Image
Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 10:01 Πολιτική

Σωκράτης Βαρδάκης: «Χωρίς καμία προστασία η πρώτη κατοικία ευάλωτων δανειοληπτών παρά τις εγγυήσεις του Πρωθυπουργού»

Σε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, προχώρησαν 55 Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, το ιδιωτικό χρέος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αποτελούν τεράστια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Μια μεγάλη μερίδα πολιτών, στη χώρα μας, να ζει διαρκώς με τον φόβο του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας.
Μετά από δύο χρόνια ανυπολόγιστων οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών, λόγω πανδημίας, βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα οικονομική κρίση, με υπέρογκες ανατιμήσεις τιμών βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, φτάνοντας σε σημείο μάλιστα τις περισσότερες φορές να αντιμετωπίζουν ζητήματα βιοπορισμού. Εξυπακούεται ότι η οικονομική δυσπραγία συμπαρασύρει και την αδυναμία τους στις δαπάνες στέγασης. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν τους καθιστά στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Από την άλλη πλευρά, μετά την μαζική ανάθεση διαχείρισης δανειακών χαρτοφυλακίων σε Funds (Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων), οι δανειολήπτες βρίσκονται αντιμέτωποι με συνομιλητές οι οποίοι προκειμένου να μειώσουν το χρόνο αποεπένδυσης, προσφεύγουν στη ρευστοποίηση, πιεζόμενοι μάλιστα τα τελευταία έτη και από τις δεσμεύσεις τους απέναντι στο σχέδιο «Ηρακλής».
Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι η πορεία των πλειστηριασμών συνδέθηκε από την κυβέρνηση με την είσπραξη των κονδυλίων του ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που σημαίνει ότι η ρευστοποίηση από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Απέναντι σε όλα αυτά, οι δανειολήπτες, οι οποίοι αδυνατούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, εδώ και πολύ καιρό, κινδυνεύουν με άμεση απώλεια της περιουσίας τους, ακόμα και σε περιπτώσεις που η αδυναμία αυτή είναι αυταπόδεικτη.
Προσφάτως είδε το φως της δημοσιότητας η περίπτωση μιας χαμηλοσυνταξιούχου δανειολήπτριας, η οποία βρέθηκε απέναντι στα τοκογλυφικά επιτόκια, για ένα χρέος 15.000 ευρώ σε κάρτες, κινδυνεύοντας, με εκπλειστηριασμό της μοναδικής της κατοικίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας εγγυόταν την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Αν και η κυβέρνηση όφειλε, δεδομένου ότι το πρόβλημα αφορά εκατομμύρια Έλληνες πολίτες, να προστατεύσει την α κατοικία, απέναντι στις δόλιες πιέσεις των funds, όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά συνέδεσε την «πρόοδο» των πλειστηριασμών με την εκταμίευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Δεδομένων των παραπάνω οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς με ποιον τρόπο θα προστατεύσετε από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ευάλωτους δανειολήπτες, που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ρυθμίσουν ή να αποπληρώσουν χρέη προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Post
Πολιτική Τετάρτη 21.10.2026

Ελένη Βατσινά: Έντεκα χρόνια εγκατάλειψης για τους ανθρώπους με απώλεια όρασης στην Κρήτη – Η κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις και άμεσες λύσεις

Έντεκα ολόκληρα χρόνια χωρίς εκπαιδευτή κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης μετρούν οι άνθρωποι με απώλεια όρασης στην Κρήτη. Έντεκα χρόνια κατά τα οποία η αυτονόητη δυ

Post
Πολιτική Τετάρτη 21.10.2026

Κ. Σπυριδάκη: « Παράταση του ΟΣΔΕ έως τις 15 Δεκεμβρίου»

Την ανάγκη παράτασης της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2026 έως τις 15 Δεκεμβρίου, προκειμένου να προστατευθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από τον κίνδυνο απώλειας ενισχύσεων και νέων καθυ

Post
Πολιτική Τρίτη 20.10.2026

Μ. Συντυχάκης: Να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες αγρότες στο Οροπέδιο Λασιθίου

Την τεράστια ζημιά που έχουν υποστεί οι βιοπαλαιστές αγρότες στο Οροπέδιο Λασιθίου από την πρόσφατη κακοκαιρία στην Κρήτη ανέδειξε οΜανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, σήμερα στην Ολομέλεια της Βου