Image
Τετάρτη 03 Αυγούστου 2022 15:00 Πολιτική

Ασφαλιστικό σκούπα στη Βουλή: Αλλαγές για 150.000 ασφαλισμένους

Νέα εικόνα φέρνει στο ασφαλιστικό φέρνει το νομοσχέδιο που έχει έτοιμο η κυβέρνηση και αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή το φθινόπωρο. Στόχος να αποκατασταθούν λάθη του παρελθόντος και να «διορθωθεί» το πλαίσιο σύμφωνα με πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις όπως αυτή του ΣτΕ που μείωσε την περίοδο παραγραφής οφειλών από τα 20 στα 10 χρόνια.

 
Μετά από 11 χρόνια θα καταργηθεί και η ειδική εισφορά 1% που επιβλήθηκε στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων ελέω μνημονίων.

Tο νομοσχέδιο θα αλλάξει και τις δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 24 ώστε ο ΕΦΚΑ να εναρμονιστεί με την εφορία. Σε ότι αφορά την κράτηση του 1% τα σενάρια είναι δύο: είτε θα καταργηθεί είτε θα προσμετράται στις τακτικές εισφορές προς το ΤΠΔΥ και θα έχει ανταποδοτικότητα στο εφάπαξ που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.


Ακόμα θα προβλέπονται ενιαίοι όροι για την αίτηση διαδοχικής σύνταξης μεταξύ του ΕΦΚΑ και των φορέων εκτός αυτού όπως είναι η ΤτΕ, ο ΕΔΟΕΑΠ, τα 4 ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης και τα ταμεία αλληλοβοήθειας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα θα ορίζεται ότι για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να υπάρχουν 1.000 ένσημα στον τελευταίο φορέα εκ των οποίων τα 500 στα 2 τελευταία χρόνια αντί για 1.500 και 600 αντίστοιχα.

Αλλαγές θα έρθουν και για το καθεστώς των ενστόλων και των σωμάτων ασφαλείας όσον αφορά τη μάχιμη 5ετία.

Από την αλλαγή που προωθεί η κυβέρνηση στο δοσολόγιο αναμένεται να δοθεί ανάσα σε 150.000 ασφαλισμένους οι οποίοι θα μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σε 24 αντί των 12 δόσεων. Με δεδομένο πως 90.000 δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν και βρέθηκαν εκτός ρύθμισης πιθανολογείται ότι πλέον θα μπορούν να επανενταχθούν και να είναι συνεπείς.

madata.gr

Post
Πολιτική Τρίτη 02.06.2026

Μαζική αποχώρηση στελεχών από τη Νέα Αριστερά – Εκτός κόμματος επτά βουλευτές, διαλύεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Την αποχώρησή τους από τη Νέα Αριστερά ανακοίνωσαν 150 στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και επτά βουλευτές. Πρόκειται για τους Έφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Χουσεΐν Ζεϊμ

Post
Πολιτική Δευτέρα 01.06.2026

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πολιτικός σεισμός με «ΕΛ.Α.Σ.» στη δεύτερη θέση — Στο 30,5% η ΝΔ, καταποντισμός για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και σαρωτικές ανατροπές στο σκηνικό της αντιπολίτευσης καταγράφει η πρώτη δημοσκόπηση του Ιουνίου από την Opinion Poll για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του

Post
Πολιτική Δευτέρα 01.06.2026

Χρίστος Δήμας: Ο Διάδρομος Βαλτικής – Μαύρης Θάλασσας – Αιγαίου αποτελεί άξονα ασφάλειας, ανθεκτικότητας, ανάπτυξης και στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο ρόλος του Διαδρόμου Βαλτικής – Μαύρης Θάλασσας – Αιγαίου (BBA) στη νέα γεωπολιτική και οικονομική πραγματικότητα της Ευρώπης έχει ενισχυθεί σημαντικά λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην