Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2022 23:17 Είς Υγείαν

Φως σε 10χρονη από τον κερατοειδή της άτυχης Έμμας - Είχε τυφλωθεί όταν ήταν 2,5 ετών


Δώρο ζωής αποτελεί για το 10χρονο κορίτσι η μεταμόσχευση του κερατοειδούς, που δώρισαν οι γονείς της 21χρονης Έμμας, της κοπέλας που έχασε τη ζωή της μετά από μάχη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη.

Το 10χρονο κορίτσι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα όρασης, αναφέρει το νοσοκομείο Παπαγεωργίου στην ανακοίνωσή του για την επιτυχημένη μεταμόσχευση του κερατοειδούς, καθώς είχε τύφλωση στο ένα μάτι εξαιτίας τραυματισμού που υπέστη όταν ήταν 2,5 ετών.

Η ύψιστη πράξη αλτρουισμού από τους γονείς της Έμμας, που πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανά της, συνεχίζει να σκορπίζει ελπίδα και ζωή σε άτομα που περιμένουν αγωνιωδώς ένα μόσχευμα για να θεραπευτούν, αναφέρει το νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Η μεταμόσχευση του κερατοειδούς στη 10χρονη αποτελεί ένα τέτοιο «θαύμα», που πραγματοποίησε η ομάδα μεταμοσχεύσεων της Β΄ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής στη χειρουργική αίθουσα του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Η 10χρονη είχε υποβληθεί σε δυο χειρουργικές επεμβάσεις και μια μεταμόσχευση κερατοειδή από όταν ήταν 2,5 ετών. Πλέον, μετά από αυτή τη μεταμόσχευση, αποκτά μια νέα και ελπιδοφόρα ζωή. 

«Η μεταμόσχευση που πραγματοποιήσαμε σήμερα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ελπίζουμε το καλύτερο για το κορίτσι που έλαβε το μόσχευμα. Η νεαρή λήπτρια θα έχει την ευκαιρία να βλέπει καλύτερα, καθώς από το ένα μάτι έβλεπε μόνο σκιές. Έχουμε διαθέσιμους κερατοειδείς από τρεις ακόμη δότες νεαρής ηλικίας και οι μεταμοσχεύσεις προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου», δήλωσε συγκινημένος ο Διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής Νικόλαος Ζιάκας.

Όπως πρόσθεσε, «Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους μας: όταν μια οικογένεια βρίσκει το θάρρος να δώσει μοσχεύματα ακολουθούν πολλοί το παράδειγμά της. Όταν έχουμε έναν τόσο νέο δότη και μια οικογένεια που μέσα σε όλον αυτό τον χαμό παίρνει την απόφαση να χαρίσει τα όργανα, πάντα προκαλεί συγκίνηση».

Ο ίδιος απευθύνει έκκληση το μεγαλείο ψυχής των γονέων της 21χρονης να συνεχίσει να ευαισθητοποιεί και άλλες οικογένειες ώστε να αυξηθεί η προσφορά μοσχευμάτων. Όπως τονίζει, στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο Κερατοειδών του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου έγιναν το 2021 37 μεταμοσχεύσεις, ενώ στη διάρκεια του 2022 έχουν πραγματοποιηθεί 25 και υπάρχει πλέον αισιοδοξία ότι η πράξη αγάπης των γονιών της 21χρονης θα κινητοποιήσει ώστε να λάβουν ένα μόσχευμα – δώρο ζωής και άλλοι συνάνθρωποί μας.

Σύμφωνα με τον κύριο Ζιάκα, μόνο στη λίστα αναμονής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου βρίσκονται 160 ασθενείς οι οποίοι περιμένουν το πολυπόθητο μόσχευμα που θα τους αλλάξει τη ζωή. «Αυτό μας δείχνει πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για δωρεά. Κάθε μεταμόσχευση, όπως και η σημερινή, αποτελεί μια υπενθύμιση ότι χρειαζόμαστε δότες. Στην προ covid-19 εποχή φτάναμε ετησίως τις 45- 50 μεταμοσχεύσεις. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να φτάσουμε και πάλι σ΄ αυτό το επίπεδο», κατέληξε ο κ. Ζιάκας.

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 08.02.2023

Άγχος: Αυτός είναι ο νούμερο ένα τρόπος αντιμετώπισης σύμφωνα με έρευνα

Η σύγχρονη ζωή είναι τόσο πιεστική, που πολλές φορές δεν έχουμε χρόνο να δούμε τους φίλους μας. Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, ωστόσο, οι επικοινωνία με φίλους θα μπορούσε να σας βοηθήσει να μειώσετε το ά

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 08.02.2023

ΕΟΦ: Προσοχή σε επτά συμπληρώματα διατροφής

Ο ΕΟΦ συνιστά προσοχή σε κάποια συμπληρώματα διατροφής, τα οποία περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες που συνδέονται με ανεπιθύμητες ενέργειες στο καρδιαγγειακό σύστημα. Συνίσταται στους καταναλωτές να μη

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 07.02.2023

Κουρκουμάς: Τα οφέλη για την υγεία μας και ο συνδυασμός για μέγιστη απόδοση

Ο κουρκουμάς είναι ένα από τα πιο γνωστά καρυκεύματα, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον τις επιστημονικής κοινότητας. Από τα κύρια συστατικά του, η κουρκουμίνη έχει μεγάλη δια