Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 22:48 Εκτός Ελλάδος

Τουρκία: Κατάρρευση της λίρας - Οργισμένοι πολίτες ζητούν παραίτηση Ερντογάν


Βουτιά 15% κατέγραψε σήμερα η τουρκική λίρα, είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση που έχει καταγράψει ποτέ, αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων και δεσμεύθηκε να κερδίσει τον πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας, παρά την εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης.

Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε έως τις 13,45 λίρες έναντι του δολαρίου, μετά από αλλεπάλληλα πτωτικά ρεκόρ στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις.

Φέτος έχει χάσει το 45% της αξίας του, συμπεριλαμβανομένης της βουτιάς σχεδόν κατά 26% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.

Οι πολίτες στην Τουρκία άρχισαν να επαναστατούν ενάντια στις λάθος οικονομικές πολιτικές και το βράδυ της Τρίτης βγήκαν στους δρόμους σε διάφορες επαρχίες της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση του κόστους ζωής και την οικονομική ύφεση.

Η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε με αστυνομικό οδόφραγμα.

Στη Χαλκηδόνα και στα Ταταύλα, ο κόσμος βγήκε στου δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια, καλώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί.

Νωρίτερα, διαδήλωση πραγματοποίησαν πολίτες και μπροστά από την Κεντρική Τράπεζα στην Άγκυρα, ζητώντας και πάλι την παραίτηση Ερντογάν.

Οι Τούρκοι σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν κάποια κλασικά προϊόντα, όπως λάδι, καφέ και ζάχαρη. Γι’ αυτό το λόγο έχει τεθεί ένα όριο στις αγορές, δύο πακέτα από κάθε προϊόν, καθώς και οι εισαγωγείς δεν ξέρουν τι θα πληρώσουν για να τα αγοράσουν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι όλα θα πάνε καλύτερα σημειώνοντας ότι ελπίζει στους επενδυτές.

madata.gr
Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 07.04.2026

Πολεμικό «όχι» του Ιράν στο τελεσίγραφο Τραμπ – Αντίστροφη μέτρηση για ολοκληρωτικό πλήγμα στις υποδομές

Η Τεχεράνη απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ για άμεση εκεχειρία και άνοιγμα των Στενών του Χορμούζ – Τραμπ: «Κάθε γέφυρα και εργοστάσιο θα καταστραφεί μέχρι τα μεσάνυχτα». Σε τεντωμέν

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 05.04.2026

Νέο τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν: «Τρίτη βράδυ τέλος οι γέφυρες και το ρεύμα»

Παράταση 24 ωρών από τον Αμερικανό Πρόεδρο – Σκληρή προειδοποίηση για ολοκληρωτική καταστροφή των υποδομών αν η Τεχεράνη δεν υποχωρήσει. Σε μια κίνηση που κρατά την παγκόσμια κοινότητα σε αναμμ

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 05.04.2026

Θρίλερ στο νότιο Ιράν: Η «τεράστια» επιχείρηση διάσωσης του Αμερικανού πιλότου πίσω από τις εχθρικές γραμμές

Συνθήκες μάχης, ανταλλαγή πυρών και καταδίωξη στα επικίνδυνα βουνά – Όλο το παρασκήνιο της αποστολής CSAR για τον εντοπισμό του πληρώματος του F-15E. Συγκλονιστικές λεπτομέρειες έρχονται στο φω