Image
Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 16:17 Οικονομία

Χαράτσι 50% στον μισθό των γονέων που παίρνουν άδεια ειδικού σκοπού γιατί νοσεί το παιδί τους

Μειωμένες κατά 50% θα είναι οι αποδοχές των εργαζόμενων γονιών που θα λάβουν άδεια ειδικού σκοπού λόγω νόσησης των παιδιών τους! 

Η τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και προβλέπει το «μαχαίρι» στους μισθούς των εργαζόμενων γονέων που θα λείψουν από τη δουλειά τους για να προσέχουν τα άρρωστα παιδιά τους, έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση και αντιδράσεις.

Ειδικότερα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, πως το 50% των αποδοχών τους θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι γονείς κατά την διάρκεια της άδειας ειδικού σκοπού λόγω νόσησης των παιδιών τους.

Συγκεκριμένα στην τροπολογία αναφέρεται:
«Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας της παρ. 1 λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις (3) πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη (4η) ημέρα από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης».

Ακόμη όμως και αυτή η άδεια με την μισή αποζημίωση δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια…

Επιπλέον σύμφωνα με την τροπολογία η άδεια χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι της άδειας αυτής. Αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται, ο έτερος γονέας δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας, εκτός εάν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από COVID-19 ή είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ, ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ ή σύνταξη αναπηρίας.

Εφόσον ένας εκ των δύο γονέων είναι εκπαιδευτικός, η άδεια χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλο γονέα, ανεξαρτήτως εάν απασχολείται στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση την περίπτωση που ο άλλος γονέας απασχολείται σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.

 

madata.gr
Post
Οικονομία Παρασκευή 24.07.2026

Η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια σε όλους τους επιτυχόντες

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων αποτελεί μια σημαντική στιγμή για χιλιάδες νέους και νέες, καθώς ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους, γεμάτο ευκαιρίες, γνώσεις, εμπειρίες κ

Post
Οικονομία Τετάρτη 22.07.2026

Συνάντηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή με τη Διοίκηση του 14ου Περιφερειακού ΟΕΕ/ΤΑΚ στο Ηράκλειο

Το 14ο Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος υποδέχθηκε σήμερα στα γραφεία του τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κ. Γιώργο Πιτσιλή, στο πλ

Post
Οικονομία Τρίτη 21.07.2026

Δήλωνε άστεγη, ζούσε σε βίλα με πισίνα – Στο φως κύκλωμα εκατομμυρίων με εικονικά τιμολόγια που εντόπισε η ΑΑΔΕ-ΔΕΟΣ

Ένα ακόμα μεγάλο δίκτυο φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, που αποκόμιζε τεράστια κέρδη εις βάρος του συνόλου των φορολογουμένων, μέσω ενός καλά οργανωμένου κυκλώματος εικονικών τιμολογίων, εταιρειών