Image
Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 14:17 Πολιτική

Μητσοτάκης σε Μπέρμποκ: Οι τουρκικές προκλήσεις δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές

Η ενεργειακή κρίση, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και η επιθετική ρητορική της Άγκυρας θα μπουν στο τραπέζι της συζήτησης Αθήνας και Βερολίνου κατά την διάρκεια των συναντήσεων που θα έχουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας με την Γερμανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ. Αμέσως μετά, η κ. Μπέρμποκ θα αναχωρήσει για την Άγκυρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις θέσεις της χώρας μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για την ανάγκη λήψης λήψη μέτρων ώστε οι αγορές της ενέργειας να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία, ενώ ανταλλάγησαν απόψεις και για την πρόσφατη πρόταση Μητσοτάκη για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.

 Επιπλέον, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά ενέργειας. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάγησαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συντονισμό των ευρωπαϊκών ενεργειών για την στήριξη του Κιέβου. 

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε. 

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία Μάρα Μαρινάκη, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

madata.gr

Post
Πολιτική Σάββατο 24.01.2026

Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με δημοσιεύματα περί δήθεν «πώλησης του κτιρίου του Πολεμικού Ναυτικού στην Πλατεία Κλαυθμώνος»

Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαψεύδουν κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί δήθεν «πώλησης του κτιρίου του Πολεμικού Ναυτικού στην Πλατεία Κλαυθμώνος». Όπως υπογραμμίζουν, τέτοιες α

Post
Πολιτική Σάββατο 24.01.2026

Κατώτατος μισθός 2026: Ξεκινά η διαβούλευση, νέα αύξηση από τον Απρίλιο – Ο στόχος για τα 950 ευρώ

Σε φάση διαβούλευσης εισέρχεται η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού για το 2026, μετά την πρόσκληση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκης Κεραμέως, προς τους κοινωνικούς εταίρ

Post
Πολιτική Παρασκευή 23.01.2026

Συνέντευξη Τύπου Κ. Μητσοτάκη μετά το πέρας των εργασιών της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες (vid)

Ναντίν Χαρδαλιά (ΣΚΑΪ): Καλημέρα, κ. Πρόεδρε. Η ένταση γύρω από τη Γροιλανδία ανέδειξε ρωγμές στη σχέση Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και συνοχή στο μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τον σεβ