Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 23:44 Είς Υγείαν

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Δεδομένα υπέρ δεύτερης δόσης – Τι έδειξαν νέες μελέτες


Μια αναμνηστική δόση αυξάνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο φαρμακευτικός όμιλος.

Το σκεύασμα της J&J σχεδιάστηκε στην αρχή ως ένα μονοδοσικό εμβόλιο. Ωστόσο, με μια δεύτερη δόση που χορηγείται σχεδόν δύο μήνες (56 ημέρες) μετά την πρώτη, τα επίπεδα των αντισωμάτων που παρατηρούνται «τετραπλασιάζονται έως εξαπλασιάζονται», σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας, την οποία επικαλείται το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά των συμπτωματικών κρουσμάτων της νόσου τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη χορήγηση αυτής της αναμνηστικής δόσης ήταν τότε 75%, και 100% κατά των σοβαρών κρουσμάτων, σύμφωνα με τα δεδομένα κλινικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε σε αρκετές χώρες, σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Στις ΗΠΑ, η αποτελεσματικότητα κατά των συμπτωματικών κρουσμάτων (μέτρια έως σοβαρά) ανερχόταν στο 94% με αυτή την αναμνηστική δόση.

Συγκριτικά, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της αρχικής κλινικής δοκιμής για μια μόνο δόση του εμβολίου, η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος στις ΗΠΑ κατά των συμπτωματικών κρουσμάτων ήταν 70%.

Σύμφωνα, δε, με την Johnson & Johnson, οι παραλλαγές που κυκλοφορούν μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά των σοβαρών κρουσμάτων.

Επιπλέον, τα επίπεδα αντισωμάτων αυξάνονται περαιτέρω όταν η δεύτερη δόση χορηγείται έξι μήνες μετά την πρώτη: τότε αυτά εννεαπλασιάζονται ήδη μια εβδομάδα μετά τη χορήγηση, και δωδεκαπλασιάζονται έπειτα από τέσσερις εβδομάδες.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι υπέβαλε τα δεδομένα αυτά στην Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) και θέλει να τα υποβάλει γρήγορα και σε άλλες ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο.

«Το μονοδοσικό μας εμβόλιο προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση και μια διαρκή ανοσολογική μνήμη», δήλωσε σε ανακοίνωση ο Ματάι Μάμεν, υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης στην Johnson & Johnson. «Και όταν χορηγείται μια αναμνηστική δόση, η ισχύς της προστασίας κατά της Covid-19 αυξάνεται περαιτέρω».

Τα παραπάνω αποτελούν ένα καλό νέο για τους 15 εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν εμβολιαστεί με αυτό το σκεύασμα, γράφει το AFP: η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει ότι θέλει να ξεκινήσει εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικής δόσης για τους ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί με το Pfizer ή το Moderna, αλλά είχε πει ότι περιμένει περισσότερα δεδομένα όσον αφορά το Johnson & Johnson.

Υπενθυμίζεται πως μια απόφαση για τους τρόπους χορήγησης των αναμνηστικών δόσεων για το εμβόλιο της Pfizer αναμένεται εντός των προσεχών ημερών στις ΗΠΑ.

Επικαιροποιημένα, εκτός κλινικών δοκιμών δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου
Επίσης, η J&J επικοινώνησε νέα δεδομένα που συγκέντρωσε μεταξύ Μαρτίου και τέλους Ιουλίου 2021 για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της στον πραγματικό κόσμο (εκτός των κλινικών δοκιμών), συμπεριλαμβάνοντας 390.000 ανθρώπους που έλαβαν το σκεύασμα.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της λοίμωξης ήταν 79% και 81% κατά των νοσηλειών.

https://www.newsbeast.gr

 
Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 15.10.2021

Κορονοϊός- ΕΟΔΥ: Τα δωρεάν σημεία ελέγxου για Σάββατο 16 Οκτωβρίου

Τα δωρεάν σημεία ελέγxου κορονοιού  για το Σάββατο 16 Οκτωβρίου  1. Δ. Ηλιούπολης, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης - Κεντρική Πλατεία, 09:00-15:00 2. Ιατρείο του ΕΟΔΥ στη ΔΕΘ, (είσοδος από Εγνατία) 09:0 ...

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 15.10.2021

Κορονοϊός: 2.665 νέα κρούσματα σήμερα, 27 θάνατοι, 368 διασωληνωμένοι - Πόσοι είναι ανεμβολίαστοι. Η κατανομή

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.665 νέα κρούσματα σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, στην Ελλάδα. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως καταγράφηκαν 368 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία ενώθηκαν στο τελευταίο 24ωρο και καταγράφηκαν 2 ...

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 15.10.2021

Δέλτα+: Εμφανίστηκε νέο στέλεχος που μεταδίδεται 60 φορές πιο γρήγορα

Την εμφάνιση ενός νέου στελέχους του κορονοϊού με την ονομασία Δέλτα Pluse (+) επιβεβαίωσε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου. Πρόκειται για τον ίδιο ιό τον οποίο πιάνει το ε