Image
Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2022 13:32 Πολιτική

Σωκράτης Βαρδάκης: «Απαραίτητη περισσότερο από ποτέ η επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, προχώρησαν 48 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη.
Ο θεσμός των σχολικών γευμάτων σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας της περιόδου 2011-2014, λύνοντας, σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των περισσότερων οικογενειών, για σωστή σίτιση των παιδιών, ανεξαιρέτως οικονομικής κατάστασης, προάγοντας την αξία της ισότητας όλων, στο δημόσιο σχολείο.
Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, όπως εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει 680.000 γεύματα σε όλα τα παιδιά Νηπιαγωγείων και Δημοτικών από το 2023.
Σήμερα, που μια νέα ανθρωπιστική κρίση σαρώνει τη χώρα μας και μια επισιτιστική κρίση βρίσκεται προ των πυλών, που το κόστος διαβίωσης έχει εκτιναχθεί και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών έχει μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα τον οικονομικό στραγγαλισμό τους, η στήριξη των οικογενειών και η ελάφρυνσή τους, όπως κι αν αυτή μπορεί να επιτευχθεί, κρίνεται αναγκαία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στον νομό Ηρακλείου καταγράφονται πολλές περιπτώσεις οικογενειών με παιδιά που φοιτούν στα ειδικά νηπιαγωγεία, που βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, έχοντας να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις που φέρουν οι αναπηρίες των παιδιών τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στην καθημερινή προετοιμασία των γευμάτων τους.
Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «Οι οικογένειες σαρώνονται εδώ και μήνες από την ακρίβεια και η πολιτεία θα πρέπει να τις στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο. Η επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ, στο πλαίσιο και της ισότιμης αντιμετώπισης όλων των μαθητριών και μαθητών».
Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν ποιος είναι ο σχεδιασμός τους για την επέκταση του Προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων, αν προτίθενται να συμπεριλάβουν στο Πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία όλης της χώρας και σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθενται να προβούν με σκοπό την ελάφρυνση των οικογενειών που συνθλίβονται από την ακρίβεια, ιδιαίτερα εκείνων με παιδιά ΑμΕΑ, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλέον ούτε στην καθημερινή προετοιμασία των γευμάτων των παιδιών τους.


Post
Πολιτική Πέμπτη 09.04.2026

Ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Ι. Τσακίρη για έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε 40 ενεργοβόρα στρατόπεδα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας υπέγραψε χθες, Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου 2026, με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη, προγραμματική συμφωνία μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και

Post
Πολιτική Τετάρτη 08.04.2026

Β. Κικίλιας από λιμάνι Πειραιά: «Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια» - Έκκληση για προσοχή στην πασχαλινή έξοδο

Την καθιερωμένη επίσκεψη στο Λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο της μεγάλης εξόδου των εκδρομέων του Πάσχα, πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας. &laqu

Post
Πολιτική Τετάρτη 08.04.2026

Τοποθέτηση Ιατρών Οπλιτών Θητείας για την υγειονομική κάλυψη του Περιφερειακού Ιατρείου Αγίας Ρουμέλης και του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Φούρνων με απόφαση ΥΦΕΘΑ Θανάση Δαβάκη

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, υπέγραψε Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Υγείας για την τοποθέτηση δύο (2) Οπλιτών Θητείας, πτυχιούχων Ιατρ