Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022 23:30 Εκτός Ελλάδος

Μπιλ Γκέιτς: Η μετάλλαξη Όμικρον ίσως μετατρέψει την Covid-19 σε εποχική γρίπη


O δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς βλέπει ένα πιθανό τέλος της πανδημίας COVID-19 στο εγγύς μέλλον.

Όταν η μετάλλαξη Όμικρον περάσει από μια χώρα, τότε το υπόλοιπο του έτους θα πρέπει να δούμε πολύ λιγότερα κρούσματα, είπε ο Γκέιτς κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με Αμερικανό ερευνητή. Έτσι η COVID μπορεί να αντιμετωπιστεί περισσότερο σαν εποχική γρίπη. Αυτό θα μετέτρεπε ουσιαστικά την πανδημία σε ενδημική COVID, όπως η γρίπη. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ετήσιο εμβολιασμό, και ανάλογη προετοιμασία με αυτή που απαιτεί η εποχική γρίπη.

Η δήλωση του Γκέιτς απηχούσε εκείνη του Δρ Άντονι Φάουτσι, του κορυφαίου ειδικού στις μολυσματικές ασθένειες των ΗΠΑ, ο οποίος είπε αυτή την εβδομάδα ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα μολύνει σχεδόν τους πάντες.

Με τη φυσικής ανοσίας που προσφέρεται από τη νόσηση, τα πολύ υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού (62,6% του πληθυσμού των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του CDC) και την αυξανόμενη παραγωγή φαρμάκων για τη θεραπεία των πιο σοβαρών περιπτώσεων COVID-19, οι ΗΠΑ μπορεί να βρίσκονται στα πρόθυρα της μετάβασης από την πανδημία σε έναν ενδημικό ιό. «Μπορεί να είμαστε στο κατώφλι αυτού τώρα», είπε ο Φάουτσι. «Είναι απολύτως δυνατό».

Η κορύφωση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, λένε οι ειδικοί, και ένας βασικός δείκτης δείχνει ήδη σημάδια ότι η κορύφωση έχει περάσει: τα επίπεδα του κορονοϊού στα λύματα μειώνονται.

Τα δεδομένα της Biobot Analytics, η οποία μετρά τα επίπεδα της COVID σε περισσότερες από 100 μονάδες επεξεργασίας λυμάτων στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι «το επίπεδο του ιού στα λύματα είναι σε υψηλό επίπεδο», δήλωσε στο Insider η διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρύτρια της Biobot, Mariana Matus. «Είναι το υψηλότερο που έχει σημειωθεί σε όλη την πανδημία, κάτι που δείχνει ότι είναι η μεγαλύτερη μετάδοση που έχουμε δει στην πανδημία μέχρι στιγμής».

Πηγή: businessinsider.com

Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 27.10.2026

Εκλογές-ορόσημο στο Ισραήλ: Στις κάλπες 7,3 εκατ. ψηφοφόροι με «άρωμα» δημοψηφίσματος για τον Νετανιάχου

Πάνω από επτά εκατομμύρια Ισραηλινοί προσέρχονται σήμερα, Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2026, στις κάλπες για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023. Η αναμέτρηση φέρει χαρακτήρα

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 25.10.2026

Πιθανή τριμερής Πούτιν - Τραμπ - Σι στο Σενζέν και «παράθυρο» για Ουκρανικό

Σε προκαταρκτικές προετοιμασίες για μια ιστορική τριμερή σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή του Βλαντίμιρ Πούτιν, του Ντόναλντ Τραμπ και του Σι Τζινπίνγκ βρίσκονται Μόσχα, Ουάσινγκτον και Πεκίνο, σύμφωνα

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 24.10.2026

Ιστορική συμφωνία για τη Μονή Σινά: Τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Αρχιεπίσκοπο Συμεών και «μήνυμα ενότητας»

Στη νομική θωράκιση και τη διασφάλιση του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Ιεράς Μονής Σινά στο διηνεκές οδηγεί η ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Αίγυπτο, προκαλώντας την ευρεία ικανοποίηση της π