Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 22:38 Εκτός Ελλάδος

Ουκρανία: Ιστορική στιγμή – Στο εδώλιο ο πρώτος Ρώσος στρατιώτης κατηγορούμενος για έγκλημα πολέμου


Πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ουκρανικό δικαστήριο η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία της πρώτης δίκης για έγκλημα πολέμου στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρεται σε άρθρο στο newsit.gr .

Κατηγορούμενος είναι ένας Ρώσος στρατιώτης, 21 ετών, για τον φόνο ενός αμάχου 62 ετών.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι ονομάζεται Βαντίμ Σισιμάριν, ότι έχει γεννηθεί στην περιφέρεια Ιρκούτσκ της Ρωσίας και επιβεβαίωσε ότι ήταν Ρώσος στρατιώτης κατά τη διάρκεια της σύντομης ακροαματικής διαδικασίας.

Ο δικαστής ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 18 Μαΐου.

Η υπόθεση έχει τεράστια συμβολική σημασία για την Ουκρανία. Η κυβέρνηση του Κιέβου έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για ωμότητες και βαρβαρότητα σε βάρος αμάχων στη διάρκεια της εισβολής και έχει ανακοινώσει ότι έχει καταγράψει πάνω από 10.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου, για τα οποία κατηγορεί 622 Ρώσους στρατιωτικούς.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι στοχοποιεί αμάχους και ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου και κατηγορεί το Κίεβο ότι τα σκηνοθετεί για να λοιδορήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις.

Το Κρεμλίνο είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει καμία πληροφορία για δίκη για έγκλημα πολέμου.

Στην ιστοσελίδα του περιφερειακού δικαστηρίου του Κιέβου αναφέρεται ότι ο Σισιμάριν κατηγορείται για “παραβιάσεις των νόμων και ηθών του πολέμου”.

Με ξυρισμένο το κεφάλι και τρομαγμένο ύφος ο Σισιμάριν φορούσε ένα φούτερ με κουκούλα και οδηγήθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου από τους αστυνομικούς.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ο κατηγορούμενος είναι ένας διοικητής άρματος μάχης στη μεραρχία αρμάτων μάχης της Καντεμιρόβσκαγια από την περιφέρεια της Μόσχας.

Ο γενικός εισαγγελέας είχε δώσει στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του πριν από την ακροαματική διαδικασία.

Αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει έως και ισόβια κάθειρξη για τον φόνο του αμάχου στο χωριό Τσουπάχιφκα, ανατολικά του Κιέβου, στις 28 Φεβρουαρίου.

Οι αναφορές των Ουκρανών
Σε μια ανακοίνωση πριν από την διαδικασία, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανέφερε ότι ο στρατιώτης είχε κλέψει ένα ιδιωτικό όχημα για να διαφύγει με άλλους τέσσερις ρώσους στρατιώτες μετά την επίθεση που δέχτηκε η οχηματοπομπή τους από ουκρανικές δυνάμεις.

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες μετέβησαν στο χωριό αυτό όπου είδαν έναν άοπλο κάτοικό του να οδηγεί το ποδήλατό του και να μιλάει στο κινητό του τηλέφωνο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κατηγορούμενος διατάχτηκε από έναν άλλο στρατιώτη να σκοτώσει τον άμαχο ώστε ο τελευταίος να μην αναφέρει την παρουσία των Ρώσων στο χωριό και πυροβόλησε από το ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου με ένα αυτόματο Καλάσνικοφ τον άμαχο στο κεφάλι ο οποίος και σκοτώθηκε ακαριαία.

Δεν διευκρίνισε τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η σύλληψή του ούτε τι απέγιναν οι άλλοι στρατιώτες που ήταν παρόντες όταν φέρεται να διαπράχθηκε ο φόνος του αμάχου ή πάνω σε ποιά αποδεικτικά στοιχεία βασίστηκαν οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν εις βάρος του.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) διενήργησε την έρευνα της υπόθεσης, είπε η εισαγγελία.

Αναμένονται και άλλες υποθέσεις στο εδώλιο
Στην αίθουσα του δικαστηρίου ο Σισιμάριν ρωτήθηκε από έναν δικαστή, ο οποίος του απευθύνθηκε στα ουκρανικά και στα ρωσικά. Μαζί του είχε έναν διερμηνέα.

Το Reuters δεν μπόρεσε να έρθει σε επαφή με τον ίδιο ή με τον νομικό του εκπρόσωπο για να πάρει σχόλιό τους πριν από την διαδικασία.

Ο εισαγγελέας Αντρίι Σινίουκ είπε στους δημοσιογράφους μετά την διαδικασία: “Αυτή είναι η πρώτη υπόθεση σήμερα. Αλλά σύντομα θα υπάρξουν πολλές άλλες τέτοιες”.

Η Μισέλ Μπατσελέτ, η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε χθες ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα πιθανών εγκλημάτων πολέμου μετά την ρωσική εισβολή και ότι 1.000 πτώματα έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί στην περιφέρεια του Κιέβου.

Η Βρετανία και η Ολλανδία έστειλαν ειδικούς στις έρευνες για εγκλήματα πολέμου για να συνδράμουν στις έρευνες των Ουκρανών και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ειδικά στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου.

 

madata.gr
Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 28.07.2026

Ιαπωνία: Σεισμός 7,1 Ρίχτερ στην Κουμαμότο

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στην επαρχία Κουμαμότο, στη νότια Ιαπωνία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (JMA). Ο σεισμός καταγρ

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 08.07.2026

ΠΟΥ: Νέο ισχυρό κύμα καύσωνα απειλεί την Ευρώπη – Προειδοποίηση για αυξημένους κινδύνους

Προειδοποίηση για ένα νέο, ισχυρό κύμα καύσωνα που αναμένεται να πλήξει την Ευρώπη απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εκφράζοντας ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ανθρώπ

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 08.07.2026

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στην Άγκυρα ο Μητσοτάκης – Στο 5% του ΑΕΠ οι αμυντικές δαπάνες

Στην τουρκική πρωτεύουσα βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός για την επίσημη έναρξη της Συνόδου. Στο επίκεντρο η ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο και ο αναβαθμισμένος ρόλος της Αθήνας. Δείπνο στο Λευκό Πα