Image
Δευτέρα 08 Αυγούστου 2022 21:26 Βλέπω/Ακούω

Μελέτη: Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει πάνω από τις μισές μεταδοτικές ασθένειες στη Γη

Οι διάφοροι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουν χειροτερεύσει πάνω από τις μισές (ποσοστό 58%) των ανθρώπινων μεταδιδόμενων ασθενειών, εκτιμά μία νέα αμερικανο-σουηδική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη αναδεικνύει τους περαιτέρω κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν την ανθρώπινη υγεία στο μέλλον, εφόσον συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή και εξελιχθεί σε κανονική κλιματική κρίση.

Οι επιστήμονες ήδη γνώριζαν ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε διάφορες ασθένειες κυρίως λόγω της διευκόλυνσης της μετάδοσης διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών (κατά κύριο λόγο βακτηρίων και ιών) είτε μέσω του νερού είτε μέσω των τροφίμων. Η νέα μελέτη συνοψίζει, πιο ολοκληρωμένα από κάθε άλλη φορά, τις δυνητικές απειλές για την ανθρωπότητα εξαιτίας της συσχέτισης της υγείας και του κλίματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Καμίλο Μόρα του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Χαβάης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Κλιματικής Αλλαγής «Nature Climate Change», βρήκαν 3.213 δημοσιευμένες εμπειρικές περιπτώσεις που συνδέουν 286 ανθρώπινες λοιμώδεις νόσους με δέκα κλιματικούς κινδύνους, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, οι πλημμύρες και η ξηρασία. Από αυτές, οι 277 διαπιστώθηκε ότι έχουν επιδεινωθεί από τουλάχιστον έναν κλιματικό κίνδυνο.

Συνολικά, εκτιμήθηκε ότι το 58% των υπαρχουσών μεταδιδόμενων ασθενειών που είναι γνωστό ότι πλήττουν τους ανθρώπους, δηλαδή σχεδόν οι έξι στις δέκα, ήδη έχουν εμφανίσει τάση επιδείνωσης εξαιτίας των κλιματικών κινδύνων. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο ότι η κλιματική αλλαγή φέρνει -π.χ. μέσω πλημμυρών και καταιγίδων- τους ανθρώπους πιο κοντά στα παθογόνα μικρόβια, διευρύνοντας έτσι συνεχώς την έκταση της Γης όπου τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι δυνατό να μεταδώσουν ασθένειες, όπως ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία, ο πυρετός της Λάσα, η νόσος των λεγεωναρίων, η νόσος Lyme κ.ά.

madata.gr

Post
Βλέπω/Ακούω Κυριακή 31.05.2026

Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες για την υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων στην Κρήτη – Προσωρινά κρατούμενος ένας από τους 22 κατηγορούμενους

Με την απόφαση προσωρινής κράτησης ενός εκ των 22 κατηγορουμένων στην υπόθεση της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης που κατηγορείται ότι εισέπραττε παράνομα αγροτικές επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ολοκλ

Post
Βλέπω/Ακούω Κυριακή 31.05.2026

Πρόγνωση του καιρού για σήμερα 31/5/26

Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα δυτικά και βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότ

Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 30.05.2026

Μενέλαος Μποκέας: «Περισσότερη εμπιστοσύνη στους Δήμους, περισσότεροι πόροι για τους πολίτες»

Την ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πόρους, χρηματοδοτικά εργαλεία και μεγαλύτερο βαθμό εμπιστοσύνης από την Πολιτεία, ανέδειξε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας κατά