Image
Τρίτη 10 Μαΐου 2022 09:31 Πολιτική

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε το θέμα της αυτοδυναμίας – Τι φοβάται ο πρωθυπουργός

Η επαναφορά του στόχου της αυτοδυναμίας και η εγκατάλειψη των σεναρίων των κυβερνήσεων συνεργασίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την διάρκεια του συνεδρίου, πυροδότησε όπως ήταν φυσικό πολλές συζητήσεις για την επόμενη μέρα των εκλογών. 

Ό πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά, ότι σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας, ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι για λόγους αρχής η ΝΔ διαχρονικά υποστήριζε συστήματα που συνδυάζουν την αναλογικότητα με την αποτελεσματικότητα και υποστήριξε ότι η θέση της αυτή σήμερα δικαιώνεται γιατί ανέκαθεν υποστήριζε την αυτοδύναμη Ελλάδα και με δεδομένη την περιχαράκωση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, αυτή η προοπτική παραπέμπει αντικειμενικά πλέον μόνο στην αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία.

Η αλλαγή στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει να κάνει προφανώς με δυο λόγους.

-Κατ αρχήν το αφήγημα των κυβερνήσεων συνεργασίας δημιούργησε μεγάλη ηττοπάθεια στο κυβερνών κόμμα κάνοντας μάλιστα πολλούς να πιστέψουν ότι και η δημοσκοπική πτώση του κυβερνώντος κόμματος οφείλεται και στην εγκατάλειψη της αυτοδυναμίας.

Ερμηνεύθηκε το αφήγημα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας ως παραδοχή ήττας και προσπάθεια ανεύρεσης κυβερνητικού εταίρου. «Κανείς δεν πρόκειται να σε ακολουθήσει εάν το μήνυμα που στέλνεις είναι ότι θα χάσεις τις εκλογές και γι αυτό αναζητάς κυβερνητικό συνεργάτη», έλεγαν κορυφαία στελέχη της ΝΔ.

-Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός επανήλθε στην αυτοδυναμία είναι το γεγονός ότι η πρόσκληση του δεν βρήκε …παραλήπτη. Το ΚΙΝΑΛ και ο Νίκος Ανδρουλάκης στον οποίο απευθυνόταν στην πραγματικότητα η πρόσκληση δεν έδειξαν καμία διάθεση για να συζητήσουν με την ΝΔ για την επόμενη μέρα των εκλογών δηλώνοντας ότι ανήκουν στην σοσιαλδημοκρατία.

Η επαναφορά της αυτοδυναμίας πάντως συνδέθηκε σημειολογικά και με την έναρξη της άτυπης προεκλογικής περιόδου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συστράτευση για νίκη στις εκλογές, σε ένα χρόνο, από την πρώτη κιόλας κάλπης της απλής αναλογικής.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη. Γιατί εκείνη είναι τελικά που θα κρίνει τους συσχετισμούς, οι οποίοι θα επικυρωθούν αργότερα και πιο δυναμικά στη δεύτερη κάλπη. Ο βατήρας για τη νικηφόρα τελική ευθεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτό που θέλει να αποφύγει ο πρωθυπουργός είναι το ενδεχόμενο οι ψηφοφόροι να λειτουργήσουν χαλαρά στις πρώτες εκλογές, -σε αυτές με την απλή αναλογική -στέλνοντας και ένα «ασφαλές μήνυμα» προς το κόμμα τους γνωρίζοντας ότι θα ακολουθήσουν και επόμενες.

Εάν όμως, συμβεί κάτι τέτοιο θα δημιουργηθεί ένα κλίμα ηττοπάθειας, και τότε πολύ δύσκολα αυτό θα αντιστραφεί καθ οδόν προς τις επόμενες κάλπες. Γι αυτό και ο Κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε τα κομματικά του στελέχη ότι πρέπει να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο. «Ο εφιάλτης επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής. Γιατί εκείνη είναι τελικά που θα κρίνει τους συσχετισμούς και ο βατήρας για τη νικηφόρα τελική ευθεία» είπε.

Πάντως καλού κακού ο πρωθυπουργός φρόντισε να αφήσει εκτός των πολιτικών βολών του το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

topontiki.


Post
Πολιτική Κυριακή 13.07.2025

Mητσοτάκης για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι

Σε εκτενή ανάρτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως η κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την αποτροπή της δημιουργίας νέας οδού παράνομης εισόδου μέσω Λιβύης, κάνοντας αναφορά και σε «συν

Post
Πολιτική Σάββατο 12.07.2025

ΔΕΕΠ Ηρακλείου: Διαψεύδουμε κατηγορηματικά δημοσιεύματα, σε δήθεν προτάσεις για πιθανά μέρη εγκατάστασης κλειστών δομών

Γνωρίζοντας την σπουδαιότητα των στιγμών και πόσο κρίσιμες είναι αυτές για τις αποφάσεις στο μεταναστευτικό, ως ΔΕΕΠ - ΝΟΔΕ Ηρακλείου θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε , ότι έχουμε τις ίδιες αγωνίες με τη

Post
Πολιτική Παρασκευή 11.07.2025

Παρουσία ΥΦΕΘΑ Θανάση Δαβάκη στην τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, παρέστη σήμερα, Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025, στην τελετή αποφοίτησης της 5ης Σειράς Τεχνικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών της Προεδρικής Φρουράς των Ηνωμένων Αραβ