Image
Σάββατο 06 Αυγούστου 2022 13:13 Πολιτική

Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό. Το παρασκήνιο των παραιτήσεων Δημητριάδη - Κοντολέοντα

Πολιτικούς κλυδωνισμούς προκάλεσαν οι χθεσινές παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και τα όσα είδαν το «φως» της δημοσιότητας. H κυβέρνηση δέχεται το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης και βρίσκεται «μόνη» σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία και ενώ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο ενεργειακά χειμώνα.

 Πρόκειται για ένα πολιτικό πλήγμα που έρχεται σε μια συγκυρία, όπου στο γαλάζιο στρατόπεδο αναζητούσαν ένα θετικό αφήγημα απέναντι στο εντεινόμενο κύμα ακρίβειας. Ωστόσο, αιφνιδιαστικά η συζήτηση πήγε σε ένα «γήπεδο», όπου η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικό pressing από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Κυβερνητικές πηγές αποσυνδέουν τις δύο παραιτήσεις, αναγνωρίζοντας πάντως «λανθασμένες ενέργειες» από την ΕΥΠ στη διαδικασία των «νόμιμων επισυνδέσεων». Με την απάντηση στα καταιγιστικά πυρά της αντιπολίτευσης να είναι από τις «γαλάζιες» πηγές πως όταν ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε, την Πέμπτη, για λανθασμένους χειρισμούς σε περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης που διενεργήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ. Η παραίτηση ανακοινώθηκε την Παρασκευή προκειμένου να οριστεί ταυτόχρονα αντικαταστάτης, ο διπλωμάτης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Πάντως, είναι εμφανές πως πρόκειται για μία πολιτική μάχη που θα εξελίσσεται μέχρι τις κάλπες και μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί. Από τη μια πλευρά κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως «η συγκεκριμένη νόμιμη επισύνδεση έγινε κατόπιν ειδικής εισαγγελικής άδειας, για την οποία δεν ενημερώθηκε το Μέγαρο Μαξίμου. Αν είχε γίνει ενημέρωση, καθότι η υπόθεση αφορά πολιτικό πρόσωπο, είναι βέβαιο ότι η κατάληξη θα ήταν διαφορετική». Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση βάζει στο «κάδρο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ενδεικτικό του κλίματος είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ελληνικό watergate 
 
Όσον αφορά στον Γρήγορη Δημητριάδη κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η παραίτηση έχει να κάνει με το «κλίμα τοξικότητας» και όχι με το Predator με το οποίο «ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση». Υπενθυμίζεται πως ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι εδώ και χρόνια εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο άλλωστε έχει συγγενική σχέση (είναι ανιψιός του).

Πάντως, η αναφορά στο κλίμα τοξικότητας «φούντωσε» τη συζήτηση για πρόωρες κάλπες, καθώς το σκληρό ροκ στην πολιτική σκηνή θα μπορούσε να δώσει αφορμή στην κυβέρνηση για επίσπευση των εκλογών. Με κυβερνητικές πηγές να σπεύδουν να κλείσουν την συζήτηση περί εκλογών, καθώς το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσαν είναι να υπάρξει αναστάτωση στην κοινοβουλευτική ομάδα σε μια εποχή που είναι ασφυκτικό το pressing από την αντιπολίτευση.

Οι γαλάζιοι βουλευτές θα βρεθούν στις εκλογικές τους περιφέρειες τον Δεκαπενταύγουστο και θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις από τους ψηφοφόρους τους όχι μόνο για την ακρίβεια αλλά και για το θέμα της ΕΥΠ. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο μέσα σε αυτό το σκηνικό οι βουλευτές να έχουν να σκεφτούν και το κυνήγι του σταυρού.

 Πάντως, στην κυβέρνηση αναζητούν κινήσεις για την «αποσυμπίεση» της έντασης και στόχος είναι να υπάρξουν πρωτοβουλίες σε δόσεις, ώστε να μελετηθεί στο ενδιάμεσο ο αντίκτυπος όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Σε πρώτη φάση το Μέγαρο Μαξίμου έχει πει πως απαντά θετικά σε προτάσεις για Εξεταστική Επιτροπή και σε εκ νέου συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Από εκεί και πέρα ανάλογα και με την τροπή που θα πάρουν τα γεγονότα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμα και μια απόπειρα για restart μέσω ανασχηματισμού. Άλλωστε τόσο οι πρόωρες εκλογές όσο και οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν προαναγγέλονται.

Στο ναδίρ οι σχέσεις Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝΑ

Στο χειρότερο σημείο είναι οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το Κίνημα Αλλαγής μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις.

«Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ» σημείωσε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως έγινε προσπάθεια από την κυβερνητική πλευρά και συγκεκριμένα από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να υπάρξει επικοινωνία με τον κ. Ανδρουλάκη, η οποία ωστόσο δεν είχε αποτέλεσμα. Το κακό αυτό κλίμα προβληματίζει εντόνως το γαλάζιο στρατόπεδο ενόψει και των επόμενων εκλογών. Και το ερώτημα είναι σε περίπτωση που οι κάλπες δεν δώσουν αυτοδυναμία πως θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων, όταν το Κίνημα Αλλαγής μιλά για πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού.

ethnos.


Post
Πολιτική Πέμπτη 09.04.2026

Ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Ι. Τσακίρη για έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε 40 ενεργοβόρα στρατόπεδα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας υπέγραψε χθες, Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου 2026, με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη, προγραμματική συμφωνία μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και

Post
Πολιτική Τετάρτη 08.04.2026

Β. Κικίλιας από λιμάνι Πειραιά: «Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια» - Έκκληση για προσοχή στην πασχαλινή έξοδο

Την καθιερωμένη επίσκεψη στο Λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο της μεγάλης εξόδου των εκδρομέων του Πάσχα, πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας. &laqu

Post
Πολιτική Τετάρτη 08.04.2026

Τοποθέτηση Ιατρών Οπλιτών Θητείας για την υγειονομική κάλυψη του Περιφερειακού Ιατρείου Αγίας Ρουμέλης και του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Φούρνων με απόφαση ΥΦΕΘΑ Θανάση Δαβάκη

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, υπέγραψε Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Υγείας για την τοποθέτηση δύο (2) Οπλιτών Θητείας, πτυχιούχων Ιατρ