Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022 13:02 Οικονομία

Τέλη κινητής τηλεφωνίας – Πώς κάνουν αίτηση για απαλλαγή οι συνδρομητές 15-29 ετών


Απαλλαγή από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας (σ.σ. και καρτοκινητής) μπορούν να έχουν από τη Δευτέρα 10.01.2022, οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών. Όπως ενημερώνουν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, τέθηκε σε λειτουργία το mobilefees.gov.gr.
Την πλατφόρμα υλοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης με τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Μέσω αυτής οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών μπορούν να δηλώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στο Μητρώο Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Συνδρομητών Κινητής Τηλεφωνίας και Καρτοκινητής Τηλεφωνίας (Μη.Δ.Α.Τε.), ώστε να απαλλάσσονται από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής.

Η εγγραφή στο Μητρώο είναι ιδιαίτερα απλή και ολοκληρώνεται με τη δήλωση του ΑΜΚΑ (ή ΠΑΑΥΠΑ), του αριθμού κινητού του δικαιούχου και του παρόχου στον οποίο λειτουργεί ο αριθμός κινητού τηλεφώνου προς απαλλαγή τελών. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη και στην αγγλική γλώσσα.

Η είσοδος στο mobilefees.gov.gr γίνεται μέσω κωδικών Taxisnet:
– είτε του δικαιούχου, αν αυτός είναι ενήλικας (18-29 ετών),

– είτε εκείνου που έχει την επιμέλεια του δικαιούχου, αν αυτός είναι ανήλικος (15-17).

Η σχέση επιμέλειας ελέγχεται αυτόματα, κατόπιν διασταύρωσης με το Μητρώο Πολιτών ή εναλλακτικά με το έντυπο Ε1 της πιο πρόσφατης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Με την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης στο Μητρώο, ο πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ενημερώνεται αυτόματα για την εφαρμογή της απαλλαγής κατά την έκδοση λογαριασμού ή την ανανέωση χρόνου ομιλίας, χωρίς να απαιτείται κάποια άλλη ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου. Σε περίπτωση μεταφοράς του αριθμού σε άλλη εταιρεία (φορητότητα), ο νέος πάροχος ενημερώνεται αυτόματα μέσω του Μητρώου ότι ο συγκεκριμένος αριθμός δικαιούται απαλλαγής. Τέλος, αυτόματα θα γίνεται και η διακοπή της απαλλαγής για δικαιούχους που συμπληρώνουν το 29ο έτος.

Σημειώνεται ότι κάθε δικαιούχος μπορεί να καταχωρήσει έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου για να αιτηθεί απαλλαγή. Ανά πάσα στιγμή, ο δικαιούχος μπορεί να διαγράψει την αίτηση απαλλαγής σε έναν αριθμό και να την ενεργοποιήσει σε άλλον που έχει στην κατοχή του, εφόσον το επιθυμεί. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν περισσότερες από μία αιτήσεις σε περίπτωση που έχουν περισσότερους από έναν δικαιούχους υπό την επιμέλειά τους.

Πώς θα γίνεται η εγγραφή
Η δυνατότητα εγγραφής στο Μητρώο θα δίνεται σταδιακά, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022, με βάση το καταληκτικό ψηφίο του ΑΦΜ του αιτούντος, ως εξής:

10 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 0

11 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 1

12 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 2

13 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 3

14 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 4

15 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 5

16 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 6

17 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 7

18 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 8

19 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 9.

Τι γίνεται αν δεν έχετε κωδικούς Taxisnet
Οι δικαιούχοι που δεν διαθέτουν κωδικούς Taxisnet ή οι πολίτες που υποβάλλουν αίτηση για ανήλικο δικαιούχο και η σχέση επιμέλειας δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με ηλεκτρονική διασταύρωση, μπορούν να απευθυνθούν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών για να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους στο Μητρώο. Η υποβολή των αιτήσεων στα ΚΕΠ θα είναι διαθέσιμη από την 20ή Ιανουαρίου 2022.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται να συμπληρώσει το νέο, ενιαίο και σταθερό τέλος κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας ύψους 10%, που ισχύει για όλους από την 1η Ιανουαρίου 2022.

 

megatv

madata.gr
Post
Οικονομία Τετάρτη 22.10.2025

Επιστροφή ενοικίου: Ποιοι κινδυνεύουν να αποκλειστούν – Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει θεσπίσει σαφή κριτήρια που, αν δεν πληρούνται, οδηγούν σε αποκλεισμό. Κύριες αιτίες είναι: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι Για να μην αποκλειστούν από την

Post
Οικονομία Τετάρτη 22.10.2025

Γ. Κώτσηρας (Υφ. Οικονομικών): Μέσα στους επόμενους μήνες η έναρξη του ψηφιακού μητρώου ακινήτων ‘’Μίδας’’ – 2,7 δις επενδύσεις σε ακίνητα το 2024, περαιτέρω αύξηση το 2025

Ενδιαφέρουσες ειδήσεις για τον κλάδο των ακινήτων, τη φορολογία και τη νομοθεσία τους περιελάμβανε η συνομιλία του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Κώτσηρα με τον δημοσιογράφο του

Post
Οικονομία Τετάρτη 22.10.2025

Ολοκλήρωση Εκδήλωσης «Δικαίωμα στη Στέγαση: Ώρα για Προστασία και Πραγματικές Λύσεις»

Η στεγαστική κρίση, οι ανισότητες και η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) με θέμα «