Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022 16:07 Βλέπω/Ακούω

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Μπλόκο σε καφετέριες, ταβέρνες, σινεμά χωρίς τρίτη δόση


Καφετέριες, ταβέρνες, σινεμά τέλος χωρίς τρίτη δόση. Θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι από 1η Φεβρουαρίου όσοι δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, καθώς το πιστοιητικό εμβολιασμού με δύο δόσεις δεν θα έχει πλέον καμία ισχύ.

Συγκεκριμένα, σε εφαρμογή τίθεται σε λιγότερες από 10 ημέρες η εξαγγελία του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Από την 1η Φεβρουαρίου η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού θα λήγει στους επτά μήνες.

Αυτό σημαίνει ότι η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού με δύο δόσεις θα διαρκεί επτά μήνες, ωστόσο δεν επηρεάζεται στους επτά μήνες η ισχύς του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού που θα μπορεί να χρησιμοποιείται για ταξίδια στην Ευρώπη.

 
Από την 1η Φεβρουαρίου όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι ή εχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις εμβολίου δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε:

κλειστούς χώρους εστίασης
κέντρα διασκέδασης
θέατρα
κινηματογράφους
μουσεία
συνέδρια
γυμναστήρια
Θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid test για να μπουν σε:

λιανεμπόριο
ανοικτούς χώρους εστίασης
κομμωτήρια
εργασία
εκπαίδευση
Υπηρεσίες αισθητικής
χώρους λατρεία
Ποιοι θα έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού
Σύμφωνα με τη Κοινή υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) εμβολιασμένοι θεωρούνται, οι οποίοι και θα μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού:

«α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και

 β) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση πλήρους κάλυψης - ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ειδικώς ως προς όσους έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Από την 1η.2.2022, και χωρίς τον ηλικιακό περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021 (Α΄ 251), κατόπιν αποθήκευσής τους στην κινητή συσκευή του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR, δια της σάρωσης του κωδικού QR που αυτά φέρουν, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας δύναται να πραγματοποιείται και με απλή επίδειξη των στοιχείων ταυτοποίησης που το άτομο έχει αποθηκεύσει ψηφιακά, υπό τη μορφή εγγράφου, στην κινητή του συσκευή μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021.

Η επαλήθευση των ως άνω στοιχείων μπορεί να γίνει από τα πρόσωπα του τέταρτου εδαφίου μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής COVID Free GR του άρθρου 33 του ν. 4816/2021, δια της σάρωσης του κωδικού QR του εγγράφου. Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα πιστοποιητικά αυτά σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου».

 

ieidiseis

 
Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 17.10.2026

Λευτέρης Αυγενάκης: «Δίκαιοι κανόνες και σύγχρονες υποδομές στα Βιομηχανικά Πάρκα»

Διαφάνεια στις χρεώσεις, ουσιαστική συμμετοχή των επιχειρήσεων στις αποφάσεις και επενδύσεις που βελτιώνουν την καθημερινή λειτουργία των Βιομηχανικών Πάρκωνπροτάσσει ο Λευτέρης Αυγενάκης,με την παρέμ

Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 17.10.2026

Πρωτοπορεί η Περιφέρεια Κρήτης με νέο ψηφιακό σύστημα Διαχείρισης Γεωργικών Μηχανημάτων

Ένα καινοτόμο ψηφιακό σύστημα, το οποίο αναπτύσσεται για τις υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης, παρουσιάστηκε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Η παρ

Post
Βλέπω/Ακούω Παρασκευή 16.10.2026

Νίκος Χαρδαλιάς: «Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 18,52 εκατ. ευρώ, προχωράμε οριστικά και αμετάκλητα στη διευθέτηση του Ρέματος Σαπφούς, βάζοντας τέλος σε πολυετείς καθυστερήσεις»

Μια από τις πλέον σημαντικές παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης των γειτονιών του Βόρειου Τομέα Αθηνών, το έργο της διευθέτησης του Ρέματος Σαπφούς στο Μαρούσι, εισέρχεται πλέον σε τελική τροχιά υλ