Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 22:25 Ειδήσεις

Κορονοϊός: Γιατί ξεκληρίζονται ολόκληρες οικογένειες; Στοιχεία αποδεικνύουν γενετική προδιάθεση


Υπάρχουν πλέον σαφή στοιχεία για γενετική προδιάθεση στη σοβαρή νόσο και θάνατο από Covid-19 στις νεότερες ηλικίες. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο ιός εισβάλλει σε οικογένειες που έχουν αυτήν την προδιάθεση τότε η πιθανότητα να καταλήξουν πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας είναι σημαντική. Και δυστυχώς υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα”, ανέφερε στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει αυτές τις οικογενειακές τραγωδίες που επηρεάζουν ανεπανόρθωτα τη στήριξη των νεότερων μελών κάθε οικογένειας.

Αφού σημείωσε ότι βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ για την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή επιδείνωση – ωστόσο, αν και είναι κοντά στο σημείο επιπέδωσης θα χρειαστούμε τουλάχιστον 1- 2 εβδομάδες ακόμη για ασφαλέστερα συμπεράσματα – ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι Ευρώπη εξακολουθεί να είναι σε αυξημένη επιδημικότητα, με τις χώρες που έχουν ξεπεράσει το 80% στο ποσοστό εμβολιασμού των ενηλίκων να έχουν σαφέστατα χαμηλή και διαχειρίσιμη πίεση στα συστήματα Yγείας.

O κ. Μαγιορκίνης εξήρε την αναγκαιότητα του εμβολιασμού επισημαίνοντας ότι ο καθοριστικός παράγοντας της πίεσης στο σύστημα Yγείας και στη θνησιμότητα είναι πια το ποσοστό των εμβολιασμένων ενηλίκων. Πρόσθεσε ότι καθοριστικός παράγοντας στον αριθμό των κρουσμάτων είναι το ποσοστό στις παραγωγικές και πιο κοινωνικά δραστήριες ηλικίες, δηλαδή τις μικρότερες από 60.

“Πρόκειται για δύο κρίσιμες μάζες του τείχους ανοσίας που έχουν διαφορετικό ρόλο στους δείκτες πανδημίας αυτήν τη στιγμή”, είπε χαρακτηριστικά επεξηγώντας ότι οι οι νέοι έχουν τον κύριο ρόλο στη διασπορά, ενώ οι μεγαλύτεροι έχουν τον κύριο ρόλο στην πίεση στο σύστημα Υγείας.

“Οι δύο αυτές μάζες δεν είναι ανεξάρτητες. Η μια τροφοδοτεί την άλλη. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η πίεση αν δεν αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εμβολιασμού σε ηλικίες μεγαλύτερες από 60. Ο εμβολιασμός τους θα αποτελέσει παρακαταθήκη όχι μόνο για αυτό το κύμα αλλά και στην επερχόμενη φάση της ενδημικότητας που περιμένουμε μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Όσες χώρες δεν φτάσουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμού άνω των 60 θα συνεχίσουν να έχουν υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα”, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ertnews.gr

madata.gr
Post
Ειδήσεις Κυριακή 05.12.2021

ΕΟΚ για την απώλεια του Στέφαν Γέλοβατς: Τα λόγια είναι φτωχά σε τέτοιες περιπτώσεις

Την οδύνη τους για την απώλεια του Στέφαν Γέλοβατς, εξέφρασαν μέσω ανακοίνωση τους ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.  Αναλυτικά: Το νήμα της ζωής κόπηκε πολύ ά ...

Post
Ειδήσεις Κυριακή 05.12.2021

Θρήνος στο μπάσκετ - Πέθανε ο Στέφαν Γέλοβατς της ΑΕΚ

Απέραντη θλίψη καθώς ο Στέφαν Γέλοβατς έφυγε από την ζωή σε ηλικία 32 ετών βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια της ΑΕΚ αλλά και του μπάσκετ. Ο Σέρβος φόργουορντ στις 14 Νοεμβρίου είχε καταρρεύσει κ ...

Post
Ειδήσεις Σάββατο 04.12.2021

Γερμανία: Βρέθηκαν πέντε πτώματα σε σπίτι στο Βερολίνο – Ανάμεσά τους τρία παιδιά

Τα πτώματα δύο ενηλίκων και τριών παιδιών, που έφεραν τραύματα από σφαίρες ή μαχαίρι, ανακαλύφθηκαν σήμερα σε μια κατοικία στα περίχωρα του Βερολίνου, έγινε γνωστό από την εισαγγελία και την αστυνομί ...