Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 21:27 Πολιτική

Eschools: Ποιες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία ανακοίνωσε η Κεραμέως;


Το Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με τον τίτλο eSchools, ξεκινά να εφαρμόζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό σχεδόν 13 εκ. ευρώ.

Το eSchools θα αποτελεί το κεντρικό σημείο πρόσβασης και αναφοράς σχετικά με διοικητικά θέματα της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΑΙΘ, των διευθύνσεων, των γραφείων και των σχολικών μονάδων, το οποίο θα ενημερώνεται διαρκώς για όλες τις μεταβολές, παρέχοντας πλήρως επικαιροποιημένη πληροφορία και υπηρεσίες στους χρήστες του. Συγχρόνως, θα δημιουργηθεί ένα σημείο προσπέλασης για όλα τα συστήματα, μέσω του οποίου θα γίνεται η είσοδος των εξουσιοδοτημένων χρηστών σε αυτά.

Το έργο έχει ως σκοπό τον επανασχεδιασμό, την αναβάθμιση την επέκταση και την πλήρη διαλειτουργικότητα όλων των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων που λειτουργούν σήμερα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Νέες ψηφιακές πλατφόρμες για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, ολοκληρωμένα συστήματα διαλειτουργικότητας με υφιστάμενες υπηρεσίες και πλατφόρμες (myschool, πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, e-me, e-class), αναμένεται να δημιουργηθούν και/ή να αναβαθμιστούν τεχνολογικά, παρέχοντας νέες, ψηφιακές υπηρεσίες.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της δημιουργίας του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, θα δημιουργηθούν και εξελιγμένες υπηρεσίες Business Intelligence που θα προσφέρουν στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας την αναγκαία πληροφόρηση για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.

Οφέλη και πλεονεκτήματα του έργου είναι, μεταξύ άλλων:

* Απλούστευση των διοικητικών εργασιών μέσω του επανασχεδιασμού των διαδικασιών.

* Μείωση λειτουργικού κόστους και δαπανών.

* Προσφορά νέων ψηφιακών υπηρεσιών προς εκπαιδευτικούς, διοικητικό προσωπικό, γονείς και μαθητές.

* Αναβάθμιση ψηφιακών υπηρεσιών, π.χ. για την αντικατάσταση των γραπτών εντύπων.

* Επίτευξη της διαλειτουργικότητας με άλλες εφαρμογές που σχετίζονται με την
εκπαίδευση.

* Ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στα σχολεία.

* Βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους εκπαιδευτικούς, τους λοιπούς εργαζόμενους του ΥΠΑΙΘ, τους μαθητές, τους γονείς τους και όλους τους πολίτες.

* Διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που χρειάζονται, όποτε το χρειάζονται, από οποιοδήποτε σημείο πρόσβασης.

Νίκη Κεραμέως: Η Παιδεία αλλάζει στην πράξη
Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως δήλωσε: Η ψηφιοποίηση, η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών της εκπαίδευσης, με την ταυτόχρονη βελτίωση των ψηφιακών υποδομών των Σχολείων μας, έχουν τελικό ωφελούμενο τον μαθητή, τον γονέα, τον εκπαιδευτικό, τον πολίτη.

Ένα Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα συμβάλλει και στην καλύτερη αποτύπωση των μετρήσιμων στοιχείων της εκπαίδευσης και, συνακόλουθα, στην πιο αντικειμενική λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων. Η Παιδεία αλλάζει στην πράξη.

madata.gr
Post
Πολιτική Κυριακή 15.02.2026

Συλλυπητήρια Δήλωση Πρ. Υπουργού και Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη για την απώλεια της Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη

«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε την Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, μια σπουδαία Ελληνίδα νομικό, πανεπιστημιακό και πολιτική προσωπικότητα, που σφράγισε με το έργο και την παρουσία της τη δημόσια ζ

Post
Πολιτική Κυριακή 15.02.2026

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη

Η Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη υπήρξε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής και η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ ήταν Ομότιμη Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Post
Πολιτική Σάββατο 14.02.2026

Από τη Σόφια αρχίζει η βαλκανική περιοδεία του ΥΜΑΘ-Αθρόα συμμετοχή φορέων και επιχειρήσεων από Ελλάδα και Βουλγαρία

Από τη Σόφια και με αθρόα συμμετοχή φορέων και επιχειρήσεων από την Ελλάδα και την Βουλγαρία αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 16 και 17 Φεβρουαρίου, η περιοδεία σε βαλκανικές πρωτεύουσες που δι