Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022 23:40 Οικονομία

Σταϊκούρας: Αποζημίωση ειδικού σκοπού και σε άλλους κλάδους



Την επέκταση του μέτρου της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως π.χ. παιδότοπους, θέατρα, χώρους εκδηλώσεων κ.λπ., ως στήριξη για την πανδημία, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και ερωτηθείς για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, απάντησε ότι κατ' αρχάς δεν υπήρξε διαφωνία με τον υπουργό Ανάπτυξης. «Όντως το εξετάσαμε σε όλα τα προϊόντα» είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η χώρα έχει το υψηλότερο χρέος και το τρίτο υψηλότερο πρωτογενές έλλειμμα (περίπου 13 δισ. ευρώ) στην Ευρώπη, δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η ΕΚΤ αναμένεται να μεταβάλλει τη νομισματική πολιτική και από το 2023 θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες. Υπό αυτά τα δεδομένα, σημείωσε, «μέσα Ιανουαρίου δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επεκτατική πολιτική και να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό. Όμως, όλα είναι στο τραπέζι προς αξιολόγηση, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Ο υπουργός ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 38 δισ. ευρώ και αποτελούν ισχυρό όπλο απέναντι στις διακυμάνσεις των αγορών. Αλλά υπάρχει το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα (λόγω των μέτρων στήριξης, που αποτέλεσαν το τέταρτο υψηλότερο πακέτο μέτρων παγκοσμίως), οπότε η οικονομική πολιτική πρέπει να ασκείται με σύνεση, σωφροσύνη και διορατικότητα. Κατέληξε δε, λέγοντας ότι τα μέτρα θα αποσύρονται σταδιακά, ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η οικονομία, ενώ η κυβέρνηση θα είναι κοντά σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους για όσο χρειαστεί.

madata.gr
Post
Οικονομία Παρασκευή 13.02.2026

Δημογραφικό πρόβλημα: Η Ελλάδα τέταρτη στον ρυθμό γήρανσης του πληθυσμού

Ανησυχίες των Ελλήνων για τη δημογραφική κρίση. Μέσα σε μια δεκαετία έχει αυξηθεί η μέση ηλικία των Ελλήνων κατά 3,8 χρόνια, φτάνοντας έτσι τα 47,2 έτη. Την πρωτοχρονιά του 2025, η μέση ηλικία του

Post
Οικονομία Παρασκευή 13.02.2026

Πληρωμή συντάξεων: Πότε εμφανίζονται στα ΑΤΜ οι συντάξεις Μαρτίου 2026

Οι ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Μαρτίου 2026 είναι οι εξής: Συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα (νόμος 4387/2016) Οι συντάξεις (κύριες και επικουρι

Post
Οικονομία Παρασκευή 13.02.2026

Παρατείνεται έως τις 25 Φεβρουαρίου η προθεσμία υποβολής ΑΠΔ κοινών επιχειρήσεων του e-ΕΦΚΑ

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι η προθεσμία για την υποβολή ΑΠΔ κοινών επιχειρήσεων του e-ΕΦΚΑ μισθολογικών περιόδων Νοεμβρίου 2025 και Δεκεμβρίου 2025 παρατείνεται μέχρι και την Τετάρτη 25 Φεβρο