Image
Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 11:58 Είς Υγείαν

Κορονοϊός: Έκκληση από την Ματίνα Παγώνη μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων – Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας

Μετά από 2 μήνες ύφεσης της πανδημίας, η επιδημιολογική καμπύλη του κορονοϊού σκαρφαλώνει ξανά, γεγονός το οποίο έχει θέσει και πάλι σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές.

Όπως παρουσιάζει άρθρο στο newsit.gr η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη απευθύνει δραματική έκκληση προς τους πολίτες για τη χρήση της μάσκας, καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται επικίνδυνα.

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στα 14.500 (μαζί με τις 1.900 επαναλοιμώξεις) χθες Τρίτη (21.06.2022), σε συνδυασμό με την αύξηση νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία έως και 70% μέσα σε μόλις 10 ημέρες, έχουν θορυβήσει τις υγειονομικές υπηρεσίες και γι’ αυτό η Ματίνα Παγώνη “κρούει” ξανά κώδωνα κινδύνου και ζητά να μην ξεχάσουμε τις μάσκες. 

Οι μάχιμοι γιατροί του ΕΣΥ, που έβαλαν «πλάτη» εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια για την στήριξη των ασθενών με Covid-19, έχουν σημάνει συναγερμό και εφιστούν την προσοχή στους πολίτες, για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) παρατηρώντας την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην κοινότητα και τον αυξανόμενο αριθμό νοσηλειών, καλεί τους πολίτες να εντείνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας (μάσκες και εμβολιασμός) και καλεί παράλληλα το υπουργείο Υγείας, έστω και την τελευταία στιγμή, να λάβει μέτρα στελέχωσης των νοσοκομείων.

Ματίνα Παγώνη: Η χρήση της μάσκας είναι επιβεβλημένη

«Να προσέχει ο κόσμος να τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι πολύ βασικό αυτό. Γιατί όλοι θα κινηθούν, όλοι θα βγαίνουν βόλτες, όλοι θα πάνε στα μπάνια. Μέρες καλοκαιριού θέλει προσοχή!», λέει μιλώντας στο iatropedia.gr, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Η ίδια υποστηρίζει πως δεν υπάρχει λόγος να επανέλθουν τα μέτρα. Η χρήση της μάσκας σε μέρες δύσκολες -όπως αυτές που διανύουμε- είναι επιβεβλημένη, όπως λέει, χωρίς να χρειάζεται να μας την επιβάλλει κανείς:

«Το μόνο που χρειάζεται, ο καθένας όταν θα βρίσκεται σε χώρους εσωτερικούς ή εξωτερικούς με πολύ κόσμο, να φοράει τη μάσκα του. Περιμένουμε να μας το πει κάποιος αυτό για να το κάνουμε; Ποιος και γιατί να μας το πει; Μόνος του ο καθένας πρέπει να καταλαβαίνει. Δεν χρειάζεται να πάρουμε μέτρα, έχει κουραστεί ο κόσμος να του επιβάλλουν μέτρα. Πρέπει ο καθένας να φοράει τη μάσκα του εκεί που πρέπει. Τέλος! Έχουμε εμπειρία πάνω από 2 χρόνια. Ξέρουμε, π.χ. πως όπου έχει πολύ κόσμο, όταν είμαστε σε ένα αεροπλάνο, ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να φοράμε μάσκα», τονίζει.

Σαρώνουν οι μεταλλάξεις Όμικρον 4 και 5

Υπαίτιες για το νέο κύμα του κορονοϊού που αρχίζει αυτές τις μέρες να απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα, είναι οι δύο υποπαραλλαγές της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Είναι ο λόγος που η χώρα έχει τον μεγάλο δείκτη μεταδοτικότητας 1.24, και 71 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες να «φλέγονται», με Rt άνω της μονάδας.

Πρόκειται για ό,τι πιο μεταδοτικό έχουμε ζήσει σε κορονοϊό μέχρι σήμερα, τονίζουν οι ειδικοί. Η αύξηση στα νέα περιστατικά, μάλιστα, ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη από τα 7.702 ημερήσια κρούσματα, όπως καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ στον κυλιόμενο 7ήμερο μέσο όρο.

