Image
Κυριακή 04 Δεκεμβρίου 2022 22:22 Παράδοση

Γλυπτά Παρθενώνα: Οι μυστικές διεργασίες για την επιστροφή τους στην Ελλάδα

Τον μυστικό διπλωματικό μαραθώνιο της ελληνικής κυβέρνησης με τον ισχυρό άνδρα του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, αποκαλύπτουν «Τα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τον τελευταίο χρόνο ο πρώην «τσάρος» της βρετανικής οικονομίας συναντήθηκε δύο φορές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και με τους Γιώργο Γεραπετρίτη και Νίκο Δένδια υπό άκρα μυστικότητα, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος οι όροι και το πλαίσιο με το οποίο οι αρχαιοελληνικοί θησαυροί θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

Όπως αναφέρουν «Τα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ» οι συνομιλίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ ο βρετανικός «Guardian» επικαλείται την εφημερίδα σε άρθρο του με τίτλο: «Η Ελλάδα σε προκαταρκτικές συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα» στο οποίο φιλοξενούνται δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη.

«Είναι αλήθεια ότι διεξάγεται διάλογος μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Βρετανικού Μουσείου. Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε σε προκαταρκτικές συνομιλίες και ναι, έχω συναντήσει τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν».

Οι συνομιλίες
Αναφορά στην αποκάλυψη της εφημερίδας ότι έχει ήδη συμφωνηθεί το 90% των εκκρεμοτήτων για την επιστροφή των Γλυπτών αλλά παραμένει ένα κρίσιμο 10%, έκανε και το βρετανικό δίκτυο BBC:

«Το Βρετανικό Μουσείο σίγουρα δεν το επιβεβαιώνει, αλλά δεν αρνείται ότι αυτές οι συζητήσεις έγιναν και μου είπαν ότι δημοσίως ζήτησαν ένα νέο μονοπάτι συνεργασίας με την Ελλάδα και θα μιλήσουν με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης, για το πώς αυτό θα προχωρήσει».

Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε και η δήλωση του πρωθυπουργού από το London School of Economics στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε ένα καλύτερο επίπεδο αλληλοκατανόησης για μια αμοιβαία επωφελή λύση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να λαμβάνουμε υπόψιν τις ανησυχίες του Βρετανικού Μουσείου».

Σύμφωνα με «Τα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ» η εξίσωση της επανένωσης δεν έχει μπει ακόμα στην βρετανική κυβέρνηση καθώς η ελληνική πλευρά επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συναίνεση του Βρετανικού Μουσείου.

Πώς θα γίνει η «επιστροφή» τους στην Ελλάδα

Στο επίκεντρο έχει βρεθεί η μέθοδος που θα ακολουθηθεί, ώστε να υπερπηδηθούν οι νομικές και άλλες δυσκολίες, ώστε τα Γλυπτά του Παρθενώνα να γυρίσουν στην Ελλάδα και να εκτίθενται πλέον στην Αθήνα. 

Ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ισαάκ Καριπίδης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων αποκάλυψε την πλέον πιθανή λύση στον «γρίφο» της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. 

«Με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το Βρετανικό Μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα», ανέφερε ανώτερος κρατικός αξιωματούχους της Βρετανίας, που ασχολείται με το θέμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Ο Βρετανός αξιωματούχος τόνισε παράλληλα ότι «έτσι, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα εξακολουθούν να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπως ο νόμος επιβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά». 

madata.gr

Post
Παράδοση Πέμπτη 02.02.2023

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Φεβρουαρίου

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Υπαπαντή, Μαρουλία, Μαρούλα, Ρούλα. Υπαπαντή του Σωτήρος Το γεγονός αυτό εξιστορεί ο ευαγγελιστής Λουκά

Post
Παράδοση Τετάρτη 25.01.2023

Ανοίγει το Τριώδιο στις 5 Φεβρουαρίου - Πότε πέφτουν Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα

Το Τριώδιο θα ανοίξει σε μερικές ημέρες από σήμερα και ακολουθούν η παραδοσιακή… κρεατοφαγία της Τσικνοπέμπτης, και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με το έθιμο του χαρταετού Φέτος, το Τριώδιο

Post
Παράδοση Τρίτη 24.01.2023

Όσκαρ 2023: Αυτές είναι οι υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν για τα φετινά βραβεία

Ανακοινώθηκαν σήμερα Τρίτη οι υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ 2023, καθώς η τελετή απονομής θα διεξαχθεί την Κυριακή 12 Μαρτίου στο Dolby Theatre στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Β’ Γυναικείου Ρό ...