Image
Τετάρτη 03 Αυγούστου 2022 15:00 Πολιτική

Ασφαλιστικό σκούπα στη Βουλή: Αλλαγές για 150.000 ασφαλισμένους

Νέα εικόνα φέρνει στο ασφαλιστικό φέρνει το νομοσχέδιο που έχει έτοιμο η κυβέρνηση και αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή το φθινόπωρο. Στόχος να αποκατασταθούν λάθη του παρελθόντος και να «διορθωθεί» το πλαίσιο σύμφωνα με πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις όπως αυτή του ΣτΕ που μείωσε την περίοδο παραγραφής οφειλών από τα 20 στα 10 χρόνια.

 
Μετά από 11 χρόνια θα καταργηθεί και η ειδική εισφορά 1% που επιβλήθηκε στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων ελέω μνημονίων.

Tο νομοσχέδιο θα αλλάξει και τις δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 24 ώστε ο ΕΦΚΑ να εναρμονιστεί με την εφορία. Σε ότι αφορά την κράτηση του 1% τα σενάρια είναι δύο: είτε θα καταργηθεί είτε θα προσμετράται στις τακτικές εισφορές προς το ΤΠΔΥ και θα έχει ανταποδοτικότητα στο εφάπαξ που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.


Ακόμα θα προβλέπονται ενιαίοι όροι για την αίτηση διαδοχικής σύνταξης μεταξύ του ΕΦΚΑ και των φορέων εκτός αυτού όπως είναι η ΤτΕ, ο ΕΔΟΕΑΠ, τα 4 ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης και τα ταμεία αλληλοβοήθειας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα θα ορίζεται ότι για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να υπάρχουν 1.000 ένσημα στον τελευταίο φορέα εκ των οποίων τα 500 στα 2 τελευταία χρόνια αντί για 1.500 και 600 αντίστοιχα.

Αλλαγές θα έρθουν και για το καθεστώς των ενστόλων και των σωμάτων ασφαλείας όσον αφορά τη μάχιμη 5ετία.

Από την αλλαγή που προωθεί η κυβέρνηση στο δοσολόγιο αναμένεται να δοθεί ανάσα σε 150.000 ασφαλισμένους οι οποίοι θα μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σε 24 αντί των 12 δόσεων. Με δεδομένο πως 90.000 δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν και βρέθηκαν εκτός ρύθμισης πιθανολογείται ότι πλέον θα μπορούν να επανενταχθούν και να είναι συνεπείς.

madata.gr

Post
Πολιτική Τετάρτη 07.10.2026

Οι διαφημίσεις της ΔΕΗ και η ισόρροπη πρόσβαση των περιφερειακών ΜΜΕ

Στη Βουλή φέρνει ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης τις διαφημίσεις της ΔΕΗ και την ισόρροπη πρόσβαση των περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καταθέτοντας Ερώτηση και Αίτηση Κατάθε

Post
Πολιτική Τετάρτη 07.10.2026

Κ. Σπυριδάκη: «Ο Προσωπικός Βοηθός δεν μπορεί να αποκλείει στην πράξη ανθρώπους που τον έχουν ανάγκη»

Σε μία εκτενή και τεκμηριωμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους αποκλεισμούς και τις σοβαρές δυσλειτουργίες που καταγράφονται στην εφαρμογή της υπηρεσίας «Προσωπικός Βοηθός» προχώρησε η

Post
Πολιτική Τρίτη 06.10.2026

Χρίστος Δήμας: Ξεκινά η κατασκευή του Λιμένα Αλιευτικών Σκαφών Νέου Μαρμαρά

Υπεγράφη σήμερα, στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, η 1η Συμπληρωματική Σύμβαση, ύψους 6,3 εκατ. ευρώ, για το έργο «Ολοκλήρωση – Βελτίωση Λιμένα Αλιευτικών Σκαφών Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής»,