Κι αυτό καθώς οι πολίτες κάνουν το τεστ αυτο-εξέτασης (self test) στο σπίτι και αποφεύγουν να προχωρήσουν στη διασταύρωση με rapid test που γίνεται στο φαρμακείο ή σε δημόσια δομή, ώστε να δηλωθεί το περιστατικό ως επίσημο κρούσμα στο μητρώο ασθενών Covid-19.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, δήλωσε τη Δευτέρα στο iatropedia.gr, πως τα πραγματικά κρούσματα ενδέχεται να ξεπερνούν σήμερα τα 15.000 περιστατικά.

«Με βάση αυτά που ξέρουμε και την εμπειρία μας από την Όμικρον 2, οι νέες εισαγωγές και η αύξηση των νοσηλειών αντιστοιχούν σε πάνω από 15 χιλιάδες κρούσματα. Εδώ στην Ελλάδα δεν γίνονται τεστ. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να τα μετρήσουμε σωστά τα κρούσματα, αλλά η κοινωνία “βράζει” κι αυτό φαίνεται από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ενώ ήμασταν στις 70 εισαγωγές τώρα έχουμε πάει στις 140 ακατέβατα τώρα. Που σημαίνει ότι έχουμε κρούσματα που δεν τα καταγράφουμε», ανέφερε συγκεκριμένα ο Νίκος Τζανάκης.

«Αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία»

Την Κυριακή ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 176 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ στις 30 Μαΐου εισήχθησαν, σε μία ημέρα μόνο, 87 ασθενείς. Ο μέσος όρος των εισαγωγών στον 7ήμερο κυλιόμενο δείκτη έφτασε πλέον τους 138 (αυξημένος κατά 38 ασθενείς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Το σίγουρο είναι πως ο υψηλός αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι δηλωτικός των αυξημένων κρουσμάτων. Ωστόσο, δεν καταγράφεται προς το παρόν πίεση στα νοσοκομεία.

Η αύξηση στην κάλυψη κλινών, αφορά μέχρι στιγμής, μόνο στις απλές κλίνες Covid-19.

Οι επιστήμονες προς το παρόν δεν γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθούν ως προς τις βαριές νοσηλείες, οι νέες υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5. Οι πρώτες ενδείξεις φαίνεται να συγκλίνουν στην κατεύθυνση, πως δεν θα υπάρξει σοβαρή πίεση στις ΜΕΘ.

«Υπάρχει μια αύξηση, αλλά θα το δούμε τις επόμενες μέρες πως θα εξελιχθεί αυτό, ακόμα είναι νωρίς», λέει η παθολόγος Ματίνα Παγώνη, από την εικόνα που βλέπει στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

«Μας ανησυχεί πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία, καλοκαίρι έρχεται, έρχονται και άδειες και το προσωπικό πρέπει να ξεκουραστεί», προσθέτει.

Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, τόσο οι διασωληνωμένοι (99 κατά μέσο όρο) και οι θάνατοι (12 κατά μέσο όρο) βρίσκονται σε καθοδική τροχιά. Άνοδο στους δείκτες αυτούς, οι επιστήμονες αναμένουν μετά από δύο με τρεις εβδομάδες.

madata.gr

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 29.03.2024

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου στο Ηράκλειο (vid)

Επαφές με προϊσταμένους των Τοπικών Διευθύνσεων του ΕΦΚΑ στο Ηράκλειο προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και για προβλήματα που πιθανά εντοπίζονται, είχε ο υφυπουργός Εργα

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 29.03.2024

Βιταμίνη D: Ποια είναι η καλύτερη ώρα να την παίρνετε για μέγιστη απορρόφηση

Όσον αφορά τα συμπληρώματα, οι πολυβιταμίνες, τα ωμέγα-3 και τα προβιοτικά κόβουν πρώτα το νήμα των προτεραιοτήτων μας. Ωστόσο, εάν αυτά δεν συνοδεύονται από βιταμίνη D, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσ

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 29.03.2024

Ποια προϊόντα καθημερινής χρήσης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας και αυτισμού

Ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται με νευροαναπτυξιακές ασθένειες, όπως οι διαταραχές του αυτιστικού φάσματος και ελλειμματικής προσοχής έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Αυτό θα μπ