Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 22:48 Εκτός Ελλάδος

Τουρκία: Κατάρρευση της λίρας - Οργισμένοι πολίτες ζητούν παραίτηση Ερντογάν


Βουτιά 15% κατέγραψε σήμερα η τουρκική λίρα, είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση που έχει καταγράψει ποτέ, αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων και δεσμεύθηκε να κερδίσει τον πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας, παρά την εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης.

Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε έως τις 13,45 λίρες έναντι του δολαρίου, μετά από αλλεπάλληλα πτωτικά ρεκόρ στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις.

Φέτος έχει χάσει το 45% της αξίας του, συμπεριλαμβανομένης της βουτιάς σχεδόν κατά 26% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.

Οι πολίτες στην Τουρκία άρχισαν να επαναστατούν ενάντια στις λάθος οικονομικές πολιτικές και το βράδυ της Τρίτης βγήκαν στους δρόμους σε διάφορες επαρχίες της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση του κόστους ζωής και την οικονομική ύφεση.

Η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε με αστυνομικό οδόφραγμα.

Στη Χαλκηδόνα και στα Ταταύλα, ο κόσμος βγήκε στου δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια, καλώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί.

Νωρίτερα, διαδήλωση πραγματοποίησαν πολίτες και μπροστά από την Κεντρική Τράπεζα στην Άγκυρα, ζητώντας και πάλι την παραίτηση Ερντογάν.

Οι Τούρκοι σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν κάποια κλασικά προϊόντα, όπως λάδι, καφέ και ζάχαρη. Γι’ αυτό το λόγο έχει τεθεί ένα όριο στις αγορές, δύο πακέτα από κάθε προϊόν, καθώς και οι εισαγωγείς δεν ξέρουν τι θα πληρώσουν για να τα αγοράσουν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι όλα θα πάνε καλύτερα σημειώνοντας ότι ελπίζει στους επενδυτές.

madata.gr
Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 16.11.2025

Ισραήλ: Έντονη αντιπαράθεση Νετανιάχου – ακροδεξιών για το σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ

Σοβαρούς τριγμούς προκαλεί στην κυβέρνηση Νετανιάχου το νέο σχέδιο ψηφίσματος που αναμένεται να τεθεί αύριο σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το οποίο κάνει για πρώτη φορά αναφορά σε &l

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 16.11.2025

Παγκόσμιο μπλακ άουτ στο διαδίκτυο: Πώς ένας γιγαντιαίος ηλιακός παλμός θα «γύριζε» την ανθρωπότητα δεκαετίες πίσω

Το ίντερνετ έχει πάψει προ πολλού να είναι μια απλή ευκολία. Από τις τράπεζες και την ενέργεια, μέχρι την υγεία, τις μεταφορές και την άμυνα, σχεδόν κάθε κρίσιμη υποδομή του σύγχρονου κόσμου «πα

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 15.11.2025

Guardian: Σχέδιο ΗΠΑ για διαίρεση της Γάζας σε Πράσινη και Κόκκινη Ζώνη – Οι νέες πληροφορίες

Σχέδια που αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ προτείνουν τη διαίρεση της Γάζας σε ζώνες υπό διαφορετικό καθεστώς ελέγχου φέρνει στο φως η βρετανική εφημερίδα Guardian, βασισμένη σε αμερικανικά