Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 22:17 Οικονομία

Eurostat: Το 37% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ και το 35% στην Ελλάδα από ανανεώσιμες πηγές το 2020


Το 2020, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν το 37% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, από 34% το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν πάνω από τα δύο τρίτα της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (36% και 33%, αντίστοιχα). Το υπόλοιπο ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας προερχόταν από ηλιακή ενέργεια (14%), στερεά βιοκαύσιμα (8%) και άλλες ανανεώσιμες πηγές (8%). Σύμφωνα με τη Eurostat, η ηλιακή ενέργεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή: το 2008 αντιπροσώπευε μόνο το 1% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην ΕΕ.

Στην Ελλάδα το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2020 παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές.

Μεταξύ των κρατών-μελών, το υψηλότερο ποσοστό (άνω του 70%) ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρήχθη στην Αυστρία (78%) και τη Σουηδία (75%). Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν επίσης υψηλή και αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στη Δανία (65%), την Πορτογαλία (58%), την Κροατία και τη Λετονία (και οι δύο 53%).

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν 15% ή λιγότερο στη Μάλτα (10%), την Ουγγαρία και την Κύπρο (και οι δύο 12%), το Λουξεμβούργο (14%) και την Τσεχία (15%).

ΑΠΕ ΜΠΕ 

 
Post
Οικονομία Τετάρτη 25.02.2026

Φορολοταρία ΑΑΔΕ Ιανουαρίου: Ένας κερδίζει 50.000€ – Δείτε αν είστε στους 556 τυχερούς

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε τους νέους νικητές της μηνιαίας φορολοταρίας, με έναν υπερτυχερό να λαμβάνει 50.000 ευρώ και εκατοντάδες άλλους να απολαμβάνουν μικρότερα χρηματικά ποσά. Νέα φορολοταρία: Κέρδη και

Post
Οικονομία Τρίτη 24.02.2026

Συντάξεις Μαρτίου: Από σήμερα ξεκινά η καταβολή στους δικαιούχους

Από τις 25 Φεβρουαρίου θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι συντάξεις του Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ. Τις πληρωμές «σπρώχνει» νωρίτερα η αργία της Καθαράς Δευτέρας. Ειδικότερα, οι ημε

Post
Οικονομία Κυριακή 22.02.2026

Πως μπορούν οι πολίτες να δουν ηλεκτρονικά όλα τα χρέη τους στις τράπεζες

Πρόκειται για ένα σύγχρονο ψηφιακό εργαλείο που προσφέρει για πρώτη φορά στους πολίτες τη δυνατότητα να έχουν πλήρη και δωρεάν εικόνα της πιστωτικής τους έκθεσης, από στεγαστικά δάνεια μέχρι leasing.