Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 15:51 Εκτός Ελλάδος

Μπιλ Γκέιτς: Η ανθρωπότητα θα ζήσει πολύ χειρότερες πανδημίες από αυτή του κορονοϊού


Ο μεγιστάνας και ιδιοκτήτης της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπότητα και τις απανταχού κυβερνήσεις ότι «έρχονται πανδημίες μακράν χειρότερες από την Covid-19», καλώντας τις αρχές των χωρών να συνεισφέρουν με δισεκατομμύρια δολάρια στην προετοιμασία για το επόμενο παγκόσμιο ξέσπασμα. Που σύμφωνα με τον ίδιο είναι βέβαιο. Στο τέλος του 2021 άλλωστε είχε εκφράσει και μέσω του μπλογκ του τη μεγαλύτερή του ανησυχία για το 2022.

Σύμφωνα με τους Financial Times, o δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ανέφερε πως αν και οι μεταλλάξεις Όμικρον και Δέλτα του κορoνοϊού ήταν από τις πιο μεταδοτικές στα χρονικά, ο κόσμος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμετωπίσει με έναν ιό που θα προκαλεί πολύ πιο σοβαρές επιπλοκές και κατ’ επέκταση και περισσότερους θανάτους.

Το Bill & Melinda Gates Foundation και το βρετανικό Wellcome Trust προσφέρουν 300 εκατ. δολάρια στον Συνασπισμό για Καινοτομίες Ετοιμότητας απέναντι σε Επιδημίες (CEPI), έναν από τους βασικούς εταίρους του μηχανισμού Covax που εξασφαλίζει σε αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου πρόσβαση στα εμβόλια κατά της Covid-19.

Ο CEPI προσπαθεί να συγκεντρώσει 3,5 δισ. δολάρια, καθώς έχει βάλει στόχο να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου σε μόλις 100 ημέρες.

«Παράξενες οι προτεραιότητες του κόσμου»
   
Ο μεγιστάνας εξέφρασε και την απορία του για τις «παράξενες» προτεραιότητες του κόσμου και ότι εν τέλει εναπόκειται σε φιλάνθρωπους και κυβερνήσεις πλούσιων χωρών να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες στο θέμα του εμβολιασμού.

«Μιλάμε για δαπάνες δισεκατομμυρίων προκειμένου να γλιτώσουμε τρισεκατομμύρια από οικονομικές ζημιές και να σωθούν δεκάδες δισεκατομμύρια ζωές», είπε ο Γκέιτς.

«Πολλές από τις καινοτομίες για την προετοιμασία απέναντι σε μια μελλοντική πανδημία, θα ήταν επίσης χρήσιμες στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων υγείας στον κόσμο, όπως η ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον HIV και η βελτίωση των εμβολίων για τη φυματίωση και την ελονοσία», συμπλήρωσε.

Ο Γκέιτς τέλος ανέφερε ότι ότι οι δύο μεγάλοι χρηματοδότες της ανάπτυξης εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, CEPI και αμερικανική κυβέρνηση, επέδειξαν «τόλμη» ρισκάροντας τεράστια ποσά, αλλά παραδέχθηκε πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα προκειμένου να αυξηθούν τα αποθέματα για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος. «Οι κλινικές δοκιμές έγιναν με τα χρήματα που ρίσκαραν. Οπότε υπήρξε τεράστιο παγκόσμιο όφελος. Είμαστε όλοι πιο σοφοί πλέον. Και χρειαζόμαστε μεγαλύτερα αποθέματα για την επόμενη φορά», δήλωσε.

madata.gr
Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 19.01.2026

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σύγκρουση τρένων στη νότια Ισπανία

Τα βαγόνια ενός τρένου με προορισμό τη Μαδρίτη εκτροχιάστηκαν και πέρασαν στην αντίθετη γραμμή. Στη συνέχεια συγκρούστηκαν με ένα άλλο τρένο που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση στην πόλη Αδαμούθ, κ

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 18.01.2026

Η Γερμανία απέσυρε εσπευσμένα το στρατιωτικό κλιμάκιο από τη Γροιλανδία

Η Γερμανία προχώρησε σε αιφνιδιαστική αποχώρηση στρατιωτικού κλιμακίου από τη Γροιλανδία, μόλις 44 ώρες μετά την άφιξή του, προκαλώντας ερωτήματα για τα πραγματικά αίτια της απόφασης. Σύμφωνα με δη

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 17.01.2026

«Συμβουλίο Ειρήνης»: Πρόσκληση Τραμπ σε Ελλάδα και Κύπρο

Ελλάδα και Κύπρος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το euronews μεταξύ των χωρών που έχουν λάβει προσκλήσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ για να συμμετάσχουν στο επονομαζόμενο «Συμβουλίο Ε