Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 22:58 Εκτός Ελλάδος

Ισπανία: Το πρώτο κρούσμα χολέρας μετά από 40 χρόνια


Tο πρώτο τοπικά μεταδιδόμενο κρούσμα χολέρας έπειτα από πάνω από τέσσερις δεκαετίες εντοπίστηκε στην Ισπανία, δήλωσαν σήμερα περιφερειακές υγειονομικές αρχές, αν και ο άνθρωπος που μολύνθηκε έχει ήδη αναρρώσει και δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής άλλα κρούσματα.

Μια ασθενής νοσηλεύτηκε σε ιδιωτική μονάδα υγειονομικής περίθαλψης στη Μαδρίτη και αργότερα πήρε εξιτήριο αφού έλαβε θεραπεία, δήλωσε εκπρόσωπος της υγειονομικής αρχής της Μαδρίτης, χωρίς να δώσει τις ημερομηνίες νοσηλείας ή άλλες λεπτομέρειες.

Μολύνθηκε αφού ήπιε νερό σε ένα σπίτι στο Τολέδο, 75 χλμ νότια της πρωτεύουσας στην περιοχή της Καστίγια Λα Μάντσα, και το ακίνητο έκτοτε έκλεισε για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας στην περιοχή.

Η χολέρα είναι μια οξεία διαρροϊκή λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Δονάκιο της χολέρας (Vibrio cholerae) και μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένα τρόφιμα και νερό.

Η τελευταία μεγάλη τοπικά μεταδιδόμενη έξαρση χολέρας στην Ισπανία ήταν το 1979, όταν αναφέρθηκαν 267 κρούσματα κυρίως στη Βαρκελώνη και τη Μάλαγα. Έκτοτε, οι υγειονομικές αρχές καταγράφουν μόνο λίγα εισαγόμενα κρούσματα κάθε χρόνο.

Τακτικές εξάρσεις της νόσου δεν είναι ασυνήθιστες, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες ή εμπόλεμες ζώνες όπου συχνά δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1,3 έως 4 εκατομμύρια κρούσματα χολέρας αναφέρονται παγκοσμίως κάθε χρόνο.

madata.gr
Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 24.10.2026

Ιστορική συμφωνία για τη Μονή Σινά: Τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Αρχιεπίσκοπο Συμεών και «μήνυμα ενότητας»

Στη νομική θωράκιση και τη διασφάλιση του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Ιεράς Μονής Σινά στο διηνεκές οδηγεί η ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Αίγυπτο, προκαλώντας την ευρεία ικανοποίηση της π

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 24.10.2026

Συναγερμός στη Γαλλία: 70.000 αστυνομικοί στους δρόμους και 110.000 διαδηλωτές στο Παρίσι

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται η Γαλλία λόγω των νέων μαζικών κινητοποιήσεων σε Παρίσι και μεγάλες πόλεις, με τις αρχές να επιστρατεύουν 70.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες πανελλαδικά. Τ

Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 19.10.2026

Όργιο φημών στο διαδίκτυο για τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ουν – Τι ισχύει

Έντονες φήμες για τον θάνατο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο, προκαλώντας διεθνή ερωτήματα. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι σχετικοί ισχυρισμοί πα