Τρίτη 16 Αυγούστου 2022 22:51 Πολιτική

Συναγερμός για την ενεργειακή ακρίβεια - Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων στήριξης


Η ενεργειακή ακρίβεια, φέρνει προ των πυλών νέα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.

Με τις τιμές σε φυσικό αέριο και ρεύμα να βρίσκονται στα ύψη, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων, το οποίο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σβήνει και γράφει η κυβέρνηση το νέο πακέτο μέτρων της ΔΕΘ για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 5,1 δισ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο του έτους, δίνει νέο αέρα στην κυβέρνηση που βάζει, όπως φαίνεται, πρωταγωνιστές του νέου πακέτου συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Μέτρα «αντίδοτο» στην ακρίβεια
Αυξήσεις ακόμη και άνω του 6% θα δουν συνταξιούχοι για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια.

Όσοι έχουν προσωπική διαφορά, θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν πραγματική αύξηση στην τσέπη τους.

Αυλαία πέφτει και για την εισφορά αλληλεγγύης, καθώς καταργείται πλέον και για τους συνταξιούχους αλλά και τους μισθωτούς του δημοσίου τομέα.

Νέα αύξηση στον κατώτατο
Νέα αύξηση έρχεται το 2023 στον κατώτατο μισθό και πιθανότατα θα είναι σε ισχύ από τον ερχόμενο Μάιο, όπως συνέβη και φέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνδυασμός των ρυθμών ανάπτυξης – πληθωρισμού επιτρέπει αύξηση τουλάχιστον 5,5% κι αυτό σημαίνει πως ο κατώτατος μισθός μπορεί να επιστρέψει στα 751 ευρώ.

Στο τραπέζι είναι μία ακόμα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών χωρίς βέβαια να έχει κλειδώσει ακόμη η τελική απόφαση, ενώ στην ατζέντα βρίσκεται και το ψαλίδισμα του τέλους επιτηδεύματος, ακόμη και η κατάργησή του.

Στήριξη των ευάλωτων
Με επανάληψη των μέτρων που ήδη έχει εφαρμόσει, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά.

«Επιταγή ακρίβειας», ένα νέο fuel pass, συνέχιση των επιδοτήσεων στο ρεύμα αλλά και ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης είναι τα μέτρα που φαίνεται πως έχουν κλειδώσει για την στήριξη των ασθενέστερων ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.

madata.gr
Post
Πολιτική Δευτέρα 19.01.2026

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα η συνάντηση των «σκληρών» αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, προχώρησε σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, αναφέροντας: «Είχαμε τη δυνατότητα και την ευκαιρία μιας παραγωγικής συζήτησης με του

Post
Πολιτική Δευτέρα 19.01.2026

Έλενα Ακρίτα: Η δήλωση της Μ. Καρυστιανού για το δικαίωμα στην άμβλωση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους

Η πρόσφατη δήλωση της Μαρία Καρυστιανού ότι οι αμβλώσεις πρέπει να τεθούν σε «δημόσια διαβούλευση» δεν είναι απλώς ατυχής: είναι βαθιά πολιτική και επικίνδυνη. Πρόκειται για μια σκοταδιστι

Post
Πολιτική Δευτέρα 19.01.2026

Ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας θα συναντηθεί την Τρίτη 20/1/2026 με τον ΥΠΑΜ του Ισραήλ I. Katz στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026, με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Israel Katz. Μετά την υποδοχή του κ. Katz στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (10.3