Image
Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2022 13:32 Πολιτική

Σωκράτης Βαρδάκης: «Απαραίτητη περισσότερο από ποτέ η επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, προχώρησαν 48 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη.
Ο θεσμός των σχολικών γευμάτων σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας της περιόδου 2011-2014, λύνοντας, σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των περισσότερων οικογενειών, για σωστή σίτιση των παιδιών, ανεξαιρέτως οικονομικής κατάστασης, προάγοντας την αξία της ισότητας όλων, στο δημόσιο σχολείο.
Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, όπως εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει 680.000 γεύματα σε όλα τα παιδιά Νηπιαγωγείων και Δημοτικών από το 2023.
Σήμερα, που μια νέα ανθρωπιστική κρίση σαρώνει τη χώρα μας και μια επισιτιστική κρίση βρίσκεται προ των πυλών, που το κόστος διαβίωσης έχει εκτιναχθεί και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών έχει μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα τον οικονομικό στραγγαλισμό τους, η στήριξη των οικογενειών και η ελάφρυνσή τους, όπως κι αν αυτή μπορεί να επιτευχθεί, κρίνεται αναγκαία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στον νομό Ηρακλείου καταγράφονται πολλές περιπτώσεις οικογενειών με παιδιά που φοιτούν στα ειδικά νηπιαγωγεία, που βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, έχοντας να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις που φέρουν οι αναπηρίες των παιδιών τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στην καθημερινή προετοιμασία των γευμάτων τους.
Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «Οι οικογένειες σαρώνονται εδώ και μήνες από την ακρίβεια και η πολιτεία θα πρέπει να τις στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο. Η επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ, στο πλαίσιο και της ισότιμης αντιμετώπισης όλων των μαθητριών και μαθητών».
Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν ποιος είναι ο σχεδιασμός τους για την επέκταση του Προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων, αν προτίθενται να συμπεριλάβουν στο Πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία όλης της χώρας και σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθενται να προβούν με σκοπό την ελάφρυνση των οικογενειών που συνθλίβονται από την ακρίβεια, ιδιαίτερα εκείνων με παιδιά ΑμΕΑ, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλέον ούτε στην καθημερινή προετοιμασία των γευμάτων των παιδιών τους.


Post
Πολιτική Σάββατο 14.03.2026

Β. Κικίλιας: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους Έλληνες ως προς τις επιπτώσεις του πολέμου»

Για τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή, την απαράδεκτη στοχοποίηση των πλοίων της παγκόσμιας ποντοπόρου ναυτιλίας, καθώς και για την παράνομη μετανάστευση μίλησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησι

Post
Πολιτική Σάββατο 14.03.2026

Κ. Μητσοτάκης από τη Λάρισα: «Η Ελλάδα παρέχει ασφάλεια σε Κύπρο και Βουλγαρία – Μόνο η αρχή η "Ασπίδα του Αχιλλέα"»

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην 110 Πτέρυγα Μάχης και το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ). Το μήνυμα ετοιμότητας προς τους πολίτες και η έμφαση στο νέο πρόγραμμα εθνικής αεράμυνας. Στην α

Post
Πολιτική Σάββατο 14.03.2026

Χρίστος Δήμας: Η Ελλάδα ενισχύει τη συνδεσιμότητα και τον ρόλο των λιμένων στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους μεταφορών

Τη στρατηγική για την ανάδειξη της Ελλάδας – και ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας – σε κεντρικό κόμβο μεταφορών και logistics μεταξύ Ευρώπης, Βαλκανίων και Ανατολικής Μεσογείου, αξιοποιώντας