Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022 23:39 Βλέπω/Ακούω

Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη Γη στις 18 Ιανουαρίου


Σε απόσταση ασφαλείας  θα περάσει από τη Γη, στις 18 Ιανουαρίου, μεγάλων διαστάσεων αστεροειδής, διαμέτρου περίπου ενός χιλιομέτρου.

 Αντίθετα με την ταινία Μην κοιτάτε ψηλά (Don’t Look Up) του Netflix, ο διαστημικός βράχος με την ονομασία 7482 (1994 PC1), δεν θα πέσει στον πλανήτη μας, αλλά θα περάσει από τη Γη σε απόσταση σχεδόν δύο εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Πρόκειται για έναν αστεροειδή, με μέγεθος 2-3 φορές μεγαλύτερο από αυτό του Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ.

Ο Γιώργος Βουγιατζής, καθηγητής Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, μιλώντας στην ΕΡΤ3 για το αν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρωπότητα από αυτόν τον αστεροειδή, τόνισε: «Δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί για κάτι τέτοιο. Ίσως θα πρέπει να θυμηθούμε το παραμύθι με την κότα, που νόμιζε ότι θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι της. Βέβαια, οι αστεροειδείς είναι πράγματι ένας υπαρκτός κίνδυνος, για τον οποίο δεν ανησυχούμε σαν επιστημονική κοινότητα, αλλά σίγουρα οφείλουμε να τους μελετήσουμε».

Για το αν θα περάσει ξυστά από τη Γη, ο καθηγητής σχολίασε: «Οι αποστάσεις είναι σχετικές. Όταν μιλάμε για αστρονομικές κλίμακες πράγματι θα περάσει πολύ κοντά, αλλά όταν μιλάμε για αποστάσεις σαν αυτές που αναφερόμαστε πάνω στη Γη, είναι πολύ μακριά».

«Συγκεκριμένα, θα περάσει περίπου δύο εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, δηλαδή κάπου πέντε φορές την απόσταση Γης-Σελήνης. Άρα δεν είναι κάποιος επικίνδυνος αστεροειδής προς το παρόν», επεσήμανε ο κ. Βουγιατζής που πρόσθεσε ότι δεν είναι ορατό ένα τέτοιο φαινόμενο με το μάτι.

 Σχετικά με την ταινία Don’t Look Up και το κατά πόσο είναι προφητική, ο καθηγητής υπογράμμισε: «Από τη στιγμή που έγινε πρόγραμμα στη NASA, παρακολουθείται το φαινόμενο. Μέχρι σήμερα βρίσκονται συνεχώς καινούργιοι αστεροειδείς, οι οποίοι  όμως δεν εμφανίστηκαν τώρα ξαφνικά, υπήρχαν πάντα, απλά σήμερα πλέον τους βλέπουμε και τους παρακολουθούμε.

Δεν φαίνεται προς το παρόν ότι υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος για τα επόμενα 100 χρόνια, αλλά σίγουρα το ενδεχόμενο να πέσει ένας μεγάλος αστεροειδής και να δημιουργήσει αρκετές καταστροφές στη Γη μπορεί να συμβεί και αυτό φαίνεται και από την προϊστορία της Γης, όπου ξέρουμε ότι έχουν συμβεί πάρα πολλά τέτοια γεγονότα, όπως η εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια».

madata.gr
Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 02.07.2026

Σεισμική δόνηση κοντά στην Κάρπαθο- Κουνήθηκε η ανατολική Κρήτη

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 14:06 στην Κάρπαθο και έγινε αισθητή έως την Κρήτη και τη Ρόδο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο σεισμός είχε ένταση 5,2 Ρίχτερ, επίκεντρο 4 χιλιόμετρα βορειοδυτικά

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 02.07.2026

Πρόγνωση του καιρού για σήμερα 2/7/26

Γενικά αίθριος καιρός. Το μεσημέρι – απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ορεινά θα εκδηλωθούν σποραδικέ

Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 01.07.2026

Τριπλή εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή η Βάγια Νέστορα, σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την τριπλή εμπρηστική επίθεση με γκαζάκια τα ξημερώματα της 1ης Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τον θ