Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 23:44 Είς Υγείαν

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Δεδομένα υπέρ δεύτερης δόσης – Τι έδειξαν νέες μελέτες


Μια αναμνηστική δόση αυξάνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο φαρμακευτικός όμιλος.

Το σκεύασμα της J&J σχεδιάστηκε στην αρχή ως ένα μονοδοσικό εμβόλιο. Ωστόσο, με μια δεύτερη δόση που χορηγείται σχεδόν δύο μήνες (56 ημέρες) μετά την πρώτη, τα επίπεδα των αντισωμάτων που παρατηρούνται «τετραπλασιάζονται έως εξαπλασιάζονται», σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας, την οποία επικαλείται το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά των συμπτωματικών κρουσμάτων της νόσου τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη χορήγηση αυτής της αναμνηστικής δόσης ήταν τότε 75%, και 100% κατά των σοβαρών κρουσμάτων, σύμφωνα με τα δεδομένα κλινικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε σε αρκετές χώρες, σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Στις ΗΠΑ, η αποτελεσματικότητα κατά των συμπτωματικών κρουσμάτων (μέτρια έως σοβαρά) ανερχόταν στο 94% με αυτή την αναμνηστική δόση.

Συγκριτικά, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της αρχικής κλινικής δοκιμής για μια μόνο δόση του εμβολίου, η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος στις ΗΠΑ κατά των συμπτωματικών κρουσμάτων ήταν 70%.

Σύμφωνα, δε, με την Johnson & Johnson, οι παραλλαγές που κυκλοφορούν μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά των σοβαρών κρουσμάτων.

Επιπλέον, τα επίπεδα αντισωμάτων αυξάνονται περαιτέρω όταν η δεύτερη δόση χορηγείται έξι μήνες μετά την πρώτη: τότε αυτά εννεαπλασιάζονται ήδη μια εβδομάδα μετά τη χορήγηση, και δωδεκαπλασιάζονται έπειτα από τέσσερις εβδομάδες.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι υπέβαλε τα δεδομένα αυτά στην Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) και θέλει να τα υποβάλει γρήγορα και σε άλλες ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο.

«Το μονοδοσικό μας εμβόλιο προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση και μια διαρκή ανοσολογική μνήμη», δήλωσε σε ανακοίνωση ο Ματάι Μάμεν, υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης στην Johnson & Johnson. «Και όταν χορηγείται μια αναμνηστική δόση, η ισχύς της προστασίας κατά της Covid-19 αυξάνεται περαιτέρω».

Τα παραπάνω αποτελούν ένα καλό νέο για τους 15 εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν εμβολιαστεί με αυτό το σκεύασμα, γράφει το AFP: η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει ότι θέλει να ξεκινήσει εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικής δόσης για τους ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί με το Pfizer ή το Moderna, αλλά είχε πει ότι περιμένει περισσότερα δεδομένα όσον αφορά το Johnson & Johnson.

Υπενθυμίζεται πως μια απόφαση για τους τρόπους χορήγησης των αναμνηστικών δόσεων για το εμβόλιο της Pfizer αναμένεται εντός των προσεχών ημερών στις ΗΠΑ.

Επικαιροποιημένα, εκτός κλινικών δοκιμών δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου
Επίσης, η J&J επικοινώνησε νέα δεδομένα που συγκέντρωσε μεταξύ Μαρτίου και τέλους Ιουλίου 2021 για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της στον πραγματικό κόσμο (εκτός των κλινικών δοκιμών), συμπεριλαμβάνοντας 390.000 ανθρώπους που έλαβαν το σκεύασμα.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της λοίμωξης ήταν 79% και 81% κατά των νοσηλειών.

https://www.newsbeast.gr

 
Post
Είς Υγείαν Τρίτη 05.05.2026

Παράπονα και τεχνικά προβλήματα στην πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου συστήματος στα Επείγοντα του Βενιζελείου (vid)

Αντιδράσεις από ασθενείς – Προειδοποιήσεις εργαζομένων για ανάγκη ενίσχυσης προσωπικού Τεχνικά ζητήματα αλλά και παράπονα από ασθενείς καταγράφηκαν την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου συστήματος

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 04.05.2026

Έναρξη Δωρεάν Προληπτικού Γενετικού Ελέγχου σε γυναίκες 20 έως 35 ετών στην Κρήτη για Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία και Κυστική Ίνωση

Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης ανακοινώνει την έναρξη υλοποίησης της δράσης με τίτλο: «Πιλοτική μελέτη προληπτικού ανιχνευτικού ελέγχου φορείας Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας και της παραλλαγής p

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 28.04.2026

Ανάπτυξη 40 Νέων Μονάδων Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες για όλους τους πολίτες υπέγραψε ο Α. Γεωργιάδης

Την προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάπτυξη σαράντα (40) νέων Μονάδων Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας σε όλη την επικράτεια, συνολικού προϋπολογισμού 56.000.000 ευρώ με χρηματοδότηση από