Image
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022 22:43 Οικονομία

Τιμές ρεύματος: Νέα άνοδος από τον Σεπτέμβριο

Ανησυχία προκαλεί στους Ευρωπαίους το άλμα της τιμής του φυσικού αερίου, καθώς πυροδοτεί ντόμινο ανατιμήσεων και στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ η Gazprom απειλεί με αυξήσεις μαμούθ.

Εφιαλτικά σενάρια για την ενέργεια το χειμώνα που έρχεται, με πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις να είναι ήδη στα όριά τους.

Από τη μία ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom απειλεί για αύξηση τιμών στο φυσικό αέριο στα 400€/MWh, από την άλλη η Γερμανική Αρχή Ενέργειας αποκαλύπτει πως η Γερμανία θα ξεμείνει από φυσικό αέριο σε λιγότερο από τρεις μήνες εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα

«Υβριδικός πόλεμος»
Η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 200€ ανα μεγαβατώρα και ήδη βρίσκεται στα 230€. Ακολουθεί η εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα η χονδρική τιμή του ρεύματος εκτοξεύθηκε στα 416,53€, ενώ στο κόκκινο βρίσκεται η βόρεια και η κεντρική Ευρώπη.

Στη Λετονία η τιμή έχει εκτοξευθεί στα 823€, ενώ στη Γερμανία,το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 500€.

Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο, καθώς οι αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος καταπίνουν το όποιο δημοσιονομικό χώρο.

Με αυτά τα δεδομένα τα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι για τον επόμενο μήνα εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν 0,70 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για να απορροφηθούν οι συγκεκριμένες οι αυξήσεις η κρατική επιδότηση από προϋπολογισμό και Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης υπολογίζεται ότι θα φτάσει τουλάχιστον στο 1,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: megatv.com


Post
Οικονομία Δευτέρα 10.08.2026

«Εξοικονομώ - Επιχειρώ»: Παράταση έως τον Νοέμβριο για πάνω από 400 επιχειρήσεις

Με πρόσθετη χρηματοδότηση που εξασφάλισαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, θα συνεχιστούν και

Post
Οικονομία Σάββατο 08.08.2026

Ερχεται χρήμα από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 14 Αυγούστου

Στα56.756.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 58.370 δικαιούχους, από τις 10 έως 14 Αυγούστου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Ειδικότερα,

Post
Οικονομία Παρασκευή 07.08.2026

Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο – Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε καύσιμα και υπηρεσίες

Στο 3,4% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούλιο, από 4,4% τον Ιούνιο, καταγράφοντας επιβράδυνση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τον αντίστοιχο μήνα του 2025 ο πληθ