Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022 18:22 Οικονομία

ΤτΕ: Αύξηση καταθέσεων και δανείων το 2021-Επιστροφή στα επίπεδα του 2014


Αύξηση κατά 2,7 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο με αποτέλεσμα το συνολικό τους υπόλοιπο τη χρονιά που μας πέρασε να διαμορφωθεί στα 135 δισ. ευρώ, επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρίσκονταν τον Ιούλιο του 2014.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 1,814 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 470 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα άγγιξαν τα 180 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβάνονται και αυτές των πιστωτικών ιδρυμάτων) καταγράφοντας τον Δεκέμβριο αύξηση κατά 4,2 δισ. ευρώ ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 9,9% από 10,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, αύξηση κατά 1,592 δισ. ευρώ παρουσίασαν, το Δεκέμβριο του 2021, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 2,057 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 20,8% από 20,4% τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης παρουσίασαν μείωση κατά 908 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος των χορηγήσεων, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε 10,1% τον Δεκέμβριο του 2021 από 12,2% τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Δεκέμβριο του 2021, ήταν θετική κατά 1,832 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 538 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 4,3% από 4,0% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε σε 3,8% από 3,2% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 1,545 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 437 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε σε 10,1% από 13,1% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 287 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 101 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 107 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Δεκέμβριο του 2021, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 76 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,4% από -2,3% τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη Γενική Κυβέρνηση, τον Δεκέμβριο του 2021, ήταν αρνητική κατά 3,16 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,163 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε σε 33,4% από 43,3% τον προηγούμενο μήνα.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

 
Post
Οικονομία Κυριακή 07.12.2025

Πληρωμές e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ 8–12 Δεκεμβρίου – Τι αλλάζει φέτος με το Δώρο Χριστουγέννων 2025

Την οικονομική δραστηριότητα των επόμενων ημερών διαμορφώνει ο νέος κύκλος καταβολών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ, καθώς το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι μεταξύ 8 και 12 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν συνολικά

Post
Οικονομία Πέμπτη 04.12.2025

Δράσεις εξωστρέφειας το νέο έτος από το Επιμελητήριο Ηρακλείου για τα μέλη του

Νέες προοπτικές για τις επιχειρήσεις – μέλη του που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα δημιουργεί το Επιμελητήριο Ηρακλείου, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη θέση τους στον παγκόσμιο τουρ

Post
Οικονομία Πέμπτη 04.12.2025

Από αύριο οι αιτήσεις για το Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 150 πρώην εργαζομένων της «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Α.Ε.»

Αύριο, Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, στις 11:00, ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το νέο Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 150 ανέργων, πρώην εργαζομένων της εταιρείας «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές