Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022 22:19 Πολιτική

Σκρέκας: Οι προτάσεις για την ενέργεια στο άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Περιβάλλοντος


Επτά προτάσεις για την ενέργεια υπέβαλε απόψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Περιβάλλοντος προκειμένου όπως ανέφερε να πετύχει το εγχείρημα της ενεργειακής μετάβασης και να ανταποκριθεί η Ε.Ε. στις προκλήσεις της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι προτάσεις είναι:

· Να διασφαλιστεί ότι, ως προς το κόστος της ενέργειας, θα πρέπει να συνεισφέρουν ισότιμα όλοι οι τομείς της οικονομίας.

· Να ληφθούν υπόψη τα εθνικά χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες των χωρών - μελών.

· Να θεωρηθεί το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο μέχρι να έχουμε πρόσβαση σε επαρκή ενέργεια από ΑΠΕ.

· Να δοθεί έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, τομέας που, πέραν του οφέλους από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, παρέχει και σημαντικές ευκαιρίες αύξησης της απασχόλησης.

· Να αξιολογηθεί προσεκτικά η συμπερίληψη των οδικών μεταφορών και των κτιρίων σε ένα αυτόνομο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, διότι σε διαφορετική περίπτωση, κράτη - μέλη με χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, θα οδηγηθούν σε σημαντική αύξηση της ενεργειακής φτώχειας, με απρόβλεπτες κοινωνικές επιπτώσεις.

· Να ληφθεί υπόψη ότι η δημιουργία του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα είναι μεν θετική, αλλά επειδή θα τεθεί σε λειτουργία σε 3 χρόνια από τώρα, θα αντισταθμίσει μόνο εν μέρει τις πιθανές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στις πρόσφατες δράσεις της Κυβέρνησης για την ενέργεια και το κλίμα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα προχωρά στην εξασφάλιση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Τέλος, ο Έλληνας Υπουργός στην τοποθέτησή του για την αειφόρο διαχείριση των δασών επισήμανε ότι η ορθολογική χρήση των δασικών οικοσυστημάτων και προϊόντων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Ζήτησε, μέσα από ένα αυστηρό σύστημα πιστοποίησης, να υπολογίζονται οι απορροφήσεις διοξειδίου του άνθρακα που επιτυγχάνονται μέσω δασώσεων στους στόχους μείωσης των εκπομπών της βιομηχανίας. Αυτό θα μπορούσε να διασφαλίσει σημαντικούς πόρους για την ενίσχυση και αποκατάσταση του δασικού περιβάλλοντος. Πρότεινε, επίσης, την παροχή κινήτρων στη βιομηχανία για την ανακύκλωση ξυλείας και την επιβολή ελάχιστου ορίου στο ανακυκλωμένο ξύλο που χρησιμοποιείται στον βιομηχανικό και κατασκευαστικό τομέα.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

 
Post
Πολιτική Πέμπτη 18.09.2025

Συνάντηση ΥΕΘΑ Ν. Δένδια με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας της Κροατίας Ivan Anusic

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2025, στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας της Κροατίας, Ivan Anu&scaro

Post
Πολιτική Πέμπτη 18.09.2025

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου (vid)

Νίκος Χατζηνικολάου: Κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε στο Μέγαρο Μαξίμου, στο γραφείο του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ που δεχτήκατε την πρόσκλησή μας για την πρ

Post
Πολιτική Πέμπτη 18.09.2025

Β. Κικίλιας: «Οι ΗΠΑ παράγουν LNG και η Ελλάδα, με τον πανίσχυρο στόλο της, μπορεί να το μεταφέρει σε όλο τον κόσμο»

Σειρά σημαντικών συναντήσεων με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και μέλη του Κογκρέσου πραγματοποίησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, κατά την πρώτη ημέρα τη