Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 20:33 Εκτός Ελλάδος

Μισέλ - Φον ντερ Λάιεν: H ΕΕ καταδικάζει κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης μεταναστών από τρίτες χώρες


Την ανησυχία της για την κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία, εξέφρασε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που κάνει το καθεστώς Λουκασένκο είναι υβριδική απειλή.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα που χρησιμοποιούνται. Κανενός ανθρώπου η ζωή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς, τόνισε η φον ντερ Λάιεν. Πρόκειται για εργαλειοποίηση της μετανάστευσης για να ασκηθεί πολιτική πίεση στην ΕΕ, πρόσθεσε η ίδια και τόνισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει την πίεση στο καθεστώς Λουκασένκο, εξετάζοντας επιλογές για περαιτέρω κυρώσεις όχι μόνο κατά νομικών προσώπων αλλά και οντοτήτων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόνισε ότι η ΕΕ καταδικάζει την εργαλειοποίηση των μεταναστών από τρίτες χώρες. Είναι σημαντικό να ενδυναμώσουμε τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να ελέγξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα», είπε και πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέθεσε στην Επιτροπή να εξετάσει διάφορες επιλογές για να παρασχεθεί στήριξη στις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής μεταναστών.

Η φον ντερ Λάιεν, τόνισε, επίσης, ότι η Επιτροπή υποστηρίζει πάντα τα κράτη-μέλη της που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τόσο με προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές, όσο και με χρηματοδοτική υποστήριξη. Υπενθύμισε ότι τόσο η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, όσο και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, έχουν επισκεφθεί πολλές φορές αυτές τις χώρες για να εξετάσουν από κοντά την κατάσταση. Υπογράμμισε, πάντως, την ανάγκη να προχωρήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των ηγετών για το νέο σύμφωνο ασύλου και μετανάστευσης.

ΑΠΕ ΜΠΕ

 
Post
Εκτός Ελλάδος Παρασκευή 26.12.2025

Συναγερμός στο Παρίσι: Διαδοχικά μαχαιρώματα στο μετρό – Τρεις γυναίκες τραυματίες, συνελήφθη ο δράστης

Σκηνές έντασης εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στο μετρό του Παρίσι, όταν ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε επιβάτιδες, τραυματίζοντας συνολικά τρεις γυναίκες σε διαφορετικούς σταθμούς της ί

Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 25.12.2025

Σουηδία: Έρευνα για σοβαρό περιστατικό με πολλούς τραυματίες στα βόρεια της χώρας

Σε εξέλιξη βρίσκεται αστυνομική επιχείρηση στην πόλη Μπόντεν της βόρειας Σουηδίας, μετά από αναφορές για σοβαρό περιστατικό με πολλούς τραυματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες της σουηδικής εφημερίδας Afto

Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 25.12.2025

Ιστορικό τζάκποτ στο Powerball: Παίκτης από το Αρκάνσας κέρδισε 1,81 δισ. δολάρια

Ένας παίκτης από το Αρκάνσας έγινε ο μεγάλος νικητής του Powerball, κερδίζοντας το εντυπωσιακό τζάκποτ των 1,81 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κλήρωση της παραμονής των Χριστουγέννων, βάζοντας τέλος σε