Image
Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2022 16:37 Παράδοση

Δήλωση βόμβα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Θα επιστρέψουν στην Ελλάδα πριν τις εκλογές του 2023

Την εκτίμηση ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα ίσως και πριν από τις εκλογές του 2023 έκανε ο Ρότζερ Μάικλ, ιδρυτής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας με έδρα την Οξφόρδη, ο οποίος δημιούργησε το πρώτο πιστό αντίγραφο ενός από τα Γλυπτά που άρπαξε από την Αθήνα ο Έλγιν.

Ο κ. Μπάικλ μίλησε στους thetimes.co.uk και είπε πως «όταν κλέβετε πράγματα και τα εκθέτετε σε δημόσια προβολή, μην εκπλαγείτε αν αργά ή γρήγορα κάποιος έρθει και πει: “Μου το έκλεψες και το θέλω πίσω”. Πλέον υπάρχει μικρή ανοχή σε θέματα πολιτιστικής οικειοποίησης και η στάση του Βρετανικού Μουσείου δεν συμβαδίζει με την εποχή».

Επίσης, τόνισε ότι από την αρχή είχε την πρόθεση «να υποστηριχθούν οι συζητήσεις που γίνονται όλο αυτό το διάστημα σχετικά με τον επαναπατρισμό των Γλυπτών».

Μάλιστα, ανέφερε πως «δεν μπορώ να αποκαλύψω όλες τις λεπτομέρειες, αλλά επεξεργάζονται (σσ. Ελλάδα και Βρετανία) μια πολύ ευαίσθητη συμφωνία και υπάρχει ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του».

Επικαλούμενος επαφές που έχουν γίνει μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου και του Έλληνα πρέσβη στη Βρετανία Ιωάννη Ραπτάκη, είπε ότι εκτιμά πως «τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν πριν τις ελληνικές εκλογές του 2023».

Ο Ρότζερ Μάικλ ανέφερε επίσης πως έχει έρθει σε επαφή και με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού που εντυπωσιάστηκε από την πιστότητα των αντιγράφων, ανησυχεί, ωστόσο, μήπως η βρετανική πλευρά τα χρησιμοποιήσει εις βάρος των Ελλήνων.

«Αυτό που θέλουν οι Έλληνες είναι η επιστροφή των Γλυπτών. Τους αρέσει ο τρόπος με τον οποίο το πρότζεκτ αυτό έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία, αλλά φοβούνται ότι τα αντίγραφα είναι τόσο καλά που το Βρετανικό Μουσείο θα γυρίσει και θα πει: ''Ναι, αυτά τα αντίγραφα είναι τέλεια. Είναι κατασκευασμένα από πεντελικό μάρμαρο. Κρατήστε τα''. Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία τους».

 Σημειώνεται πως ο ίδιος δημιούργησε μαζί με τους συνεργάτες του αντίγραφο με το κεφάλι ενός αλόγου, από τα τέσσερα συνολικά που υπήρχαν στο αέτωμα του Παρθενώνα.

Υπενθυμίζεται πως η  πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας είχε απορρίψει το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, λέγοντας πως «δεν το υποστηρίζει».

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα σχετικά με το ζήτημα αυτό καθώς έχει να λύσει άλλα προβλήμα στη χώρα που ταλανίζεται πολιτικά το τελευταίο διάστημα.

 

madata.gr

Post
Παράδοση Τρίτη 06.12.2022

Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου ταξιδεύει στην Αθήνα στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου έρχεται στην Αθήνα, στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και με τη συνδιοργάνωση της Βιβλιοθήκης της. Το τριήμερο από 16 έως 18 Δεκε

Post
Παράδοση Τρίτη 06.12.2022

Άγιος Νικόλαος: Ο βίος και η άγνωστη ιστορία με τα Ιερά Λείψανα. Γιορτάζει ο Νίκος και η Νικολέτα. Χρόνια πολλά!

Ο Άγιος Νικόλαος, τη μνήμη του οποίου γιορτάζει η εκκλησία μας στις 6 Δεκεμβρίου, γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους και έδρασε την εποχή των αυτοκρατ

Post
Παράδοση Τρίτη 06.12.2022

Υπουργείο Πολιτισμού: Ο γύρος του κόσμου με διαρκή ταξίδια για τις δύο ισχυρές κυρίες

Σε ταξιδιωτικό γραφείο έχει μετατρέψει το υπουργείο Πολιτισμού η υπουργός Λίνα Μενδώνη. Τα ταξίδια στο εσωτερικό είτε για την ίδια είτε για τη σύμβουλό της, Άννα Παναγιωταρέα, ανέρχονται σε πολλές δεκ