Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 10:41 Οικονομία

Άδωνις Γεωργιάδης: Εξετάζουμε μείωση ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων


Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων για την αναχαίτιση της ακρίβειας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Mιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο Mega, o κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο που βρίσκεται υπό διερεύνηση προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση δια της φοροελάφρυνσης σε ορισμένα είδη προϊόντων και να αναχαιτιστεί το πληθωριστικό κύμα που βιώνει η χώρα.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:  “Έχουμε βάλει μια άσκηση στο καλάθι της νοικοκυράς για να δούμε που πρόκειται να κυμανθεί τους επόμενους μήνες. Δουλεύουμε για να δούμε που πρόκειται να έχουμε το επόμενο διάστημα λογικά τις μεγαλύτερες αυξήσεις για να δούμε και αυτό το θέμα, αν γίνεται δια της φορολογίας να παρέμβουμε σε ορισμένα είδη έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε αυτό το αναπόφευκτο πληθωριστικό κύμα. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για αυτό το μέτρο, αν δούμε ότι οι αυξήσεις είναι υπερβολικές, να πάρουμε επιπλέον μέτρα για να ελέγξουμε το κύμα της ακρίβειας. Σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά είναι πάνω από αυτό το θέμα, όπως σε όλα. Δεν έχουμε αφήσει κανέναν μόνο του και κανέναν στην τύχη του…Κάνουμε την άσκηση για το καλάθι της νοικοκυράς για να εξετάσουμε τα μέτρα τα οποία μπορούμε να πάρουμε για να το κάνουμε αυτό λιγότερο οδυνηρό. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι επόμενοι 2 με 3 μήνες θα είναι δύσκολοι στον τομέα της ακρίβειας.”

Αναφορά έκανε επίσης ο Υπουργός Ανάπτυξης στα υφιστάμενα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει για τα μέτρα στήριξης ανάλογα το διάστημα που οι επιχειρήσεις επηρεάστηκαν από την απαγόρευση της μουσικής και από το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας. Όπως σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα επαναξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση για να αποφασίσει αν θα αρθούν τα μέτρα που θέτουν περιορισμούς στις επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα είπε: “Σήμερα είχαμε μια σύσκεψη για τα μέτρα. Θα έχουμε σε δύο μέρες πάλι αφού δούμε την επιδημιολογική κατάσταση. Θα ήταν ευχής έργον αν θα μπορούσαμε να άρουμε τα μέτρα κυρίως της απαγόρευσης της μουσικής και του ωραρίου με την λήξη της τωρινής περιόδου, δηλαδή την 16η Ιανουαρίου. Αν αυτό θα είναι εφικτό ή αν θα πρέπει να παραταθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα είναι κάτι που θα ξέρουμε μέσα σε αυτήν την εβδομάδα ανάλογα της επιδημιολογικής εικόνας που έχουμε τις επόμενες δύο ημέρες. Αναλόγως της απόφασης που θα λάβουμε για αυτό το μέτρο, θα εξαρτηθούν μετά και τα μέτρα στήριξης στις πληττόμενες επιχειρήσεις.”

madata.gr
Post
Οικονομία Πέμπτη 09.07.2026

Παράταση στην προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων ζητά ο Αυγενάκης

Ο πρ. Υπουργός και Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης κατέθεσε Κοινοβουλευτική Αναφορά προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, μεταφέροντας την επιστολή τηςΈνωση

Post
Οικονομία Πέμπτη 09.07.2026

Η Ε.Φ.Ε.Ε.Η. ζητά παράταση των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Ιουλίου 2026

ΗΈνωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου (Ε.Φ.Ε.Ε.Η.)απέστειλε σήμερα επίσημη επιστολή προς τονΥπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, με κοινοποίηση στονΥφυπουρ

Post
Οικονομία Τρίτη 07.07.2026

Τριπλάσιες νέες επιχειρήσεις τη δεκαετία 2015–2025 στο Ηράκλειο. Ρεκόρ εγγραφών το 2025

Ισχυρή και σταθερή άνοδο σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου κατά την περίοδο 2015–2025, σύμφωνα με την ανάλυση των επίσημων στοιχείων του Γενικού Εμπορικ