η Ανταρτική υφίσταται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και πέρσι καταγράφηκαν εκεί θερμοκρασίες ρεκόρ. Το 2021, το πλήρες λιώσιμο ενός παγόβουνου, σε απόσταση 4.000 χιλιομέτρων από το σημείο απ’ όπου αποκολλήθηκε το 2017, ελευθέρωσε περισσότερους από 150 δισεκατομμύρια τόνους γλυκού νερού, κάτι που ανησύχησε τους επιστήμονες γιατί δεν γνώριζαν ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στο εύθραυστο οικοσύστημα της περιοχής.

πηγή: newsbeast.gr

 
Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 29.01.2026

Πρόγνωση του καιρού για σήμερα 29/1/26

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πιθανώς κατά τόπους χαλαζοπτώσεις, κυρίως στη δυτική Ελλάδα και την ανατολική νησιωτική χώρα. Τοπικά θυελλώδεις νότιοι άνεμοι στα πελά

Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 28.01.2026

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για ένα νέο, σύγχρονο κλειστό προπονητήριο μπάσκετ-βόλεϊ στην περιοχή του Μορτερού στη Νέα Ερυθραία

Ένα νέο, σύγχρονο κλειστό προπονητήριο μπάσκετ-βόλεϊ θα αποκτήσει η περιοχή του Μορτερού στη Νέα Ερυθραία, μετά την έγκριση της χρηματοδότησης της πράξης «Προμήθεια και εγκατάσταση βιοκλιματικού

Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 28.01.2026

O Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενισχύει και επεκτείνει τη συνεργασία με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026, στα Κεντρικά Γραφεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.), πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα συνάντηση του Προέδρου του Ε.Ε.Σ. Dr. Αντώνιου Αυγερινού με την Πρό