Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022 23:49 Είς Υγείαν

Ο ΠΟΥ συνιστά δύο νέα φάρμακα για τους ασθενείς Covid-19


Διεθνής ομάδα ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει δύο νέα φάρμακα να προστεθούν στο θεραπευτικό οπλοστάσιο κατά της Covid-19. Πρόκειται για το φάρμακο baricitinib (έναν αναστολέα κινασών JAK που χρησιμοποιείται επίσης κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας) και το μονοκλωνικό αντίσωμα sotrovimab.

 Για το πρώτο φάρμακο δίνεται ισχυρή σύσταση να χρησιμοποιείται, σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή, σε ασθενείς με βαριά ή απειλητική για τη ζωή Covid-19. Η σύσταση γίνεται μετά από ενδιάμεσης βεβαιότητας στοιχεία ότι το baricitinib βελτιώνει την πιθανότητα επιβίωσης και μειώνει την ανάγκη για διασωλήνωση τών ασθενών, χωρίς αύξηση στις παρατηρούμενες παρενέργειες.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ (WHO Guideline Development Group) επισημαίνουν ότι το φάρμακο έχει παρόμοια αποτελέσματα με άλλα αντι-αρθριτικά φάρμακα, τους αναστολείς της ιντερλευκίνης-6 (IL-6). Συνεπώς όταν είναι διαθέσιμα και τα δύο είδη φαρμάκων, οι γιατροί μπορούν να επιλέγουν όποιο κρίνουν ανάλογα με το κόστος, τη διαθεσιμότητα και την κλινική εμπειρία τους, αλλά δεν συστήνεται η ταυτόχρονη χορήγηση και των δύο φαρμάκων.

Οι ειδικοί δεν συνιστούν επίσης τη χρήση δύο άλλων αναστολέων JAK (των ruxolitinib και tofacitinib) σε ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη Covid-19, λόγω των έως τώρα ανεπαρκών ενδείξεων από κλινικές μελέτες ότι αυτά τα φάρμακα αποφέρουν οποιοδήποτε όφελος, ενώ το δεύτερο μπορεί να προκαλεί και αυξημένες παρενέργειες.

Αναφορικά με το μονοκλωνικό αντίσωμα sotrovimab, ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση του σε ασθενείς με μη σοβαρή Covid-19, όμως μόνο σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο να εισαχθούν σε νοσοκομείο, καθώς τα οφέλη του φαρμάκου φαίνονται μικρά για όσους έχουν χαμηλό κίνδυνο νοσηλείας. Παρόμοια σύσταση ο ΠΟΥ είχε κάνει για το "κοκτέιλ" μονοκλωνικών αντισωμάτων casirivimab-indevimab. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν ανεπαρκή δεδομένα που να δείχνουν προτίμηση υπέρ της μιας θεραπείας σε σχέση με την άλλη, ενώ αναγνωρίζουν ότι η αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της παραλλαγής Όμικρον είναι ακόμη αβέβαιη.

 Επίσης, η επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ συνεχίζει να τάσσεται κατά της χρήσης πλάσματος αίματος από αναρρώσαντες, της ιβερμεκτίνης και της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19, άσχετα με τη σοβαρότητα της νόσου.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

 
Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 18.09.2025

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει τα προβλήματα υγείας των ανθρώπων

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει μάθει να εντοπίζει μοτίβα στα ιατρικά αρχεία των ανθρώπων για να υπολογίζει τον κίνδυνο εμφάνισης περισσότερων από 1.000 νόσων. Οι ερευνητές λένε ότι είναι σαν μια πρό

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 17.09.2025

Διαβητική υπερφαγία: Γιατί πεινάτε συνέχεια και πώς να την αντιμετωπίσετε

Η πολυφαγία οφείλεται σε διαταραχές της ινσουλίνης, που εμποδίζουν τη γλυκόζη να εισέλθει σωστά στα κύτταρα για παραγωγή ενέργειας. Έτσι, το σώμα «πεινάει» ακόμη και αν υπάρχει περίσσεια σ

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 15.09.2025

Αγαπηδάκη: Ξεκινά η συστηματική κάλυψη των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) σε όλη τη χώρα

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη επισκέφθηκε το Ορμένιο, το βορειότερο χωριό της χώρας, από όπου ξεκίνησε η πιλοτική φάση των ΚΟΜΥ τον περασμένο Φεβρουάριο. Στο πλευρό των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) κατά τη δι