Image
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 22:45 Οικονομία

Power Pass - Fuel Pass: Πότε η πληρωμή εκκρεμών αιτήσεων

Τα μέτρα στήριξης που θα ληφθούν για το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι σε λίστα και ποσοτικοποιημένα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ αναφέρθηκε στις εκκρεμείς πληρωμές του Fuel Pass και του Power Pass.

«Έχουμε μπροστά μας», πρόσθεσε, «την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (το 2023 για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, κόστους 450 εκατ. ευρώ), το επίδομα θέρμανσης κ.ά.». Η προτεραιότητα θα δοθεί από τον πρωθυπουργό για το ποια από αυτά θα ληφθούν, συμπλήρωσε.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός ανέφερε ότι «με ασφάλεια τα στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος τον Σεπτέμβριο, που δημιουργήθηκε τους μήνες Ιούλιο- Αύγουστο». Ωστόσο, επεσήμανε, πως η μεγάλη υπέρβαση στα έσοδα του Ιουλίου δεν σημαίνει ότι όλα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Οπότε, στις αρχές του Σεπτεμβρίου αναμένονται, τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του β' τριμήνου, η πορεία των εσόδων και η πορεία των τουριστικών εισπράξεων. Με άγνωστο «Χ» να παραμένουν οι τιμές τότε του φυσικού αερίου και των καυσίμων. Όλα θα εξαρτηθούν από την εικόνα της πραγματικής οικονομίας τον Σεπτέμβριο, κατέληξε.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, απάντησε ότι «από τον Ιανουάριο 2021 είχαμε πει πως είχαμε ποσοτικοποιήσει και αυτό το μέτρο. Πρέπει, όμως, να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, να μην απαιτούνται παρεμβάσεις σε άλλους τομείς και οι παρεμβάσεις να καταλήγουν στον πολίτη και να μην χάνονται στην εφοδιαστική αλυσίδα». Πρόσθεσε, χαρακτηριστικά, ότι «όσο μένει υψηλά η τιμή του φυσικού αερίου ή συνεχίζει να αυξάνεται, που είναι το δυσμενές σενάριο, τόσο θα πρέπει να έχουμε ποσά για πρόσθετες παρεμβάσεις». Τα οποία, όμως, όπως είπε, αφαιρούνται από παρεμβάσεις σε άλλους τομείς.

Για το Power Pass, ανέφερε ότι έχουν ήδη πιστωθεί 250 εκατ. ευρώ από συνολικά 300 εκατ. ευρώ. Απομένουν, συμπλήρωσε, λίγες εκκρεμότητες με ελέγχους για το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ προστέθηκε ο Ιούνιος. Και εκτίμησε ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του μηνός και οι πληρωμές των 50 εκατ. ευρώ θα γίνουν στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Ενώ, για το Fuel Pass-2, δήλωσε ότι έχουν ήδη πιστωθεί 155 εκατ. ευρώ σε περίπου 2,2 εκατομμύρια δικαιούχους.

Πηγή: ethnos.gr
 
 


Post
Οικονομία Τρίτη 17.03.2026

Πετρέλαιο: Νέο άλμα στις τιμές – Το Brent ξανά πάνω από τα 100 δολάρια λόγω Μέσης Ανατολής

Ανήσυχες παραμένουν οι διεθνείς αγορές, καθώς η κλιμάκωση του πολέμου ακυρώνει την επίδραση από την αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων. Με τις τιμές του αργού να παίρνουν ξανά την «ανηφόρα&

Post
Οικονομία Δευτέρα 16.03.2026

Το μέγεθος της επιχείρησης ως καθοριστικός παράγοντας ανάπτυξης: Συνεργασίες για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των ΜμΕ

Εκδήλωση ΕΒΕΘ & Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο 34ο Money Show στις 20 Μαρτίου ΤοΕμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και τοΔιατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) στη Δι

Post
Οικονομία Δευτέρα 16.03.2026

Φορολογικές Δηλώσεις 2026: Άνοιξε το Taxisnet – Οδηγός για δόσεις, προθεσμίες και εκπτώσεις έως 4%

Πρεμιέρα σήμερα, Δευτέρα 16 Μαρτίου, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Δείτε πώς θα κερδίσετε τη μέγιστη έκπτωση και ποιες είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είνα