Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022 23:37 Εκτός Ελλάδος

Ο Ερντογάν δηλώνει ότι θα συζητήσει το θέμα της Ζαπορίζια με τον Πούτιν


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα συζητήσει το ζήτημα του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια με τον Ρώσο ομόλογό του, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία πρέπει να αφαιρέσει όλες τις νάρκες από την περιοχή, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από το Λβιφ χθες.

«Θα συζητήσουμε το θέμα με τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν και θα του ζητήσω ειδικά να κάνει η Ρωσία ό,τι χρειάζεται, ως σημαντικό βήμα για την παγκόσμια ειρήνη», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία «δεν έχει βλέψεις» κατά του συριακού εδάφους, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί από τον Μάιο με νέα επίθεση κατά της βόρειας Συρίας και των κουρδικών οργανώσεων.

«Δεν έχουμε βλέψεις επί του συριακού εδάφους (...) Το καθεστώς (της Δαμασκού) πρέπει να το γνωρίζει», δήλωσε στους δημοσιογράφους εν πτήσει, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι ποτέ δεν μπορεί να αποκλείσει τον διάλογο και την διπλωματία στην Συρία. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι η διπλωματία μεταξύ κρατών δεν μπορεί ποτέ να αποκλεισθεί πλήρως, υιοθετώντας σχετικά ηπιότερους τόνους σε σχέση με προηγούμενες δηλώσεις του για το θέμα. «Υπάρχει ανάγκη να κάνουμε περαιτέρω βήματα με την Συρία», είπε.

Η Αγκυρα υποστηρίζει πλευρές της αντιπολίτευσης στον πόλεμο ης Συρίας. Η Δαμασκός κατηγορεί την Αγκυρα ότι υποστηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις στην Συρία.

Ο Ερντογάν έχει απειλήσει και πάλι φέτος με νέα στρατιωτική επιχείρηση στην βόρεια Συρία. Από το 2016, η Τουρκία έχει βοηθήσει τους σύρους συμμάχους της να καταλάβουν μεγάλες εκτάσεις στην βόρεια Συρία και έχει διεισδύσει σε μία ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων από τα τουρκοσυριακά σύνορα, θέτοντας ως κύριο στόχο της κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού, τις οποίες θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

madata.gr
Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 24.08.2026

Νέα Ζηλανδία: Σχέδιο για απαγόρευση των social media σε παιδιά κάτω των 16

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας προωθεί νομοσχέδιο για την απαγόρευση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά κάτω των 16 ετών, με τον πρωθυπουργό Κρίστοφερ Λάξον να υποστηρίζει ότι απαιτο

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 16.08.2026

Τρεις μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων

Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα ολοένα και πιο δύσκολο πολιτικό περιβάλλον για τον Ντόναλντ Τραμπ κ

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 15.08.2026

Επιτάχυνση της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας εν μέσω εντεινόμενων ρωσικών επιθέσεων

Σε μια περίοδο όπου οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις αυξάνονται και τα δυτικά συστήματα αναχαίτισης παρουσιάζουν μειωμένα αποθέματα, η Ουκρανία στρέφεται δυναμικά στην ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής π