Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 21:53 Είς Υγείαν

Καλοκαίρι και ύπνος: Πως να κοιμηθείτε στα δροσερά;


Όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει οι νύχτες γίνονται δύσκολες για όσους δεν διαθέτουν κλιματιστικό ή δεν επιθυμούν να το ανάψουν επειδή δυσχαιρένει την αναπνοή τους.

Υπάρχει ωστόσο ένα κόλπο με τον ανεμιστήρα που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε μια ζεστή νύχτα με πνιγηρή ζέστη. Πρόκειται για την τεχνική του διασταυρούμενου αερισμού ή αλλιώς απεγκλωβισμού της θερμότητας.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας επιδαπέδιος ανεμιστήρας που μπορεί να τοποθετηθεί φάτσα σε ανοιχτό παράθυρο. Αντί δηλαδή ο ανεμιστήρας να μας φυσάει απευθείας ενώ είμαστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, το μυστικό είναι να τον στρέψουμε έτσι ώστε να βλέπει ένα ανοιχτό παράθυρο.

Ο σύμβουλος περιβαλλοντικού σχεδιασμού Nelson Lebo με έδρα τη Νέα Ζηλανδία συστήνει να τοποθετούμε τον ανεμιστήρα σε μια σκιερή πλευρά του σπιτιού με κατεύθυνση προς το παράθυρο, μόλις η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος πέσει χαμηλότερα από εκείνη εντός του σπιτιού.

Με αυτή την τεχνική ενεργοποιείται η διασταυρούμενη ροή του αέρα όπου ουσιαστικά ο θερμός αέρας διοχετεύεται εκτός σπιτιού και επιτρέπεται να εισέλθει δροσερός αέρας.

Για τον Nelson Lebo αυτή η μέθοδος είναι πιο πρακτική από την τοποθέτηση του ανεμιστήρα μπροστά μας ενώ κοιμόμαστε, μια πρακτική που ξηραίνει τη μύτη και τους αεραγωγούς, ενώ μπορεί να ενοχλεί και λόγω του θορύβου.

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 18.09.2025

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει τα προβλήματα υγείας των ανθρώπων

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει μάθει να εντοπίζει μοτίβα στα ιατρικά αρχεία των ανθρώπων για να υπολογίζει τον κίνδυνο εμφάνισης περισσότερων από 1.000 νόσων. Οι ερευνητές λένε ότι είναι σαν μια πρό

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 17.09.2025

Διαβητική υπερφαγία: Γιατί πεινάτε συνέχεια και πώς να την αντιμετωπίσετε

Η πολυφαγία οφείλεται σε διαταραχές της ινσουλίνης, που εμποδίζουν τη γλυκόζη να εισέλθει σωστά στα κύτταρα για παραγωγή ενέργειας. Έτσι, το σώμα «πεινάει» ακόμη και αν υπάρχει περίσσεια σ

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 15.09.2025

Αγαπηδάκη: Ξεκινά η συστηματική κάλυψη των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) σε όλη τη χώρα

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη επισκέφθηκε το Ορμένιο, το βορειότερο χωριό της χώρας, από όπου ξεκίνησε η πιλοτική φάση των ΚΟΜΥ τον περασμένο Φεβρουάριο. Στο πλευρό των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) κατά τη δι