Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 22:17 Οικονομία

Eurostat: Το 37% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ και το 35% στην Ελλάδα από ανανεώσιμες πηγές το 2020


Το 2020, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν το 37% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, από 34% το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν πάνω από τα δύο τρίτα της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (36% και 33%, αντίστοιχα). Το υπόλοιπο ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας προερχόταν από ηλιακή ενέργεια (14%), στερεά βιοκαύσιμα (8%) και άλλες ανανεώσιμες πηγές (8%). Σύμφωνα με τη Eurostat, η ηλιακή ενέργεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή: το 2008 αντιπροσώπευε μόνο το 1% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην ΕΕ.

Στην Ελλάδα το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2020 παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές.

Μεταξύ των κρατών-μελών, το υψηλότερο ποσοστό (άνω του 70%) ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρήχθη στην Αυστρία (78%) και τη Σουηδία (75%). Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν επίσης υψηλή και αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στη Δανία (65%), την Πορτογαλία (58%), την Κροατία και τη Λετονία (και οι δύο 53%).

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν 15% ή λιγότερο στη Μάλτα (10%), την Ουγγαρία και την Κύπρο (και οι δύο 12%), το Λουξεμβούργο (14%) και την Τσεχία (15%).

ΑΠΕ ΜΠΕ 

 
Post
Οικονομία Παρασκευή 28.11.2025

Στ. Καφούνης: Άλλη μία μεγάλη νίκη για την ΕΣΕΕ, με στόχο τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του ελληνικού εμπορίου

Με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης για την παράταση του πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Σταύρος Καφούνης δήλωσε: «Το ύψος των επαγγελματικών μισ

Post
Οικονομία Παρασκευή 28.11.2025

Καταβάλλεται σήμερα η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης για τους αγρότες

Σε 363 εκατ. ευρώ ανέρχεται η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, η οποία αναμένεται να καταβληθεί σήμερα, Παρασκευή, σε 471.833 δικαιούχους αγρότες. Το εν λόγω ποσό είναι το 75% σε σχέση με το 2024 (4

Post
Οικονομία Πέμπτη 27.11.2025

Επιστροφή ενοικίου: «Κόκκινος συναγερμός» για 30.000 δικαιούχους – Τι πρέπει να κάνουν άμεσα για να πληρωθούν

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία καταβολής της επιστροφής ενοικίου, όμως χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός πληρωμής εξαιτίας μιας σημαντικής εκκρεμότητας: δεν έχουν δηλώσει I