Image
Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 08:54 Οικονομία

Ρεκόρ αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης – Πότε θα δοθούν οι προκαταβολές

Ρεκόρ αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης καταγράφεται στις 16 ημέρες που έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myθέρμανση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν ήδη υποβληθεί περισσότερες από 800.000 αιτήσεις και όπως όλα δείχνουν ο αριθμός θα προσεγγίσει μέχρι το τέλος του έτους το 1,3 εκατ. Τα νοικοκυριά, κυρίως οι παλαιοί δικαιούχοι, σπεύδουν να υποβάλουν αιτήσεις με στόχο να λάβουν το ποσό που δικαιούνται μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου που προβλέπει και η υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα, όσοι από τους παλαιούς δικαιούχους υποβάλουν αίτηση έως τις 9 Δεκεμβρίου θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης στις 21 Δεκεμβρίου. Οι ανωτέρω μάλιστα θα λάβουν ως προκαταβολή το σύνολο του ποσού που τους είχε χορηγηθεί το προηγούμενο έτος. Σημειώνεται ότι το ελάχιστο ύψος επιδόματος ανέρχεται σε 100 ευρώ και μέγιστο σε 800 ευρώ με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ, ειδικά για κατοίκους περιοχών που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, ενώ για νέους δικαιούχους και όσους δεν χρησιμοποιήσουν φέτος φυσικό αέριο το επίδομα διπλασιάζεται και φθάνει έως και τα 1.600 ευρώ.

Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει σε τρεις δόσεις:

Εως την 21η Δεκεμβρίου θα κατατεθεί η προκαταβολή για τους παλαιούς υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου.

Εως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.

Εως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Το επίδομα χορηγείται για τα ακίνητα τα οποία οι δικαιούχοι χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση μέσω της εφαρμογής στο myAADE, για να ενταχθούν στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:
  • Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του αιτούντος προσώπου υπόχρεου φορολογικής δήλωσης.
  • Το ονοματεπώνυμό του.
  • Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του.
  • Η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία.
  • Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας.
  • Η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή.
  • Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
  • Το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας.
  • Τα στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Post
Οικονομία Τετάρτη 01.07.2026

Επίδομα 150 ευρώ ανά παιδί: Γιατί δεν πληρώθηκαν όλοι οι δικαιούχοι – Οι απαντήσεις της ΑΑΔΕ

Αναλυτικές διευκρινίσεις για το έκτακτο επίδομα των 150 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο παρέχει η ΑΑΔΕ, απαντώντας στα συχνότερα ερωτήματα των δικαιούχων μετά την ολοκλήρωση της πρώτης πληρωμής. Ο οδηγός εξ

Post
Οικονομία Τετάρτη 01.07.2026

Η αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις ξεκίνησε

ΗΈνωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου (Ε.Φ.Ε.Ε.Η.) ενημερώνει τους πολίτες ότι ηπροθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 15 Ιουλίου 2026και απευθύνει ισχυρή σύσταση προς

Post
Οικονομία Τρίτη 30.06.2026

Νέος δασμός 3 ευρώ στα μικρά δέματα από 1η Ιουλίου – Τι αλλάζει στις online αγορές

Από την 1η Ιουλίου τίθεται σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέος δασμός ύψους 3 ευρώ για τα μικρά δέματα αξίας έως 150 ευρώ που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό των