Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 10:41 Οικονομία

Άδωνις Γεωργιάδης: Εξετάζουμε μείωση ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων


Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων για την αναχαίτιση της ακρίβειας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Mιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο Mega, o κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο που βρίσκεται υπό διερεύνηση προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση δια της φοροελάφρυνσης σε ορισμένα είδη προϊόντων και να αναχαιτιστεί το πληθωριστικό κύμα που βιώνει η χώρα.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:  “Έχουμε βάλει μια άσκηση στο καλάθι της νοικοκυράς για να δούμε που πρόκειται να κυμανθεί τους επόμενους μήνες. Δουλεύουμε για να δούμε που πρόκειται να έχουμε το επόμενο διάστημα λογικά τις μεγαλύτερες αυξήσεις για να δούμε και αυτό το θέμα, αν γίνεται δια της φορολογίας να παρέμβουμε σε ορισμένα είδη έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε αυτό το αναπόφευκτο πληθωριστικό κύμα. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για αυτό το μέτρο, αν δούμε ότι οι αυξήσεις είναι υπερβολικές, να πάρουμε επιπλέον μέτρα για να ελέγξουμε το κύμα της ακρίβειας. Σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά είναι πάνω από αυτό το θέμα, όπως σε όλα. Δεν έχουμε αφήσει κανέναν μόνο του και κανέναν στην τύχη του…Κάνουμε την άσκηση για το καλάθι της νοικοκυράς για να εξετάσουμε τα μέτρα τα οποία μπορούμε να πάρουμε για να το κάνουμε αυτό λιγότερο οδυνηρό. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι επόμενοι 2 με 3 μήνες θα είναι δύσκολοι στον τομέα της ακρίβειας.”

Αναφορά έκανε επίσης ο Υπουργός Ανάπτυξης στα υφιστάμενα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει για τα μέτρα στήριξης ανάλογα το διάστημα που οι επιχειρήσεις επηρεάστηκαν από την απαγόρευση της μουσικής και από το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας. Όπως σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα επαναξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση για να αποφασίσει αν θα αρθούν τα μέτρα που θέτουν περιορισμούς στις επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα είπε: “Σήμερα είχαμε μια σύσκεψη για τα μέτρα. Θα έχουμε σε δύο μέρες πάλι αφού δούμε την επιδημιολογική κατάσταση. Θα ήταν ευχής έργον αν θα μπορούσαμε να άρουμε τα μέτρα κυρίως της απαγόρευσης της μουσικής και του ωραρίου με την λήξη της τωρινής περιόδου, δηλαδή την 16η Ιανουαρίου. Αν αυτό θα είναι εφικτό ή αν θα πρέπει να παραταθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα είναι κάτι που θα ξέρουμε μέσα σε αυτήν την εβδομάδα ανάλογα της επιδημιολογικής εικόνας που έχουμε τις επόμενες δύο ημέρες. Αναλόγως της απόφασης που θα λάβουμε για αυτό το μέτρο, θα εξαρτηθούν μετά και τα μέτρα στήριξης στις πληττόμενες επιχειρήσεις.”

madata.gr
Post
Οικονομία Τρίτη 27.10.2026

Η βασική αγροτική σύνταξη (πρώην ΟΓΑ νόμου 4169/1961) μετά την αύξηση των κύριων συντάξεων

Συγκεκριμένα μετά την αύξηση των συντάξεων το συνολικό ποσό όλων των κύριων συντάξεων του e-ΕΦΚΑ με έναρξη καταβολής έως και την 31η Δεκεμβρίου 2025 αυξάνεται από την 1.1.2026 κατά 2,4% Βασική Σύντ

Post
Οικονομία Δευτέρα 26.10.2026

Εκπτωση στο αγροτικό πετρέλαιο από 1η Νοεμβρίου (vid)

Εκπτωση στο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία, θα έχουν οι δικαιούχοι από 1η Νοεμβρίου, με άμεση φορολογική ελάφρυνση 50,8 λεπτών ανά λίτρο, μέσω της εφαρμογής myDiesel, όπως αναφέρει ο Νίκος Λειβαδιωτά

Post
Οικονομία Σάββατο 24.10.2026

Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Θανάσης Κοντογιώργης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

Τα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα του Ηρακλείου και τα καίρια θέματα που απασχολούν την τοπική επιχειρηματική κοινότητα έθεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Βαγγέλης Καρκανάκης στον Υφυπουργό