Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021 23:53 Ειδήσεις

Μια άλλη επιδημία ξαναχτύπησε τις ΗΠΑ: 100.000 νεκροί μέσα σε έναν χρόνο


Τα στοιχεία δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα. Και οι αριθμοί δεν προκαλούν απλά ανησυχία. Γιατί τον τελευταίο χρόνο πέθαναν από ναρκωτικά περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ στις ΗΠΑ. Πολύ περισσότεροι από τη διαβόητη επιδημία του κρακ τη δεκαετία του ’80.

Σε αυτή τη νέα επιδημία των θανάτων από ναρκωτικά, συνέβαλε η πανδημία του κορoνοϊού. Ένας φαύλος κύκλος δημιουργήθηκε και τα θύματα αυξάνονταν και από τις δυο πλευρές. Η ιατρική περίθαλψη επικεντρώθηκε στον κορoνοϊό, τα προβλήματα ψυχικής υγείας αυξήθηκαν και φυσικά, τα ναρκωτικά κυκλοφόρησαν σε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες.

Οι θάνατοι έφτασαν σε αριθμό ρεκόρ. 100 χιλιάδες. Αν δεν είναι αυτό επιδημία, τότε τι είναι; Οι θάνατοι καταγράφηκαν μεταξύ του Απριλίου του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Η αύξηση από τους προηγούμενους 12 μήνες έφτασε το 28,5%, όπως αναφέρει το CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

Η κυβέρνηση του προέδρου Biden κινητοποιήθηκε μόλις άκουσε αυτά τα νούμερα. Δυστυχώς, το κακό είχε ήδη γίνει. Ανακοίνωσε λοιπόν πως θα κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση σε όλες τις πολιτείες τη ναλοξόνη, μια ουσία που δύναται να αναστρέψει την επίδραση της υπερβολικής δόσης οπιοειδών ναρκωτικών. Όπως δήλωσε ο Biden «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε αυτή την επιδημία απωλειών, η οποία έχει επηρεάσει οικογένειες και κοινότητες σε όλη τη χώρα», μιλώντας για την πρώτη φορά που οι θάνατοι από ναρκωτικά είναι εξαψήφιοι μέσα σε έναν χρόνο.

 
O Joshua Sharfstein, διευθυντής της Αμερικανικής Πρωτοβουλίας Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του John Hopkins, δήλωσε πως «πρόκειται για μια ακόμα σημαντική τραγωδία που κρύβει αυτή η πανδημία του κορωνοϊού».

Πρόσθεσε ότι η αύξηση οφείλεται σε δυο παράγοντες. Ο πρώτος είναι οι διαταραχές που προκάλεσε η πανδημία, η οποία έφερε ένα μεγάλο όγκο στρες σε αρκετούς ανθρώπους. Ο δεύτερος είναι ότι οι παράνομες ουσίες που κυκλοφορούσαν στους δρόμους έγιναν πιο θανατηφόρες. Και αυτό γιατί η φαιντανύλη, μια ουσία 100 φορές ισχυρότερη από τη μορφίνη, αναμειγνύεται συνεχώς όλο και με περισσότερα ναρκωτικά, όπως για παράδειγμα η κοκαΐνη, χωρίς οι χρήστες να το ξέρουν, αφού οι διακινητές προσπαθούν να αυξήσουν την επίδραση και την εθιστικότητά τους. Ο Sharfstein καλεί τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη επιδημία, με την ίδια σοβαρότητα που αντιμετώπισαν την πανδημία του κορoνοϊού.

Οι πολιτείες που είχαν τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από ναρκωτικά, ήταν το Βερμόντ με 70%, η Δυτική Βιρτζίνια με 62.2% και τρίτο το Κεντάκι με 54,5%. Αλλά και η πολιτεία με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στις ΗΠΑ, Η Καλιφόρνια δηλαδή, έφτασε σε ποσοστό το 47,8%.

e-radio.

 
Post
Ειδήσεις Σάββατο 04.12.2021

Γερμανία: Βρέθηκαν πέντε πτώματα σε σπίτι στο Βερολίνο – Ανάμεσά τους τρία παιδιά

Τα πτώματα δύο ενηλίκων και τριών παιδιών, που έφεραν τραύματα από σφαίρες ή μαχαίρι, ανακαλύφθηκαν σήμερα σε μια κατοικία στα περίχωρα του Βερολίνου, έγινε γνωστό από την εισαγγελία και την αστυνομί ...

Post
Ειδήσεις Σάββατο 04.12.2021

ΠΟΥ: Κανένας νεκρός ως τώρα από μετάλλαξη Όμικρον - Νωρίς για να ξέρουμε πόσο μολυσματική είναι

Κανένας νεκρός δεν έχει καταγραφεί από την μετάλλαξη Όμικρον παρά το γεγονός ότι το στέλεχος ως τώρα έχει εντοπιστεί σε 38 χώρες, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο διευθυντής εκτάκτων καταστάσε ...

Post
Ειδήσεις Σάββατο 04.12.2021

Λαμία: Έσβησε από ανακοπή 14χρονη με κορονοϊό

Το κοριτσάκι διακομίστηκε το πρωί στα Επείγοντα του ΓΝ Λαμίας - Η 14χρονη διασωληνώθηκε αλλά δεν πρόλαβε να πάει στη ΜΕΘ αφού έπαθε ανακοπή.  Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία από το χαμό μιας 1 ...